Italiaanse EC-teams goed van start

Sinds de invoering van de Final Four in 2008 zijn de teams uit de Italian Baseball League nog altijd de sterksten van Europa gebleken. Komende maand krijgen Rimini, Fortitudo Bologna en San Marino de zware taak om de Italiaanse hegemonie voort te zetten. Vooralsnog hebben zij een goede aanloop naar de aankomende European Champions Cup Qualifier.

Na vijf competitieweekeinden, waarin elk team in totaal tien wedstrijden heeft gespeeld, gaan de drie Europa Cup-clubs aan de leiding in het klassement van de Italian Baseball League. Van die drie clubs heeft alleen Bologna alle tien de wedstrijden ook gewonnen. Rimini en San Marino leden inmiddels al twee nederlagen.

San Marino verraste vriend en vijand door al meteen de eerste wedstrijd van het seizoen te verliezen. De Italiaanse landskampioen stond in Reggio Emilia vanaf de vierde inning met 1-0 achter, kwam nog wel gelijk in de negende inning en zelf op een 1-4 voorsprong in de twaalfde inning. De veilig lijkende voorsprong van San Marino werd echter door de gepromoveerde thuisploeg alsnog teniet gedaan met honkslagen op de tweede reliever: 5-4.

Tweede nederlaag

In de vijfde wedstrijd van het seizoen liep San Marino tegen de tweede nederlaag op. Dat gebeurde tegen het gerenommeerde Nettuno. San Marino begon in de zuidpunt van de IBL nog voorspoedig met de 0-1 score in de eerste slagbeurt, maar nog op het pitchen van hun buitenlandse startende werper Jim Magrane moest San Marino de eerste achterstand incasseren: 2-1 in de derde inning. In de achtste inning vergrootte Nettuno het saldo naar 4-1 op het werpen van de beste relievers van San Marino, Chris Cooper en Darwin Cubilan.

In hetzelfde weekeinde verloor Rimini tweemaal van de laatste Final Four-winnaar, Bologna. De eerste keer gebeurde dat met de ruime cijfers 3-11. De thuisploeg scoorde als eerste met 2-0 in de vierde inning, maar bij de volgende score was dat om de achterstand te verkleinen tot 3-4 in de zesde inning. Aansluitend liep Bologna verder uit door in alle resterende innings minstens twee punten te scoren op relievers Enorbel Marquez en Tommaso Cherubini.
Ook in de terugwedstrijd in Bologna nam Rimini de leiding met 0-1 in de vierde inning. Maar vooral dankzij drie binnengeslagen punten door WBC-speler Alessandro Vaglio (twee op een tweehonkslag in de zesde en één op een honkslag in de achtste inning) trok Bologna de overwinning met 5-1 naar zich toe.

Ontslagen

Rimini is één van de tegenstanders van Corendon Kinheim in de Europa Cup-poule in Barcelona. Op de ranglijst van sterkste pitchers na tien wedstrijden zijn van Rimini twee spelers terug te vinden. Dit zijn Roberto Corradini, die in 35 innings een verdiende puntengemiddelde heeft van 1.03, en de Cubaanse Duitser Enorbel Marquez met een verdiende puntengemiddelde van 1.78 over 25 innings.
Deze week werd de Amerikaanse pitcher Andrew Baldwin door Rimini ontslagen. Hij stelde teleur met een verdiende puntengemiddelde van 5.41 na 13 1/3 innings. Hij stond hierin twintig honkslagen toe. In zijn plaats werd Yorman Bazzardo (1984) aangetrokken. De Venezolaan bracht het in zijn Amerikaanse profcarrière tot 25 verschijningen in de Major League, verdeeld over de Miami Marlins, Detroit Tigres en Houston Astros. Bazzardo is vanavond al inzetbaar in de wedstrijd tegen Parma.

L&D Amsterdam Pirates komt de drie sterkste pitchers van dit moment tegen tijdens de European Champions Cup Qualifier in Regensburg. De absoluut beste heuvelverdediger in Italië is de Venezolaan Rivero van Bologna. In zijn vijf wedstrijden werd hij driemaal winnende werper. Tweemaal kreeg hij de save op zijn naam. In 21 1/3 inning stond hij nog geen enkel punt toe. Alles wat hij tegen kreeg, waren zeven honkslagen, vier vrije lopen en één geraakt werper. Tegelijkertijd schakelde hij dertig tegenstanders uit met drie slag.
De tweede beste werper is de Italiaan Matteo D’Angelo, eveneens van Bologna. Zijn verdiende puntengemiddelde van 0.35 behaalde hij in 25 2/3 inning en was voldoende voor drie gewonnen wedstrijden. Derde beste pitcher in de Italiaanse competitie tot dusver is de bekende Azzurro van Braziliaanse afkomst Tiago da Silva. Na zijn verdienstelijk werk voor Italië in de World Baseball Classic gooide hij al weer 33 innings voor San Marino met een verdiende puntengemiddelde van 0.55.

Eén minuut stilte

Bologna probeert deze week zijn ongeslagen status voort te zetten in de dubbel tegen Reggio Emilia. Voorafgaand aan deze en later ook de overige wedstrijden uit de Italiaanse competitie wordt vanavond één minuut stilte in acht genomen voor de begin deze week overleden oud-premier Giulio Andreotti. De Italiaanse bond maakte dit bekend op verzoek van het Italiaans Olympisch Commitee CONI.

Andreotti was voorzitter van het organisatiecommitee van de Olympische Spelen in Rome 1960 en toonde tijdens zijn politieke jaren veel liefhebberij voor de sport. De minuut stilte gebeurt vanavond behalve bij de wedstrijd tussen Bologna en Reggio Emilia ook bij het duel Rimini-Parma. Morgen volgen de dubbels tussen Grosseto-Godo en Novara-San Marino. Ook op zondag volgt een dubbel, namelijk Ronchi-Nettuno.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page