De familie van Oranje

Zeventien seizoenen speelde Andruw Jones in de Major League. Voor het aankomende seizoen kon de speler van Curaçao geen club meer vinden in de hoogste Amerikaanse profcompetitie en moest hij zijn heil zoeken in Japan. Vertrokken uit de Amerikaanse Major League, maar met open armen ontvangen bij het Nederlands team. Andruw Jones is de leider geworden van Oranje.

Voor het eerst in de historie heeft het Nederlands honkbalteam de halve finales bereikt van de World Baseball Classic. Alle ogen in de mondiale honkbalwereld zijn vanavond in gericht op de Nederlandse spelers. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor Andruw Jones. In augustus van het vorige jaar belde hij manager Hensley Meulens op met de mededeling dolgraag voor Nederland uit te willen komen tijdens de World Baseball Classic. Meulens: “Vanaf dat moment is hij de andere jongens gaan bellen en sms-en om ze zover te krijgen dat ze ook mee zouden doen. Alleen maar omdat hij hier samen met hen wilde spelen. En zij wilden natuurlijk samen met Andruw spelen. We hebben nu bijna al onze beste spelers hier. En dat is de verdienste van Andruw.”

De leidersrol van Jones is het hele toernooi al duidelijk te zien volgens Meulens. “Hij heeft dit toernooi echt laten zien een volwassen speler te zijn. Hij heeft jongens onder zijn hoede genomen. Waar Andruw ook is, iedereen volgt hem”, zag Meulens de afgelopen weken. ” Dat is daarmee een groot verschil met het eerste en tot aan dit toernooi enige optreden van Jones in het Nederlands team. Tijdens de World Baseball Classic in 2006 kon Jones in de eerste twee wedstrijden nauwelijks indruk maken en moest hij uiteindelijk het derde duel vanaf de bank toekijken. “Hij is veranderd”, ziet ook Meulens. “In 2006 was hij nog de superster. Hij was toen nog op zijn hoogtepunt. Nu is hij ouder en wijzer. Nu is hij meer een leider. Hij is de mentor van de groep geworden.”

Ongeëvenaard

Jones geniet deze dagen zichtbaar van zijn nieuwe rol. “Ik ben trots op alle spelers uit ons team”, zegt hij bescheiden. “Samen is het ons gelukt om iets moois neer te zetten.” Meulens: “Hij is een leider geworden op en buiten het veld. Dat laat hij al zien door de manier waarop hij speelt. Hij speelt met zijn hele hart, met veel vastberadenheid.” Ook buiten het veld is Jones een belangrijke schakel binnen het team geworden. “Andruw is geweldig met de jongens”, vertelt Meulens. “De kameraadschap die hij binnen het team teweeg brengt, is ongeëvenaard.”

Spelers als Jurickson Profar, Jonathan Schoop en Xander Bogaerts waren vier, vijf jaar oud toen Jones voor Altanta Braves zijn debuut maakte in de Major League. Zij groeiden op met de Curaçaose buitenvelder als hun grote idool. Op deze World Baseball Classic hebben zij de kans gekregen om voor het eerst samen te spelen met de vijfvoudig All Star en tienmaal Gold Gole Award-winnaar. De afgelopen weken is rondom Jones een hechte groep ontstaan van spelers die al van jongs af aan met elkaar en tegen elkaar spelen. Een combinatie van ervaren spelers uit de Nederlandse hoofdklasse en talentvolle honkballers van Curaçao en Aruba. Het heeft gezorgd voor een unieke chemie binnen het team.  Meulens: “Dat zien de meeste mensen misschien niet, maar het gebeurt elke dag. En we zijn daarom blij dat Andruw heeft besloten mee te spelen. Iedereen eet samen. In het hotel zit iedereen bij elkaar op de gang. Ze kaarten samen en hebben veel plezier. Dat is al zo sinds we in Taiwan aan het toernooi zijn begonnen. Samen zijn we één grote familie met maar één doel: dit toernooi winnen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page