Dominicaanse Republiek wint WBC

De Dominicaanse Republiek is winnaar geworden van de derde World Baseball Classic. De formatie van manager Tony Pena versloeg in de finale Puerto Rico met 3-0. De Dominicaanse Republiek heeft daarmee als eerste team ongeslagen de titel op de WBC veroverd. Na afloop van het duel werd Robinson Cano uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

De Dominicaanse Republiek hield gisteravond in de eindstrijd zijn ongeslagen status in stand achter een uitstekende start van pitcher Samuel Deduno. Hij gooide vijf puntloze innings, waarin hij slechts twee honkslagen toestond en vijf keer drie slag gooide. Zelf opende de Dominicaanse Republiek al in de eerste inning de score. José Reyes begon het duel met een tweehonkslag. Na een opzettelijke vrije loop voor Robinson Cano sloeg Edwin Encarnacion een bal diep het rechtsveld in. Op zijn tweepitter konden zowel Reyes als Cano scoren en kwam de Dominicaanse Republiek meteen op een 2-0 voorsprong. Het zorgde voor een snelle werperswissel bij Puerto Rico. Want in de tweede inning keerde startend pitcher Giancarlo Alvarado al niet meer terug op de heuvel.

In de vijfde inning scoorde de Dominicaanse Republiek opnieuw. Nu na een tweehonkslag van aangewezen slagman Erick Aybar. Hij sloeg daarmee Alejandro De Aza over de thuisplaat. De Dominicaanse midvelder had even daarvoor de Puertoricaanse defensie verrast met een stootslag. Hierna nam de machtige bullpen van de Dominicanen het andermaal over. Vier pitchers gooiden samen nog eens vier innings op weg naar de shut-out. Alleen reliever Octavio Dotel hoefde nog een hit toe te staan, terwijl Pedro Strop en Fernando Rodney elk in één inning nog eens twee strikeouts gooiden. De Dominicaanse bullpen hielde daarmee dit toernooi 25 2/3 inning op rij zijn tegenstander op de nul. De laatste keer dat de bullpen een punt moest toestaan, was in de wedstrijd uit de eerste ronde tegen Puerto Rico. In die ronde, die werd gespeeld in San Juan (Puerto Rico) werd ook al twee keer van de Puertoricaanse honkballers gewonnen.

Meest Waardevolle Speler

Robinson Cano: driemaal MVP.

Robinson Cano: driemaal MVP.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

Met de 3-0 overwinning tegen Puerto Rico is de Dominicaanse Republiek voor het eerst winnaar geworden van de World Baseball Classic. De eerste twee edities werden gewonnen door Japan. Dat team werd in de halve finales uitgeschakeld door Puerto Rico, waarna de Dominicaanse sterren zich middels een overwinning op het Nederlands team ook plaatsten voor de finale. Met de winst in de eindstrijd heeft de Dominicaanse Republiek nu de wereldtitel officieel overgenomen van Nederland. Oranje had de titel in handen sinds de winst in de finale van het wereldkampioenschap (in oude vorm) in 2011.

Robinson Cano werd na afloop van de finale uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. De tweede honkman van de Dominicaanse Republiek, tijdens het reguliere seizoen één van de sterren van New York Yankees, sloot de World Baseball Classic af met een slaggemiddelde van .469 met vier tweehonkslagen, twee homeruns en zes binnengeslagen en zes gescoorde punten. Hij verbeterde het toernooirecord met vijftien honkslagen. Eerder werd Cano ook al uitgeroepen tot MVP na afloop van de eerste ronde in het Hiram Bithorn Stadium in San Juan en de tweede ronde in het Marlins Park in Miami.

Ongeslagen

De Dominicaanse Republiek bleef het hele toernooi ongeslagen en won in acht wedstrijden ondermeer driemaal van finalist Puerto Rico, één keer van de Verenigde Staten en eenmaal van wereldkampioen Nederland. In de voorbereiding op de World Baseball Classic verloor het team evenmin. In twee oefenwedstrijden werd gewonnen van Philadelphia Phillies en New York Yankees.

Bij de eindstrijd waren in het AT&T Park in San Francisco 35.703 toeschouwers aanwezig. Daarmee kwam het totaal aantal toeschouwers dit toernooi op 885.212, een stijging van ten opzichte van de 801.410 bezoekers in 2009.

                        1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
PUERTO RICO             0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 3 0
DOMINICAANSE REPUBLIEK  2 0 0 0 1 0 0 0 0  3 8 1

Werpcijfers Puerto Rico:
Giancarlo Alvarado (1): 0-1-2-0
Hiram Burgos (4 2/3+2 man): 5-1-5-0
Jose De La Torre (1/3): 1-0-0-0
Xavier Cedeno (1): 1-0-0-0
Fernando Cabrera (1): 0-0-0-0

Werpcijfers Dominicaanse Republiek:
Samuel Deduno (5): 5-3-2-0
Octavio Dotel (1+2 man): 0-1-1-0
Pedro Strop (1): 2-0-0-0
Santiago Casilla (1): 1-1-0-0
Fernando Rodney (1): 2-0-0-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page