Manager Hensley Meulens trots op zijn spelers

Dat er in Nederland wordt gehonkbald, zorgt nog altijd voor veel verbazing aan de andere kant van de oceaan. Tijdens de derde editie van de World Baseball Classic heeft het Nederlands team nog maar weer eens laten zien bij de wereldtop te horen. Onder leiding van manager Hensley Meulens steeg de ploeg in Taichung, Tokyo en de Verenigde Staten naar grote hoogtes.

Nederland is op de World Baseball Classic al lang geen assepoester meer. Sterker nog, kwalificaties dat de honkballers van Oranje de Cubanen eerder dit toernooi wisten te schockeren, werden door de spelers lachend weggewuifd. Nederland begon slechts met één doel aan dit toernooi en daar kwamen Meulens en co. afgelopen avond wel heel dichtbij. In maar één inning wist de Dominicaanse Republiek te scoren tegen Nederland. Dat bleek echter uiteindelijk wel voldoende voor de 4-1 winst.

Nederland mag dan afgelopen avond zijn wereldtitel hebben verloren, de ploeg deed dat in stijl tegen de met vedettes overladen Dominicaanse Republiek. Een ploeg, die na de blamerende uitschakeling tegen Nederland vier jaar geleden maar met één doel aan dit toernooi was begonnen. De Dominicaanse profs zijn op jacht naar eerherstel. En op hun weg naar het einddoel hadden grootmachten als Venezuela, Puerto Rico (tweemaal) en de Verenigde Staten het al moeten ontgelden.

Geen schande

Dat ook Nederland vanavond ten prooi viel aan de nog ongeslagen Dominicaanse honkballers was volgens manager Hensley Meulens dan ook geen schande. “Ik ben trots op de jongens”, reageerde hij na afloop van de nederlaag in het AT&T Park waar hij in 2010 en 2012 met San Francisco Giants nog de World Series had gewonnen. “De jongens kunnen met opgeheven hoofd het toernooi verlaten.”

Wat de Nederlandse selectie de afgelopen weken heeft gespresteerd en wat daarvan de gevolgen gaan zijn, zullen de spelers zich ongetwijfeld pas na enkele dagen goed beseffen. Als de nederlaag tegen de Dominicaanse Republiek is verwerkt. Niettemin stak Meulens zijn spelers al direct na afloop van de verloren halve finale een hart onder de riem. “Ik wil jullie bedanken dat jullie met zoveel passie hebben gespeeld”, becomplimenteerde hij zijn selectie. Meulens: “We heben vandaag verloren van een team dat maar net iets beter was dan wij waren.”

Etalage

Voor Hensley Meulens was de wedstrijd vandaag speciaal. Meulens speelde vandaag met het Nederlands team in het AT&T Park van zijn eigen San Francisco Giants. Dat deed hij in een wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek, het geboorteland van zijn moeder. Bovendien mocht hij voorafgaand aan het duel de ceremoniële eerste bal gooien. Hij deed dat samen met de Dominicaane oud-speler Felipe Alou. “Felipe was mijn manager bij Montreal Expos in 1979. Sindsdien is hij een grote mentor voor mij. Ook nu nog bij San Francisco Giants.”

Meulens zette zichzelf de afgelopen weken nadrukkelijk in de etalage om in de toekomst manager te worden van een team uit de Major League. “Ik ben zeventien jaar zelf speler geweest en ben nu al tien of elf jaar coach. Maar om een team als manager te leiden, dat is toch heel anders. Maar ik heb ervan genoten. En als ik in de toekomst een kans krijg om dat in de Major League te doen, dan zal ik die zeker grijpen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page