Volquez startend pitcher tegen Nederland

Ongetwijfeld zal er na donderdag kortstondig contact zijn geweest tussen Phoenix en  Miami, waar op dat moment de honkballers van de Dominicaanse Republiek verbleven. De Major League-selectie van San Diego Padres was op dat moment in Phoenix kinderlijk eenvoudig door het Nederlands honkbalteam aan de kant gezet. Vanuit datzelfde Padres komt morgen de startend pitcher voor de Dominicaanse Republiek: Edinson Volquez.

De 29-jarige Edinson Volquez, geboren in Santo Domingo, tekende in 2001 een profcontract bij Texas Rangers. In 2005 volgde zijn debuut in de Major League. Een start van een carrière met tot dusver acht seizoenen in de Major League voor Texas Rangers, Cincinnati Reds en sinds 2012 San Diego Padres. Volquez speelde 126 wedstrijden verdeeld over deze drie teams. Hij won 44 keer en verloor veertig duels.

De Nederlandse ploeg is niet helemaal onbekend voor Volquez. In 2009 was hij startend pitcher in de eerste wedstrijd tussen beide teams op de World Baseball Classic. Volquez gooide in die wedstrijd uit de eerste ronde drie innings en kreeg daarin alle drie de Nederlandse punten tegen. Oranje won uiteindelijk met 3-2.

Beste pitcher

In deze derde editie kwam de rechtshandige veteraan tot dusver in twee wedstrijden uit. Hij was startend pitcher in de eerste wedstrijd van zijn team tijdens dit toernooi. Venezuela werd met 9-3 verslagen. Volquez gooide alleen de eerste inning met één strikeout. Vijf dagen later moest hij vier punten incasseren op drie hits in de eerste 4 1/3 inning van de wedstrijd tegen Italië. Voor de Italianen sloeg Chris Colabello in de eerste inning een driepunten-homerun. Dat zorgde voor een achterstand, die de Dominicaanse Republiek pas in de slotfase kon wegwerken.

Met een verdiende puntengemiddelde van 6.75 in 5 1/3 inning is Volquez zeker niet de beste pitcher bij de Dominicanen op dit moment. Dat is de rechtshandige Samuel Deduno (verdiende puntengemdidelde van 1.13). Manager Tony Pena bewaart Deduno voor een eventuele finale. Hensley Meulens begint in San Francisco wel met zijn beste pitcher van dit moment. Hij stuurt maandag Diegomar Markwell naar de heuvel van het AT&T Park. De speler van DOOR Neptunus won tot dusver twee wedstrijden en stond slechts één verdiend punt toe (0.90).

Verlanglijstje

De kans is groot dat de Nederlandse slagploeg ook Pedro Strop tegenover zich krijgt. De pitcher van Baltimore Orioles stond hoog op het verlanglijstje van de Nederlandse technische staf. De zoon van een Curaçaose vader en Dominicaanse moeder was speelgerechtigd om voor Oranje uit te komen.

Uiteindelijk koos Strop toch voor deelname met de Dominicaanse Republiek. En dat deed hij tot dusver niet onverdienstelijk. Strop werd dit toernooi in vier wedstrijden drie keer uitgeroepen tot winnend werper. In 4 2/3 inning gooide hij vijf keer drie slag en stond hij geen punten toe en kreeg hij slechts twee honkslagen tegen.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page