Eerste zeges voor DOOR Neptunus en L&D Amsterdam

Mist, kapotte veldverlichting, het debuut van een nieuw team, een nieuwkomer met vier honkslagen en tweemaal een mercy-rule. Er was vanavond voldoende te beleven op de honkbalvelden bij de start van het nieuwe hoofdklasseseizoen. Uiteindelijk stapten slechts twee teams als winnaar van het veld: DOOR Neptunus en L&D Amsterdam.

DOOR Neptunus en L&D Amsterdam wonnen hun wedstrijden met grote overmacht. De Rotterdammers hadden weinig genade met Mampaey The Hawks (17-0), dat zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse ooit speelde. L&D Amsterdam walste op zijn beurt met 1-12 over AdoLakers heen.

Twee andere wedstrijden haalden het einde niet. Zware mist zorgde ervoor dat de wedstrijd tussen Corendon Kinheim en Vaessen Pioniers na enkele ballen al moest worden gestaakt. De honkballers van Mr.Cocker HCAW en UVV hielden het iets langer vol, maar konden op hun beurt na twee innings eveneens het materiaal alweer inpakken. Dat gebeurde na een mankement met de veldverlichting, waardoor verder spelen niet meer mogelijk was.

Stelen

De Bussumse thuisploeg had op dat moment een 1-0 voorsprong genomen. Jimmy Froberg (honkslag) scoorde het eerste punt. Hij kon de thuisplaat stelen op het moment dat Linoy Croes het tweede honk wist te stelen. Het bleef bij dat ene punt. Na twee volledige innings moest de wedstrijd worden stilgelegd en werd besloten het duel te verplaatsen naar morgenavond. De wedstrijd moet dan in zijn geheel worden overgespeeld. Ook de honkballers van Kinheim en Pioniers gaan morgenavond op herhaling.

In Den Haag en Rotterdam kon wel worden gespeeld. Maar ook daar werden niet de volledige negen innings volgemaakt. Onder leiding van Rob Cordemans kwam de Amsterdamse selectie geen enkele keer in de problemen. De veteraan stond vier honkslagen toe in zes innings, maar zette daar zes strikeouts tegenover. Wesley Connor opende in de tweede inning na zijn driehonkslag de score. Een inning later was de stand al opgelopen tot 0-4 nadat eerst Jesse Aussems (tweehonkslag) had gescoord en vervolgens Bas de Jong, met drie hits en vier binnengeslagen punten de beste slagman, met een hit nog eens twee punten over de thuisplaat had geslagen.

Knock-out

Ook in Den Haag was het mistig. In de mist probeert tweede honkman Tim Schaareman een dubbelspel te maken.

Ook in Den Haag was het mistig. In de mist probeert tweede honkman Tim Schaareman een dubbelspel te maken.
Foto: © Rob Jelsma

De knock-out volgde in de vijfde inning. Zeven Amsterdamse hits leverden zes punten op. In deze slagbeurt sloegen Wesley Connor, Roeland Henrique en Michael Duursma alle drie een tweehonkslag. De voorsprong liep daarmee snel op naar uiteindelijk 1-12, waardoor het duel na zeven innings kon worden beëindigd. L&D Amsterdam kwam dit duel tot maar liefst zestien honkslagen op vier Haagse pitchers.
AdoLakers scoorde zijn enige punt in de zevende inning nadat Jurrian Koks het pitchen over had genomen. Edison Bito (honkslag) kon de thuisplaat bereiken op een hit van Gino Hersilia.

Ook in Rotterdam werd de wedstrijd beslist door de mercy-rule. Promovendus Mampaey The Hawks, dat zich vorig jaar ten koste van het inmiddels failliete Sparta/Feyenoord plaatste voor de hoofdklasse, moest in zijn eerste wedstrijd van de hoofdklasse zijn meerdere erkennen in DOOR Neptunus. De honkballers uit Dordrecht kregen ook meteen de pitcher in vorm tegenover zich. Op de Rotterdamse heuvel opende pitcher Diegomar Markwell de wedstrijd. Hij gooide uiteindelijk vijf innings met zeven keer drie slag, twee keer vier wijd en slechts drie honkslagen tegen. Hij werd opgevolgd door debutant Diornick Sanchez (2-2-0-0).

