Meulens: ‘Ze zijn onverslaanbaar’

In een beslissende vijfde inning verspeelde Nederland afgelopen avond in de halve finales tegen de Dominicaanse Republiek zijn voorsprong. De formatie van Tony Peña scoorde viermaal en schakelde Oranje een dag voor de finale in San Francisco uit. De Dominicaanse Republiek heeft zich daarmee als enige ploeg ongeslagen geplaatst voor de finale van de World Baseball Classic.

“Ik heb veel respect voor de Dominicaanse Republiek en de manier waarop zij spelen”, reageert Meulens na afloop van de met 4-1 verloren halve finale. “In 2009 namen de spelers het toernooi nog niet heel serieus. Dat is dit jaar wel anders. Ze zijn nu onverslaanbaar. Ik hoop dat ze morgen ook zullen winnen.”

Voor Meulens zorgde de wedstrijd in San Francisco voor gemengde gevoelens. In het AT&T Park waren zowel zijn Curaçaose vader en Dominicaanse moeder als veel familieleden uit de Dominicaanse Republiek aanwezig. Niettemin ging zijn hart vandaag uit naar Nederland. Meulens: “Ik heb veel respect voor de Dominicanen hier. Maar ik voel vooral de teleurstelling van Nederland omdat we vandaag hebben verloren en ik niet in staat ben geweest om het team aan een overwinning te helpen.”

Spijt

De vijfde inning van de wedstrijd werd cruciaal. Pas na de vierde honkslag van die slagbeurt werd startend pitcher Diegomar Markwell vervangen voor Tom Stuifbergen. “Markwell was dit hele toernooi al onze beste pitcher. Hij kreeg José Reyes en Miguel Tejada in deze slagbeurt allebei op twee slag”, legde Meulens zijn keuze uit. “Reyes kan zowel links als rechts slaan. Ik wilde geen nieuwe pitcher inbrengen. Reyes moest met rechts slaan.”
Uiteindelijk pakte die keuze verkeerd uit. Spijt heeft Meulens daar niet van. “We hadden meer punten moeten scoren om Markwell te ondersteunen. Voor hem was het niet makkelijk om met maar één punt voorsprong tegen zo’n sterke slagploeg te gooien. Maar hij deed het heel goed. En als ik de keuze opnieuw moest maken, zou ik weer met hem starten.”

Meulens was ook vandaag onder de indruk van het optreden van zijn startend pitcher. “Het leek alsof Markwell de Dominicaanse slagploeg heel goed kende. Hij speelt op amateurniveau in Nederland. Maar dat maakte vandaag voor hem niet uit. Markwell gooide erg goed tot aan de vijfde inning. Daarna gooide hij een aantal ballen te hoog in de zone. Dat werd meteen afgestraft.”
Uiteindelijk moest Nederland het vooral aanvallend afleggen tegen zijn tegensstander: “Ze hadden vandaag een paar hele goede slagbeurten. Juist die sterke slagploeg van dat team is de reden dat ze winnen. Bovendien stijgen de Dominicaanse spelers in dit soort grote wedstrijden boven zichzelf uit. Wij kwamen daardoor uiteindelijk te kort.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page