Meulens: ‘We moeten vasthouden aan dit concept’

Voor het eerst in de historie trad het Nederlands honkbalteam tijdens de afgelopen World Baseball Classic aan in de sterkst mogelijke opstelling. Op een viertal spelers na had manager Hensley Meulens de crème de la crème van het Nederlands honkbal tot zijn beschikking: een combinatie van spelers uit Nederland, Curaçao en Aruba. “Dit is de enige manier om het beste team samen te kunnen stellen”, blikt manager Hensley Meulens terug.

Hensley Meulens had de luxe om voor de World Baseball Classic te vissen in de vijver van talentvolle honkballers van Curaçao en Aruba. Want hoewel Curaçao zich onlangs officieel aansloot bij de wereldhonkbalbond IBAF, strijden de honkballers uit Nederland, Curaçao en Aruba tijdens internationale toernooien nog altijd zij aan zij. Nederland bevindt zich daarmee, Europees gezien, in een hele voordelige uitgangspositie. Slechts een viertal spelers ontbrak op het WBC bij Oranje. Pitchers Rick van den Hurk en Jair Jurrjens bedankten, terwijl Mariekson Gregorius en Juan Carlos Sulbaran door blessures het toernooi aan zich voorbij moesten laten gaan. Voor de halve finale sloten Kenley Jansen en Jurickson Profar zich alsnog aan bij Oranje.

Hoe ver zou Nederland komen zonder de inbreng van spelers van Curaçao en Aruba? En hoever zouden deze eilanden komen zonder inbreng vanuit het Nederlandse vasteland? We zullen het voorlopig niet te weten komen. “We zijn allemaal Nederlands”, benadukte manager Hensley Meulens de afgelopen dagen meermaals tegen de massaal toegestroomde pers. En als het aan de hitting-coach van de Amerikaanse kampioen San Francisco Giants ligt, blijft dat nog wel even zo.

Succes

Meulens: “De enige manier om het sterkste team op de been te kunnen brengen, is door een team samen te stellen met spelers van de eilanden en van het vasteland.” Die combinatie is vooralsnog de sleutel tot het succes gebleken. Aan de ene kant het talentvolle binnenveld gevormd door spelers van Curaçao en aan de andere kant de pitchers uit de Nederlandse competitie. En zo kon het gebeuren dat Nederland op de World Baseball Classic aantrad met een selectie, waarvan op één speler na, iedereen een Nederlands paspoort had, maar waarvan de voertaal Engels was.

Op Curaçao wordt ondertussen hard gewerkt aan het ontwikkelen van een eigen volwassen nationaal team. Dat team neemt later dit jaar voor de tweede keer op rij zelfs deel aan het World Port Tournament in Rotterdam. Dat in de toekomst Curaçao ook zelf gaat deelnemen aan grote internationale toernooien, is als het aan Meulens ligt niet aan de orde: “We hebben hier laten zien dat we nu bij de wereldtop horen. En dat we alleen maar beter worden. Om het sterkst mogelijke team op de been te kunnen blijven brengen, moeten we vasthouden aan dit concept. Dit zorgt voor het beste resulaat.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page