Profcontract

Het was een andere debutant die aanvallend zijn stempel drukte op de wedstrijd. De op Aruba geboren Gianison Boekhoudt kwam tot vier honkslagen, waaronder twee twee tweehonkslagen en één driehonkslag. Hij zorgde daarmee voor zeven runs. Boekhoudt tekende in 2009 een profcontract bij Washington Nationals. Hij kwam in de belangstelling te staan van deze proforganisatie toen hij uitkwam als speler voor Carroll High in Southlake (Texas).

Gianison Boekhoudt aan slag voor DOOR Neptunus.

Gianison Boekhoudt aan slag voor DOOR Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Het eerste seizoen bleef Boekhoudt echter op de ‘restricted list’. Pas in het seizoen 2010 maakte hij zijn profdebuut. Boekhoudt, die zijn naam als profhonkballer veranderde in Gianison Rosa, speelde twee wedstrijden voor het Rookie League-team van Washington Nationals. In vijf slagbeurten kreeg hij vier keer drie slag, waarna zijn contract werd verbroken. Boekhoudt maakte het seizoen af bij Coastal Bend Thunder uit de onafhankelijke United League Baseball. Daarin kwam hij tot een slaggemiddelde van .272 met zes homeruns in 36 wedstrijden.

Nieuwe kans

In 2011 kreeg Boekhoudt bij Los Angeles Dodgers een nieuwe kans. Bij het Rookie League-team van deze club speelde hij 31 wedstrijden met zeventien honkslagen (.221) en elf binnengeslagen punten. Het was echter opnieuw niet voldoende om zijn verblijf in de Minor League te verlengen. Hij keerde voor het seizoen 2012 opnieuw terug bij Coastal Bend Thunder, dat inmiddels was hernoemd naar McAllen Thunder en nu uitkwam in de North American League. Boekhoudt speelde 77 wedstrijden met 59 honkslagen (.251) en 32 binnengeslagen punten. Onlangs verhuisde de Arubaan naar Nederland, waar hij zich voegde bij de Rotterdamse selectie van Neptunus.

Al direct in de eerste wedstrijd liet hij zijn waarde zien. Op het pitchen van voormalig Neptunus-speler Kevin van Veen sloeg Boekhoudt drie honkslagen. Na zijn driehonkslag in de eerste inning scoorde Boekhoudt het allereerste punt van het hoofdklasseseizoen op een opofferingsslag van Dwayne Kemp. Bij een 3-0 voorsprong sloeg in de derde inning een andere nieuwkomer bij Neptunus de bal over de omheining. Catcher Rudy van Heydoorn nam met zijn homerun twee ploeggenoten mee over de thuisplaat.

Desastreuze inning

In de zesde inning konden de honkballers van Mampaey The Hawks definitief het tempo niet meer bijbenen. Bij een 7-0 achterstand moesten de bezoekers maar liefst tien punten toestaan, waarmee de eindstand uiteindelijk op 17-0 werd bepaald. In die desastreuze zesde Rotterdamse slagbeurt profiteerde Neptunus van vijf vrije lopen en één veldfout. Dwayne Kemp sloeg in deze slagbeurt zelfs twee tweehonkslagen.

Boekhoudt sloeg in de zesde inning zijn tweede tweehonkslag. Hij deed dat met volle honken, waarmee hij drie ploeggenoten richting de thuisplaat stuurde. Uiteindelijk kwam de Arubaanse rechtsvelder dit duel tot vier gescoorde en drie binnengeslagen punten. Rudy van Heydoorn had even daarvoor met een tweehonkslag ook twee punten binnengeslagen om daarmee zijn totaal op vijf binnengeslagen punten te brengen. Neptunus kwam dit duel tot twaalf hits.

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page