Puerto Rico schakelt titelverdediger uit

Elke editie van de World Baseball Classic hadden de Japanse honkballers tot dusver gewonnen. Dit jaar krijgt de World Baseball Classic echter voor het eerst een nieuwe winnaar. Na toernooizeges in 2006 en 2009 werd het sterke Japanse team afgelopen nacht verrassend met 1-3 uitgeschakeld door Puerto Rico. Rechtsvelder Alex Rios sloeg twee honkslagen, waaronder een beslissende homerun in de zevende inning.

Vrijwel probleemloos hadden de Japanse honkballers zich weten te plaatsen voor de halve finales. In hun eigen land verloor Japan slechts één keer in zes wedstrijd. Op het moment dat de titelverdediger echter de landsgrens achter zich liet, ging het mis. In zijn eerste wedstrijd van dit toernooi buiten Japan werd de selectie direct verrassend uitgeschakeld door Puerto Rico. Japan krijgt zo geen kans om morgen zijn titel te verdedigen. Puerto Rico plaatste zich als eerste ploeg voor de finale, waarin de winnaar uit het duel tussen de Dominicaanse Republiek en Nederland de tegenstander wordt.

Japan begon het duel op de heuvel met Kenta Maeda, die algemeen wordt beschouwd als de beste pitcher van dit moment in de Japanse competitie. Eerder dit toernooi leidde hij zijn ploeg al naar een overwinning tegen Nederland. In het bijzijn van bijna 34.000 toeschouwers in het imposante AT&T Park begon Maeda het duel echter nerveus. Al in de eerste inning kregen zowel Irving Falu als Carlos Beltran vier wijd van de Japanse troef. Op een hit van Mike Aviles kon Irving Falu hierna zijn ploeg op een 0-1 voorsprong brengen.

Homerun

Carlos Beltran aan slag in het AT&T Park

Carlos Beltran aan slag in het AT&T Park.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Maeda gooide hierna de deur in het slot. Hij kreeg nog wel drie honkslagen tegen, maar werd uitstekend geholpen door zijn veldploeg. Door twee dubbelspelen en een verijdelde steelpoging kon Japan de achterstand minimaal houden.  Zelf kwam de Japanse slagploeg er dit duel echter nauwelijks aan te pas. Pas in de vierde inning sloeg Hirokazu Ibata de eerste honkslag voor Japan. Scoren lukte de titelverdediger echter niet. Daardoor kon Puerto Rico in de zevende inning zijn voorsprong verder uitbreiden. Na een honkslag van Mike Aviles sloeg Alex Rios de bal over de omheining van het linksveld voor de 0-3 voorsprong.

Pas in de achtste inning kon Japan voor het eerst echt gevaarlijk worden. Dat gebeurde nadat reliever Randy Fontanez op de heuvel was gekomen. Hij kreeg direct een driehonkslag tegen van Takashi Toritani. Die kon vervolgens het eerste Japanse punt scoren op een hit van Hirokazu Ibata. Fontanez werd vervangen, waarna J.C. Romero en Fernando Cabrera hierna de winst veilig konden stellen.

             1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
PUERTO RICO  1 0 0 0 0 0 2 0 0  3 9 0
JAPAN        0 0 0 0 0 0 0 1 0  1 6 1

Werpcijfers Puerto Rico:
Mario Santiago (4 1/3): 2-1-2-0
José de la Torre (1 1/3+ man): 3-0-1-0
Xavier Cedeno (1 1/3): 2-0-0-0
Randy Fontanez (1/3+3 man): 0-0-3-0
J.C. Romero (1+1 man): 0-1-0-0
Fernando Cabrera (2/3): 1-0-0-0

Werpcijfers Japan:
Kenta Maeda (5): 3-2-4-0
Atsushi Nohmi (1+2 man): 0-0-3-0
Tadashi Settsu (2/3+2 man): 0-1-1-0
Toshiya Sugiuchi (2/3+1 man): 0-1-0-1
Hideaki Wakui (1 man): 0-0-1-0
Tetsuya Yamaguchi (1 1/2): 0-3-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page