Pioniers verslikt zich ook in The Hawks

De honkballers van Vaessen Pioniers hebben de drieluik tegen promovenus Mampaey The Hawks gebruikt om vier punten in te lopen op de nummer vier van het klassement. De Hoofddorpse selectie liet het echter na om de volle buit in de wacht te slepen. Op zondag verslikte de ploeg zich in de nieuwkomer en verspeelde daarmee opnieuw kostbare punten. DOOR Neptunus verstevigde ondertussen in de wedstrijden tegen AdoLakers zijn eerste plaats.

Het verschil in de hoofdklasse is dit jaar vooralsnog zeer groot. Na de eerste vijftien wedstrijden heeft koploper DOOR Neptunus al achttien punten voorsprong op de nummer vijf, Vaessen Pioniers. De Hoofddorpse ploeg, die zich voor aanvang van dit seizoen onder meer versterkte met de ervaren honkballers Vince Rooi, Danny Rombley en Phil Ortez, bleef ook deze week in de hoek waar de klappen vallen.

Terwijl de top 3 ongeslagen bleef, zag Pioniers zondag het gat groter groeien. De formatie van hoofdcoach Robert Klaver liet na om zijn sportieve plicht te doen en ook de derde wedstrijd tegen Mampaey The Hawks in winst om te zetten. In Hoofddorp gooide voor de ploeg uit Dordrecht Elton Koeiman zijn derde complete wedstrijd van het seizoen. Het leverde hem zijn tweede zege op. Koeiman (1-4-5-1) stond in negen innings alleen een punt toe toen Danny Rombley in de derde inning met een tweehonkslag Phil Ortez vanaf het eerste honk binnen had geslagen. Mampaey The Hawks had op dat moment echter al een beslissende 0-3 voorsprong genomen op het pitchen van Dennis Buring.
Shurendell Borgschot en Friso Arkenhout scoorden na hun honkslagen in de eerste inning de eerste punten. In de tweede inning bereikte ook Urving Kemp veilig de thuisplaat. Daarmee kwam na drie innings al de 1-3 eindstand op het scorebord. Want zowel Koeiman als Pioniers-pitchers Swen Huijer en Bayron Cornelisse stonden geen punten meer toe in het restant van de wedstrijd.

Ware gezicht

Door de vierde zege voor The Hawks heeft de nieuwkomer in de hoofdklasse nu alleen de zesde plaats in handen met slechts twee punten achterstand op Vaessen Pioniers. Die voorsprong behield Pioniers door overwinningen op The Hawks op donderdag en zaterdag.  Donderdag liet Pioniers even zijn ware gezicht zien. Via dertien hits, waaronder drie van Mark Duursma, liep de ploeg eenvoudig uit naar een 0-13 zege in zeven innings. Pitcher Josh Rickards (9-2-2-0 in zes innings) kwam ondertussen geen enkele keer in de problemen.
Twee dagen later liep Vaessen Pioniers via vier hits en drie punten in de eerste inning opnieuw snel uit. Ditmaal produceerde Pioniers zelfs zeventien honkslagen. Vince Rooi kon na zijn vier hits, waaronder een driehonkslag, viermaal scoren en legde daarmee de basis voor de 4-12 zege. Pitcher Kevin Miner (9-0-11-2) kreeg de winst op zijn naam. Hij werd in de achtste inning afgelost door Shane Gnade.

Bas de Jong slaat raak voor L&D Amsterdam in de wedstrijd tegen UVV.

Bas de Jong slaat raak voor L&D Amsterdam in de wedstrijd tegen UVV.
Foto: © Jan Kruijdenberg

UVV behoudt door het verlies van Pioniers nog altijd een veilige marge van vier punten op zijn achtervolger in het klassement. Met een serie in het vooruitzicht tegen Mampaey The Hawks blijft UVV daarmee nog altijd de verrassende nummer vier. Ondanks dat de Utrechtse ploeg met lege handen bleef in de wedstrijden tegen L&D Amsterdam.
Donderdag was UVV machteloos op het pitchen van Rob Cordemans (9-2-3-0 in vijf innings) en Ben Grover (1-3-0-0). Zij hielden UVV dit duel puntloos, waardoor het materiaal na dertien hits, vijftien punten en zeven innings al kon worden opgeborgen. L&D Amsterdam scoorde maar liefst acht punten in de vierde inning, waarbij volop werd geprofiteerd van drie Utrechtse veldfouten.

Opgelucht

In het weekeinde werd het een stuk spannender. Pas nadat Björn Hato zaterdag in de negende inning het winnende punt had binnengeslagen, kon hoofdcoach Sidney de Jong opgelucht ademhalen. Lang kwam L&D Amsterdam niet verder dan vier punten op het pitchen van voormalig ploeggenoot Ian Delamarre. Daarna werkte UVV op zijn eigen voormalig ploeggenoot Kyle Ward de achterstand in de achtste inning weg. Ward moest vier punten incasseren, drie daarvan na een homerun van Ferd van Stekelenburg.
Ook zondag wist UVV in het spoor van zijn tegenstander te blijven. De Amsterdamse slagploeg had het in de beginfase van de wedstrijd niet eenvoudig op het pitchen van Chris Mezger. Vanaf de vijfde inning werkte L&D Amsterdam een 1-0 achterstand weg toen Kenny Berkenbosch de bal voor een solohomerun over de omheining in het rechtsveld had geslagen. Een inning later bracht Jesse Aussems zijn ploeg na een wilde worp op voorsprong. Via onder meer een honkslag van Kenny Berkenbosch en een tweepitter van Bas Nooij trokken de Amsterdamse honkballers hierna in de zevende inning het duel definitief naar zich toe.

