Nederland uitgeschakeld op WBC

In oktober 2011 werd Jonathan Schoop de grote man bij Oranje toen hij in Panama de laatste en beslissende bal van de wedstrijd ving. Nederland was voor het eerst in de historie wereldkampioen. Ruim zeventien maanden later ging de talentvolle Curaçaose honkballer met drie slag aan de kant. Nederland moest met 4-1 zijn meerdere erkennen in de Dominicaanse Republiek en verliest daarmee zijn wereldtitel.

Vorig jaar september begonnen 28 teams via kwalificatietoernooien aan de World Baseball Classic. Gisteren en vanavond stonden slechts vier teams in de halve finales. Eén van die teams was de Nederlandse ploeg. De prestatie die de Nederlandse honkballers daarmee hebben neergezet, is aanzienlijk. De selectie van manager Hensley Meulens versloeg op weg naar de finalepoule sterke landen als Zuid-Korea en Cuba en zette daarmee andermaal het honkbal in Nederland en op Curaçao en Aruba op de wereldkaart. Tegen de torenhoge en ongeslagen favoriet Dominicaanse Republiek kon Nederland vandaag echter niets beginnen. De formatie van manager Tony Peña was dit toernooi al zes wedstrijden ongeslagen. Daarmee werd het record van Japan uit 2009 geëvenaard. Maar de Dominicaanse profs wilden meer. Vanavond verbeterden zij het record op hun weg naar de finale en mogelijk wel de eerste titel op de World Baseball Classic.

Startend pitcher Diegomar Markwell kon vier innings standhouden tegen de ijzersterke Dominicaanse slagploeg, die wordt aangevoerd door superster Robinson Cano van New York Yankees. Zo kon het gebeuren dat Nederland, zonder een honkslag te slaan, even de leiding in de wedstrijd kon nemen. Andrelton Simmons en Jurickson Profar profiteerden van een nerveuze start van pitcher Edinson Volquez in de eerste inning. Zij kwamen met vier wijd op de honken. Simmons kon even later de score openen op grondballen van Roger Bernadina en Wladimir Balentien. Tegen de Dominicaanse Republiek was dat echter bij lange na niet voldoende.

Vertrouwen

Andrelton Simmons.

Andrelton Simmons.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

In de vijfde inning leidde linksvelder Moises Sierra zijn ploeg naar de overwinning. Sierra, die pas vlak voor de wedstrijd in de line-up werd gezet, had in de eerste inning met een formidabele vangbal zijn team al uit een lastige situatie gehaald. In de vijfde inning zorgde Sierra voor de gelijkmaker. Nadat eerst Nelson Cruz de bal voor twee honken het midveld in had geslagen, deed Sierra hem dat na. De twee tweehonkslagen op rij leverden in de vijfde inning de gelijkmaker op. Meulens gaf zijn startend pitcher hierna het vertrouwen om de klus zelf te klaren. Markwell slaagde daar niet in. Na achtereenvolgende hits van José Reyes en Miguel Tejada kwam Oranje zelfs op achterstand en kon Markwell alsnog inrukken.

Reliever Tom Stuifbergen begon hierna ongelukkig met een wilde worp waarop José Reyes het derde punt kon scoren. Een vijfde honkslag in deze slagbeurt, nu van Hanley Ramírez, deed de achterstand zelfs oplopen tot 4-1. In het slot van de wedstrijd hielden Leon Boyd en Loek van Mil de schade beperkt. Zij stonden geen punten meer toe. Nederland kwam dit duel echter tot maar vier honkslagen en kon zo geen enkele keer meer gevaarlijk worden. Na de eerste inning bereikte alleen Wladimir Balentien nog het tweede honk. Dat deed hij in de zesde inning. Balentien, nog niet volledig hersteld van de blessure die hij eerder dit toernooi opliep, kon niet voluit sprinten en kwam daardoor op zijn klap niet verder dan het tweede honk.

Wereldtitel

Wladimir Balentien

Wladimir Balentien.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

In de negende inning loodste closer Fernando Rodney zijn ploeg de finale in. Hij schakelde eerste Curt Smith uit met drie slag, waarna hij ook Jonathan Schoop met vijf ballen aan de kant zette. De strikeout maakte een einde aan de wedstrijd en de wereldtitel voor Oranje. Na acht wedstrijden is de World Baseball Classic voor Nederland voorbij. In het AT&T Park in San Francisco ontbrak het de Nederlandse honkbalploeg vanavond aan slagkracht om het de sterke profspelers van de Dominicaanse Republiek lastig te maken.

Voor Nederland is daarmee een einde gekomen aan de beste World Baseball Classic ooit. Onder leiding van manager Hensley Meulens werd dit toernooi in de eerste ronde gewonnen van Zuid-Korea (5-0) en Australië (4-1) en in de tweede ronde van Cuba (6-2 en 7-6). Alleen van Chinese Taipei (8-3 in de eerste ronde) en Japan (16-4 en 10-6) werd tot aan de halve finales verloren. De Nederlandse honkbalploeg heeft daarin met verve zijn wereldtitel verdedigd, die de ploeg in 2011 in Panama veroverde. Omdat de wereldhonkbalbond IBAF en Major League Baseball hebben besloten om dit toernooi de officiële status van wereldkampioenschap te geven, verliest Oranje morgenavond officieel zijn titel als wereldkampioen. Dat gebeurt aan de Dominicaanse Republiek of Puerto Rico, die zich beiden plaatsten voor de eindstrijd. Daarmee hebben twee teams uit de eerste ronde in San Juan (Puerto Rico) zich geplaatst voor de finale. Het wordt de eerste hoofdprijs voor een ander team dan Japan, dat de World Baseball Classic won in 2006 en 2009.

                       1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND              1 0 0 0 0 0 0 0 0  1 4 1
DOMINICAANSE REPUBLIEK 0 0 0 0 4 0 0 0 X  4 9 0

Werpcijfers Nederland:
Diegomar Markwell (4 2/3+2 man): 0-1-6-0
Tom Stuifbergen (1 1/3): 0-0-1-0
Leon Boyd (1): 1-0-1-1
Loek van Mil (1): 0-0-0-0

Werpcijfers Dominicaanse Republiek:
Edinson Volquez (5): 5-2-2-0
Kelvin Herrera (2): 3-1-1-0
Pedro Strop (1): 0-0-1-0
Fernando Rodney (1): 2-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page