Nieuwe profclub voor Kalian Sams

“Wakker worden! San Diego Padres wil je een contract aanbieden.” Kalian Sams had maandagochtend geen beter bericht kunnen ontvangen. Enkele weken nadat de 26-jarige buitenvelder door Seattle Mariners aan de kant is gezet, heeft de Nederlandse international een nieuwe club gevonden.

Met het nieuwe contract op zak is een einde gekomen aan een tijd van onzekerheid voor Sams. “De eerste paar dagen nadat ik was ontslagen, waren vooral een hel. De hele dag in het hotel zitten en niet weten wat er met je carrière gaat gebeuren.”

De carrière van Sams had een onverwachte wending gekregen begin april. Lang zag het er naar uit de de Haagse honkballer na de succesvol verlopen World Baseball Classic zou kunnen starten voor het Triple A-team van Seattle Mariners. Met de Triple A-selectie maakte hij het slot van de voorbereiding op het nieuwe seizoen mee.

Moeilijkste keuzes

Tijdens zijn laatste oefenwedstrijd blesseerde Sams zich echter op weg naar het eerste honk. Het bleek een verrekte hamstring te zijn. Daarmee miste de Nederlandse honkballer de start van de competitie. Sams herstel verliep niettemin voorspoedig. Op de dag dat hij zich voor het eerst bij zijn Double A-team Jackson Generals kon voegen, gebeurde voor Sams het onmogelijke. “Ik werd tijdens de stretch van het veld gehaald”, blikt hij terug. “Daar kreeg ik te horen dat dit een van de moeilijkste keuzes was voor Seattle Mariners om te maken, maar ze moesten me laten gaan omdat ik te weinig speeltijd zou krijgen.”
Ineens zat Sams zonder club. “In het Major League-team van Seattle Mariners waren nieuwe buitenvelders gecontracteerd, waardoor de andere buitenvelders allemaal een plek naar beneden moesten worden opgeschoven. Hierdoor zaten het Triple A- en Double A-team vol. Mijn club wilde mij niet langer vasthouden en me zo de gelegenheid geven om voor een andere organisatie uit te komen.”

Zo zat Sams een maand na de succesvolle World Baseball Classic, waarin hij het winnende punt binnensloeg in de beslissende wedstrijd tegen Cuba, ineens zonder club. Sams: “Ik had dit echt niet aan zien komen. Alles ging goed en de club was heel enthousiast over mijn prestaties tijdens de World Baseball Classic.”
Sams kon niettemin zijn spullen inpakken en kreeg een ticket terug naar Nederland in zijn handen gedrukt. De Nederlander koos echter niet voor een terugkeer naar zijn geboorteland. “Ik ben niet naar het vliegveld gegaan. Ik had een sterk vermoeden dat ik voor een ander team kon uitkomen. Als ik naar Nederland zou gaan, zou het lastiger zijn om weer terug naar de Verenigde Staten te komen.”

Tweede tegenslag

Kalian Sams

Kalian Sams.
Foto: © Rob Jelsma

Het lange wachten begon. Zijn agent benaderde de afgelopen weken alle dertig Major League-clubs. Aanvankelijk kreeg Sams telkens nul op het rekest. Sams: “Elke keer weer het bericht: ja we kennen je en zijn geïnteresseerd, later gevolgd door het teleurstellende bericht: we hebben op dit moment geen plek voor je.” Sams keek uiteindelijk zelfs uit naar kansen in Azië, Mexico en de onafhankelijke profcompetities in de Verenigde Staten. “Van dat laatste was ik niet echt een fan, maar ik had er alles voor over om weer professioneel te kunnen honkballen.”

Hoewel Sams aanbiedingen kreeg van onafhankelijke profclubs, koos de Haagse honkballer ervoor om te wachten. Vorige week donderdag kreeg Sams een tweede tegenslag te verwerken. “Seattle Mariners had mijn visum ingetrokken. Ik moest zo spoedig mogelijk de Verenigde Staten verlaten.” Zijn ticket werd geboekt voor dinsdag 30 april. Een terugkeer in de Amerikaanse Minor League leek verder weg dan ooit. Niettemin hield Sams hoop, zoals hij al vanaf het begin had gedaan. Met succes. Want zijn keuze om in de Verenigde Staten te blijven pakte goed uit. Maandagochtend kreeg hij het telefoontje waar hij al lang op zat te wachten. “Wakker worden, San Diego Padres wil je een contract aanbieden”, riep zijn agent door de telefoon.

Wonder

Voor Sams braken niettemin nog spannende tijden aan. Nog altijd had hij geen geldig visum. Een hele dag ging voorbij waarin op het consulaat werd geprobeerd een nieuw visum voor Sams te bemachtigen. “Mijn agent dacht dat het niet zou lukken. Maar ik heb hoop gehouden op een wonder. De hele maandagavond zat ik te twijfelen. Zou ik naar het vliegveld gaan en naar huis vliegen, of het risico nemen en hopen dat ik alsnog een visum zou krijgen.”
Sams koos voor het laatste. Het bleek opnieuw een goede keuze. Gisterochtend kreeg hij het verlossende telefoontje: “Je hebt de baan. Je bent een San Diego Padre!” Vanaf dat moment ging het snel voor Sams. Diezelfde ochtend werd hij al opgebeld door zijn nieuwe club dat hij zich in de middag kon melden voor zijn fysieke test. Vandaag moest hij zich melden op het complex van San Diego Padres in Arizona.

Daar nam Sams vandaag deel aan de eerste training. Sams: “Ze weten wat voor speler ik ben. Ik heb in mijn carrière vaak genoeg tegen de teams van San Diego Padres gespeeld.” Zijn eerste training werd al meteen een succes. “Na afloop van mijn batting practice zeiden ze: ga je nu de ballen halen die je op het andere complex hebt geslagen”, vertelt Sams lachend. De komende dagen blijft Sams in Arizona om wedstrijdritme op te doen tijdens enkele oefenwedstrijden. Naar alle waarschijnlijkheid start hij daarna voor San Antonio Missions, dat uitkomt in de Double A Texas League.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page