Moesquit elfde speler in MLB-kamp

De Curaçaose honkballer Kevin Moesquit is gisteravond de elfde speler uit Nederland, Curaçao en Aruba geworden tijdens Spring Training van Major League Baseball. De korte stop kwam gisteren voor Los Angeles Angels in actie als pinch-runner. International Jonathan Schoop heeft, mede door zijn goede optreden tijdens de World Baseball Classic, inmiddels promotie verdiend naar het Triple A-team van Baltimore Orioles.

Vorig jaar kwamen maar liefst vijftien spelers uit Nederland, Curaçao en Aruba uit voor de hoofdmacht tijdens Spring Training. Toen verdienden vijf spelers een plek in de Major League en elf spelers kregen promotie. Dit jaar kwamen tot dusver elf spelers met een Nederlands paspoort in actie tijdens een officiële Spring Training-wedstrijd. Zes spelers daarvan kwamen tijdens de World Baseball Classic in actie voor Nederland.

Moesquit werd gisteren de elfde speler in het Spring Training-kamp van een Major League-team. Hij werd ingezet als pinch-runner in de achtste inning van de wedstrijd van Los Angeles Angels tegen het San Francisco Giants van Hensley Meulens. Bij een 4-4 gelijke stand wist Moesquit nog wel het tweede honk te bereiken, maar verder kwam hij niet. In de negende inning scoorde San Francisco wel om de wedstrijd met 4-5 te winnen. Voor Moesquit was het de tweede keer dat hij werd opgeroepen voor de hoofdmacht in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ook vorig jaar kon hij zich op het laatste moment melden in Arizona. Hij kwam toen in de eerste slagbeurt van zijn eerste wedstrijd voor Los Angeles Angels direct tot een homerun.

Promotie

Twee spelers zijn inmiddels al toegewezen aan Triple A-teams. Dit zijn korte stop Jonathan Schoop (Norfolk Tides) en pitcher Shairon Martis (Rochester Red Wings). Voor Schoop betekent dit een promotie. Vorig jaar kwam hij het hele seizoen uit voor het Double A-team Bowie Baysox. Martis gooide tijdens Spring Training één officiële wedstrijd voor Minnesota Twins. Op 23 februari kwam hij als reliever tot twee innings in de wedstrijd tegen Baltimore Orioles (4.50).

In dat duel sloeg Schoop voor Baltimore Orioles in de zevende inning met een honkslag op het pitchen van Martis het winnende punt binnen. Het was de eerste Spring Training-wedstrijd ook voor Schoop. Na terugkeer van de World Baseball Classic kwam Schoop nog in twee wedstrijden uit. In zijn laatste, afgelopen vrijdag, sloeg hij drie honkslagen, waaronder één homerun. Hij bracht daarmee drie punten over de thuisplaat. En passent bezorgde Schoop daarmee zijn ploeggenoot Jair Jurrjens zijn eerste overwinning voor Baltimore Orioles. Jurrjens gooide de laatste vijf innings met drie strikeouts en twee honkslagen en geen punten tegen. In de vier daaraan voorafgaande wedstrijden kreeg Jurrjens tien verdiende punten tegen. Daarmee staat zijn gemiddelde momenteel op 4.61 met zes keer drie slag in 10 2/3 inning.

Hoge ogen

De afgelopen weken namen ook zesven andere honkballers uit Nederland, Curaçao en Aruba al deel aan Spring Training. Dit waren buitenvelder Roger Bernadina (Washington Nationals), pitcher Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en binnenvelders Andrelton Simmons (Atlanta Braves), Jurickson Profar (Texas Rangers), Mariekson Gregorius (Arizona Diamondbacks), Xander Bogaerts (Aruba) en Hainley Statia (Milwaukee Brewers).

Simmons kwam in zes wedstrijden tot vijf honkslagen (.294). Alle vijf de hits sloeg hij sinds zijn terugkeer van de World Baseball Classic. In zijn eerste duel na de WBC sloeg de korte stop zelfs twee homeruns in de wedstrijd tegen Pittsburgh Pirates. Bernadina wacht na vier wedstrijden nog altijd op zijn eerste honkslag. Gregorius gooit momenteel hoge ogen bij Arizona Diamondbacks. Door zijn club wordt de in Amsterdam geboren honkballer in verband met zijn blessure nog wel alleen ingezet als aangewezen slagman. Dat gaat Gregorius maar wat goed af. Hij kwam in dertien wedstrijden tot elf honkslagen (.458) met zeven binnengeslagen punten en twee homeruns.

Nederlands team

Kenley Jansen kwam als pitcher voor Los Angeles Dodgers in vier wedstrijden tot twee strikeouts, twee keer vier wijd en twee honkslagen tegen. In vier innings stond hij geen punt toe. Jurickson Profar kwam in twintig wedstrijden tot elf honkslagen (.250) en vijf binnengeslagen punten. Statia kon zich na afloop van de WBC direct melden bij de hoofdmacht van Milwaukee Brewers. Hij kreeg op donderdag en vrijdag twee invalbeurten, maar kwam in twee slagbeurten niet tot een honkslag. Bogaerts speelde sinds de WBC vijf wedstrijden voor Boston Red Sox met twee hits (.286).

Eerder werd ook de Nederlandse catcher Rodney Daal opgeroepen door de hoofdmacht van zijn werkgever San Diego Padres. Dat deed zijn club speciaal voor de oefenwedstrijd tegen het Nederlands team eerder deze maand. Daal werd in dat duel in de negende inning ingezet als pinch-hitter. Hij sloeg de tweede pitch van closer Loek van Mil de lucht in, die op fout gebied een prooi werd voor derde honkman Jonathan Schoop.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page