Profar blij om erbij te kunnen zijn

Eigenlijk wilde hij er al vanaf het eerste moment bij zijn. Maar uiteindelijk koos de twintigjarige talentvolle Jurickson Profar ervoor om tijdens Spring Training bij Texas Rangers te blijven. Terwijl zijn landgenoten de hele wereld overvlogen, volgde Profar de ploeg op de voet. Uiteindelijk diende zich zo alsnog een kans aan om uit te komen tijdens de World Baseball Classic nadat het Nederlands team de halve finales bereikte.

Afgelopen donderdag meldde Profar zich bij de Curacaose manager Hensley Meulens op het Peoria Sports Complex in Phoenix. Nederland had de halve finales bereikt en een blessure van derde honkman Yurendell de Caster had voor een opening in het team gezorgd. Profar twijfelde dit keer niet en accepteerde de aanbieding direct. “Het is een eer. Ik ben erg blij dat ik hier kan zijn”, vertelt de talentvolle korte stop van Texas Rangers, die donderdag in de oefenwedstrijd zijn debuut maakte tegen San Diego Padres.

Het was de eerste keer dat Profar uitkwam voor het Nederlands team. Hoewel Profar niet veel Nederlands spreekt, is hij al wel in Nederland geweest. “Ik ben er twee keer geweest”, vertelt hij. “Toen ik zes jaar was. En vorig jaar. Het is een mooi land.” Vorig jaar was Profar op bezoek bij familie. Een mogelijkheid om te honkballen was er toen niet: “Het was veel te koud.”

Bijzonders

Lang werd er uitgekeken naar het debuut van Profar voor het nationale team van Nederland. In zijn eerste wedstrijd, op de dag van aankomst in Phoenix, moest Profar nog acclimatiseren. Een dag later was hij volledig gewend. Hij sloeg de eerste bal van de wedstrijd voor een honkslag het veld in en scoorde even later het eerste punt na een homerun van Wladimir Balentien. Profar: “De eerste keer dat ik bij het team kwam, kon ik meteen zien waarom ze aan het winnen zijn.”

Juist dat is ook de reden dat Profar volgens Meulens zo goed in het team past. “Zoals hij zelf zegt, merkte hij meteen dat we met z’n allen iets bijzonders hadden”, licht Meelens toe. “Daardoor kon hij zich meteen in de groep inpassen.” Een onbekende voor de spelersgroep was Profar overigens ook niet kan Meulens beamen. “Op Curaçao trainen we in de winter samen met alle profhonkballers. Dat doen we al jaren. Sinds Profar een professionele speler is geworden, doet hij ook mee.”

Gelukkigste persoon

Bij het Nederlands team zal Profar de rol van Jonathan Schoop overnemen. Dit betekent dat de speler van Texas Rangers plaats gaat nemen op het tweede honk en na openingsslagman Andrelton Simmons als tweede in de slagvolgorde gaat slaan. Schoop zelf verhuist naar het derde honk.

De kans bestaat dat Profar met dit besluit alsnog een positie in de hoofdmacht van Texas Rangers verspeelt, aangezien zijn werkgever nog altijd geen besluit heeft genomen over de opstelling voor het nieuwe seizoen. Voor Profar maakt dat nu niet meer uit. “Tijdens Spring Training heb ik genoeg laten zien”, liet hij weten voordat hij zich naar Peoria haastte om zich bij zijn vrienden van Curaçao te kunnen voegen. Tot grote tevredenheid van manager Meulens: “Ik ben waarschijnlijk de gelukkigste persoon doordat Profar hier nu is.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page