HCAW neemt afstand van laatste plaats

Mr.Cocker HCAW heeft afgelopen week goede zaken gedaan. De hekkensluiter uit de hoofdklasse had zijn eerste negen wedstrijden verloren, maar wist het tij te keren in de drieluik tegen AdoLakers. Daarmee heeft HCAW nu afstand genomen van de laatste plaats en is de Bussumse ploeg op gelijke hoogte gekomen met Vaessen Pioniers en Mampaey The Hawks. Corendon Kinheim en DOOR Neptunus verlengden hun serie overwinningen tot acht wedstrijden.

De Bussumse honkballers van HCAW wonnen deze week maar liefst driemaal van AdoLakers. Donderdag zelfs met duidelijke cijfers. Sander Helmendach gooide zes solide innings waarin hij slechts twee honkslagen toestond. Marco Schel maakte het karwei af en zorgde ervoor dat AdoLakers geen honkslagen meer wist te slaan. HCAW kwam tot elf honkslagen. Linoy Croes sloeg vier ploeggenoten over de thuisplaat en had daarmee een belangrijk aandeel in de 14-2 zege voor zijn ploeg.

Ook in het weekeinde bleef HCAW aan de goede kant van de score. Zaterdag gooide de Venezolaan Ivan Granados een complete wedstrijd. Hij kwam in negen innings tot negen strikeouts en stond acht honkslagen toe voor zijn eerste win in de hoofdklasse. HCAW scoorde al meteen viermaal in de eerste inning.  Linoy Croes en Sergino Martis sloegen in deze slagbeurt allebei een honkslag. Hierna hielden de Bussumse honkballers deze voorsprong vast en kon na negen innings een 6-2 zege worden bijgeschreven.
De wedstrijd tussen AdoLakers en Mr.Cocker HCAW was zondag welgeteld vijf innings spannend. Vanaf de zesde inning bogen de Bussumse honkballers een 2-1 achterstand om in een 2-9 voorsprong. HCAW kwam deze slagbeurt tot zeven hits, waaronder tweehonkslagen op rij van Arjan Elshof en Barry Mastenbroek en een tweepitter van Jorin van Amstel. HCAW profiteerde bovendien van acht Haagse veldfouten. Hoewel beide ploegen dit duel tot dertien honkslagen kwamen, scoorde HCAW daardoor in negen innings twee keer zoveel punten: 6-12.

Koplopers

Door de drie zeges heeft Mr.Cocker HCAW afstand genomen van de laatste plaats. Die is nu ingenomen door het Haagse AdoLakers. In de top van het klassement wijzigde niets. Koplopers Corendon Kinheim en DOOR Neptunus verspeelden opnieuw geen punten en verlengden daarmee hun serie overwinningen tot acht wedstrijden. Landskampioen Corendon Kinheim ondervond weinig problemen met het Utrechtse UVV. Bij een 0-1 voorsprong sloeg Bryan Engelhardt donderdagavond met volle honken de bal in het linskveld. Hij stuurde daarmee alle drie zijn ploeggenoten over de thuisplaat. De 0-4 voorsprong gaf Kinheim niet meer uit handen. Onder leiding van startend pitcher David Bergman werd het uiteindelijk 2-6.

Mervin Gario (Corendon Kinheim) sneuvelt in een dubbelspel van UVV.

Mervin Gario (Corendon Kinheim) sneuvelt in een dubbelspel van UVV.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Zaterdag sloegen Ramiro Balentina, Bryan Engelhardt en Roy Seltenrijch elk twee van de elf Haarlemse honkslagen om de basis te leggen voor een ruime 0-13 zege. Kinheim scoorde punten in de derde (vier runs), vijfde (drie punten) en zevende inning (zes runs). Pitchers Steven van Groningen, Dion Steijl, Jean-Paul Gulinck en Arshwin Asjes stonden samen slechts vier honkslagen toe.
Een dag later duurde het tot de zesde inning voordat Corendon Kinheim de wedstrijd kon openbreken. Bij een 1-1 gelijke stand opende Ramiro Balentina de slagbeurt met een tweehonkslag. Even later kon hij zijn ploeg op een voorsprong brengen na een grondbal van Quintin de Cuba. Het was nog maar de zesde honkslag die Chris Mezger (6-3-6-1 in zes innings) had toegestaan. In de achtste inning besliste Kinheim definitief de wedstrijd. Met volle honken sloeg Roy Seltenrijch een bal diep het linksveld in om drie ploeggenoten richting de thuisplaat te sturen. UVV scoorde in de negende inning nog wel een punt, maar kon niet meer in de buurt van de Haarlemse ploeg komen: 5-2. Bij Kinheim maakte pitcher Leon Boyd zijn rentree in de hoofdklasse. Hij gooide de zevende en achtste inning met twee strikeouts en stond alleen een loper op de honken toe na een tweehonkslag van Jirka Bliek.

