Bologna wint Italiaanse beker 2012

Het Italiaanse honkbal kende twee opmerkelijke nieuwsfeiten een week voor aanvang van het seizoen 2013 van de Italian Baseball League. Ten eerste won Unipol Bologna de finale van de Italiaanse bekercompetitie van 2012. Ten tweede hoorde Nettuno vlak voor Pasen een donderslag bij heldere hemel, namelijk dat sponsor Danesi de achttien jaar oude samenwerking met onmiddellijke ingang opzegt. Nettuno overweegt zich hierdoor terug te trekken uit het seizoen, dat vrijdag van start gaat.

Ten eerste dus die bekerfinale van vorig jaar, die niet gespeeld kon worden wegens verplichtingen voor de Europa Cup en het Europees kampioenschap voor landenteams en daardoor in het seizoen 2013 moest worden afgewerkt. De bekerfinale ging tussen Unipol Bologna en Rimini, twee clubs die in juni de tegenstanders zijn van Corendon Kinheim en L&D Amsterdam tijdens de Europa Cup-toernooien in Regensburg en Barcelona. In de finale won Unipol Bologna met 4-1 van Rimini.

Dat gebeurde zonder de volledig buitenlandse spelers, die voor het toernooi waren uitgesloten. Behalve de in Italië geboren en opgeleide spelers mochten ook de uit het buitenland afkomstige spelers meedoen, die dankzij Italiaanse voorouders of Italiaanse echtgenote het Italiaanse als tweede paspoort hebben gekregen, alsmede spelers met een Europees paspoort, die volgens het Bosman arrest binnen de Europese Unie niet als een buitenlandse werknemer mogen worden beschouwd. Op grond hiervan deed de Cubaanse pitcher Enorbel Marquez wel mee, omdat hij een Duits paspoort heeft gekregen tijdens zijn jaren in de Bundesliga.

Japanse profhonkbal

Bologna begon met de volgende line-up: midvelder Nick Nosti, linksvelder Gabriele Ermini, korte stop Juan Carlos Infante, rechtsvelder Claudio Liverziani, eerste honkman Luca Bischeri, tweede honkman Alessandro Vaglio, aangewezen slagman Daniele Malengo, catcher Marco Sabbatani, derde honkman Andrea D’Amico en pitcher Luca Panerati. Laatstgenoemde jongeling speelde waarschijnlijk zijn voorlopig laatste wedstrijd in Italië, want hij vertrekt binnenkort naar het Japanse profhonkbal.
Oudgediende in de ploeg was buitenvelder Claudio Liverziani, die een maand geleden zijn 38e verjaardag vierde. Hij speelt al sinds 2002 voor Bologna, na een loopbaan die begon in Novara (1991) en Juventus (1996) en zijn top bereikte op Amerikaans Single A-niveau bij Seattle Mariners (1997-1998). Liverziani nam bovendien deel aan drie Olympische Spelen en werd in 2009 nog gekozen als Meest Waardevolle Speler van het seizoen.

Alessandro Vaglio aan slag voor Bolgona

Alessandro Vaglio aan slag voor Bolgona
Foto: © FIBS/Lauro Bassani

Rimini, zonder sponsoraanduiding vermeld op de website van de Italiaanse bond FIBS en dus kennelijk ook behept met financiële terugslag, verscheen in de volgende opstelling: korte stop Jack Santora, midvelder Leonardo Zileri, eerste honkman Giuseppe Spinelli, rechtsvelder Mario Chiarini, catcher Riccardo Bertagnon, tweede honkman Riccardo Babini, linksvelder Federico Celli, derde honkman Lorenzo Di Fabio, aangewezen slagman Filippo Crociati en pitcher Roberto Corradini.
Opvallend dat twee echte Parma getrouwen, te weten Bertagnon en Zileri, in deze wedstrijd van het vorig seizoen bij Rimini mochten meedoen, terwijl ze vorig jaar nog gewoon voor CariParma uitkwamen. Hun transfer heeft wellicht te maken met het feit dat ook Parma dit jaar zonder sponsornaam wordt vermeld op de website van de bond.

Geruchten

Eerdere geruchten over het einde van de sponsoring door de spaarbank (Cassa di Risparmio) werden destijds tegengesproken, maar de samenwerking is kennelijk wel sterk teruggedraaid. De Italian Baseball League beoogde een serieuze verzakelijking van de clubs, hoewel voordien de clubs ook al allemaal een combinatie met de sponsornaam vertoonden. Nu heeft de bond het aantal clubs uitgebreid van acht naar tien, maar komen nog maar vier clubs dit seizoen uit met een sponsornaam: Unipol Bologna, Palfinger Reggio Emilia, Toshiba Mastiff Grosseto en het buitenlandse T&A San Marino. De overige clubs noemen zich naar hun stad: Parma, Rimini, Novara, Nettuno en eventueel fraaie symbolen zoals Godo Knights en New Black Panthers Ronchi dei Legionari.

Op eerste Paasdag bleef voor honderd toeschouwers in het Piratenstadion van Rimini de eierenstand 0-0 onaangeroerd tot Bolgona in de vierde inning de voorsprong nam met 0-1, die werd verdubbeld in de vijfde inning en wederom verdubbeld in de achtste inning tot 0-4. Pas daarna redde World Baseball Classic-speler Mario Chiarini de eer voor Rimini door debutant Zileri te laten scoren op zijn tweehonkslag.
Als vierde pitcher voor Rimini mocht de Duitse Cubaan Enorbel Marquez in de negende inning de eerste twee strikeouts in de thuiswedstrijd gooien. Het is de derde eindoverwinning van Bologna in de Italiaanse bekercompetitie. Bologna met sponsornaam verslaat Rimini zonder sponsornaam. Het lijkt een voorspelling voor de krachtsverhoudingen tussen de Italiaanse clubs.

Bezuiniging

Favorieten voor de landstitel lijken Unipol Bologna en T&A San Marino. Van de twee Nederlandse Europa-Cup deelnemers lijkt Corendon Kinheim het beter getroffen te hebben dan L&D Amsterdam Pirates qua tegenstanders uit de Italian Baseball League. De Haarlemmers ontmoeten in dit verband alleen Rimini en de Amsterdammers zowel Bologna als San Marino. Vrijdag begint de Italiaanse competitie en wordt duidelijk hoe de delicate onderhandelingen tussen Nettuno en Danesi hebben uitgepakt.

Zelfs Riccardo Fraccari heeft zich van zijn internationale functies vrij gemaakt om te pogen te redden wat er te redden valt in het zuidelijke havenstadje Nettuno, waar honkbal de enige topsport in huis is. Vandaag moet hij in een sjieke presentatie het nieuwe seizoen openen, dat dit seizoen slechts twee wedstrijden per weekend telt als bezuiniging door de bond en waar de helft van de acht sponsors uit de wedstrijdschema’s zijn verdwenen.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page