DOOR Neptunus had het meest probleemloze weekend. De selectie van de nieuwe coaches Evert-Jan ’t Hoen en Jeroen Sluijter is daarmee toch enigszins onverwachts het seizoen zeer sterk begonnen. In drie dagen tijd produceerde de verliezend finalist van vorig jaar tegen AdoLakers 32 honkslagen en kreeg het slechts twaalf hits tegen. Donderdag gooide Diegomar Markwell (6-0-3-2 in negen innings) een complete shut-out, goed voor een 0-9 zege. Zaterdag deed Orlando Yntema (3-3-2-0 in zeven innings) hem dat na. Nu won DOOR Neptunus met 0-13.
Zondag gebruikte DOOR Neptunus vijf pitcher en had het team lange tijd een comfortabele voorsprong. Die verdween echter toen AdoLakers in de zevende inning via vier punten terugkwam tot 7-6. Nurison Leonora sloeg in deze slagbeurt de enige honkslag. Na drie vrije lopen op rij sloeg hij twee punten binnen met een tweepitter. DOOR Neptunus hield de voorsprong niettemin vast en won uiteindelijk met 8-6. Benjamin Dille en Shaldimar Daantji kwamen elk in deze drie wedstrijden tot zes honkslagen. Daantji deed dat in acht tellende slagbeurten en scoorde daarbij zelfs zes punten.

Bekijk het fotoverslag van de zondagwedstrijd tussen Neptunus en AdoLakers >>

Belangrijke rol

Net als DOOR Neptunus verloor ook Corendon Kinheim tot dusver nog maar één wedstrijd. De drie wedstrijden tegen Mr.Cocker HCAW leverden allemaal een zege op. Donderdag opende René Cremer (honkslag) de score na een wilde worp van pitcher Sander Helmendach. In de achtste inning scoorde hij zijn derde punt na binnenhoog. Inmiddels was daarmee de voorsprong al opgelopen tot 8-0. Op het pitchen van David Bergman (4-1-3-0 in zes innings), Jean-Paul Gulinck, Pim Walsma en Arshwin Asjes kwam HCAW dit duel niet tot scoren.

Niels van Weert scoort het winnende punt voor Corendon Kinheim op zondag in de wedstrijd tegen Mr.Cocker HCAW.

Niels van Weert scoort het winnende punt voor Corendon Kinheim op zondag in de wedstrijd tegen Mr.Cocker HCAW.
Foto: © Alfred Cop

Zaterdag won Leon Boyd zijn wedstrijd voor Corendon Kinheim. De international gooide vijf innings met vijf strikeouts en vijf honkslagen tegen. Opnieuw opende René Cremer de score. Nu deed de openingsslagman dat met een solohomerun in de eerste inning. Na hits van Dirk van ’t Klooster en Ramiro Balentina liep die voorsprong snel op naar 3-0. Nadat HCAW via punten in de vierde en zesde inning terug was gekomen, vergrootte Balentina in de zesde inning met een tweehonkslag de voorsprong weer van 4-2 naar 7-2. Dat was uiteindelijk voldoende voor de 8-4 winst.
Ook zondag spee;de René Cremer aanvallend een belangrijke rol. Mr.Cocker HCAW opende in de eerste inning via hits van Dillon True en Jesus Latte de score. Die voorsprong bleef op het scorebord tot Mervin Gario na zijn honkslag in de zesde inning voor de gelijkmaker kon zorgen op een hit van Jeffrey Arends. Een inning later bezorgde Cremer zijn ploeg de winst. Eerst sloeg hij met een honkslag Niels van Weert binnen, waarna hij zelf voor de 1-3 eindstand kon zorgen op een hit van Dirk van ’t Klooster.

Uitslagen vijfde speelronde

Mampaey The Hawks – Vaessen Pioniers: 0-13
Mampaey The Hawks – Vaessen Pioniers: 4-12
Vaessen Pioniers – Mampaey The Hawks: 1-3

L&D Amsterdam – UVV: 15-0
L&D Amsterdam – UVV: 5-4
UVV- L&D Amsterdam: 1-3

AdoLakers – DOOR Neptunus: 0-9
AdoLakers – DOOR Neptunus: 0-13
DOOR Neptunus – AdoLakers: 8-6

Corendon Kinheim – Mr.Cocker HCAW: 8-0
Corendon Kinheim – Mr.Cocker HCAW: 8-4
Mr.Cocker HCAW – Corendon Kinheim: 1-3

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page