Ommekeer

DOOR Neptunus trof het geplaagde Vaessen Pioniers, dat nog altijd wanhopig wacht op een ommekeer. De Hoofddorpse ploeg heeft inmiddels zes wedstrijden op rij verloren. Donderdag velde Dwayne Kemp het oordeel over de formatie van hoofdcoach Robert Klaver. In de derde inning sloeg hij, met twee spelers aan boord, de bal over de omheining van het linksveld. In de vijfde en zesde inning kreeg hij nog twee binnengeslagen punten op zijn naam. Neptunus liep daarmee snel uit naar de 3-11 zege. Gianison Boekhoudt zorgde met drie hits voor twee gescoorde en twee binnengeslagen punten.

Zaterdag werd het een stuk spannender in Hoofddorp. Het leverde uiteindelijk een curieus duel op, waarin in de eerste drie innings al negenmaal was gescoord. In de vijfde en zesde inning draaide Neptunus een 5-4 achterstand om in een 5-13 voorsprong, maar verspeelde deze bijna nog nadat Pioniers zevenmaal wist te scoren in de zevende inning. Mark-Jan Moorman was aanvallend de beste man bij Pioniers. In de derde inning zorgde hij met een homerun voor twee punten. In de zevende inning sloeg hij drie man binnen met een driehonkslag. Niettemin kon hij niet voorkomen dat DOOR Neptunus na negen innings met 12-13 aan de goede kant van de score bleef.
Vaessen Pioniers begon zondag opnieuw voortvarend en scoorde driemaal in de eerste inning na een tweehonkslag van Danny Rombley, een hit van Vince Rooi en drie keer vier wijd. Twee innings later was die voorsprong alweer verdwenen. In de gelijkmakende slagbeurt had Raily Legito de achterstand met een homerun al verkleind tot 2-3. Hij nam in zijn rondje over de honken Gianison Boekhoudt (vier wijd) mee over de thuisplaat. Een inning later brachten Benjamin Dille en Adrian Anthony hun ploeg op een 4-3 voorsprong. Die gaf Neptunus niet meer uit handen. Via drie punten in de vijfde inning, na tweehonkslagen van Gianison Boekhoudt en Rafael Jozefa, liep de Rotterdamse ploeg uit naar een 7-4 zege.

Derde plaats

Rob Cordemans keerde als pitcher terug in Dordrecht.

Rob Cordemans keerde als pitcher terug in Dordrecht.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam heeft inmiddels de derde plaats in handen gekregen. De Amsterdamse ploeg profiteerde van de drie nederlagen van UVV. L&D Amsterdam wist wel zijn wedstrijden in winst om te zetten. Tegen Mampaey The Hawks kregen de honkballers van hoofdcoach Sidney de Jong in drie duels slechts vijf punten tegen. Donderdag leverden vier hits, waaronder een homerun, van Jesse Aussems een 2-8 zege op. L&D Amsterdam kwam dit duel tot veertien hits, waarvan drie voor Kenny Berkenbosch. Op de heuvel keerde pitcher Rob Cordemans voor het eerst in een officiële wedstrijd weer terug in Dordrecht. Cordemans begon als jeugdhonkballer ooit zijn carrière bij The Hawks. Hij gooide vijf innings (5-0-3-0) en werd winnend werper. Bij de Amsterdammers keerde ook pitcher Ben Grover weer terug.

Bekijk het fotoverslag van deze wedstrijd >>

Zaterdag werd een kopie van de wedstrijd van donderdag. Opnieuw kwamen de Amsterdammers tot veertien hits. Nu kwam Kevin Heijstek tot de werpcijfers 5-0-3-0. Mampaey The Hawks scoorde zijn enige twee punten van dit duel op het pitchen van Nick Stuifbergen in de zevende inning. L&D Amsterdam had op dat moment al een 0-9 voorsprong. Dat werd uiteindelijk 2-12 nadat Björn Hato met een driehonkslag in de achtste inning voor de laatste drie punten had gezorgd.
Zondag scoorde L&D Amsterdam slechts twee punten. Roeland Henrique opende de score in de derde inning na een hit van Michael Duursma. Het bleef echter lange tijd het enige punt van de Amsterdammers op het pitchen van Elton Koeiman (3-0-11-1). Dat gaf Mampaey The Hawks zelfs de kans om in de zesde inning terug in de wedstrijd te komen. Hits van Urving Kemp, Steven Wharwood en Erwin Bonis leverden de gelijkmaker op. Amsterdam herstelde echter snel de verhoudingen en kwam in de gelijkmakende slagbeurt via een tweehonkslag van Kenny Berkenbosch andermaal op voorsprong. Die minimale voorsprong wist L&D Amsterdam in het restant van de wedstrijd wel in stand te houden.

Uitslagen vierde speelronde:

Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus: 3-11
Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus: 12-13
DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers: 7-4

Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 14-2
Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 6-2
AdoLakers – Mr.Cocker HCAW: 6-12

UVV – Corendon Kinheim: 2-6
UVV – Corendon Kinheim: 0-13
Corendon Kinheim – UVV: 5-2

Mampaey The Hawks – L&D Amsterdam: 2-8
Mampaey The Hawks – L&D Amsterdam: 2-12
L&D Amsterdam – Mampaey The Hawks: 2-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page