L&D Amsterdam naar de eerste plaats

Slechts één keer traden koplopers DOOR Neptunus en Corendon Kinheim deze week aan tegen elkaar. In drie andere gevallen moest de wedstrijd door het slechte weer worden afgelast. De wedstrijd op zondag, die wel van start kon gaan, gooide meteen de kop van het klassement om. L&D Amsterdam profiteerde en staat nu bovenaan de ranglijst.

DOOR Neptunus en Corendon Kinheim zijn dit hoofdklasseseizoen als besten begonnen. De twee teams verloren alleen op 18 april eenmaal. Sinds die dag wonnen de Rotterdamse honkballers al elf wedstrijden. Corendon Kinheim boekte tien zeges, nadat een elfde winst tegen L&D Amsterdam eerder deze maand ongeldig werd verklaard. Deze week konden de twee teams om de voorlopige eerste plaats in het klassement spelen.

Die beslissing werd lang uitgesteld. Want tot driemaal toe moest de wedstrijd tussen beide teams worden afgelast. Donderdag, vrijdag en vervolgens ook zaterdag was het veld in Rotterdam niet bespeelbaar. Pas zondag kon het sein definitief op groen en konden de twee teams in Haarlem van start. Het leverde een interessant pitchersduel op tussen David Bergman en Diegomar Markwell, op 18 april toevallig allebei de verliezend pitcher voor hun team.
Zowel Bergman (7-1-3-1) als Markwell (10-0-6-2) gooiden acht innings. Zij hielden samen het duel vijf innings lang puntloos. DOOR Neptunus kreeg deze wedstrijd uiteindelijk alleen een loper op het tweede honk na een tweehonkslag van Raily Legito in de vierde inning. Pas in de zesde inning kon Corendon Kinheim de wedstrijd openbreken. Remco Draijer opende de slagbeurt met een honkslag en profiteerde hierna van een veldfout op een stootslag van René Cremer. Neptunus wist hierna nog wel snel twee nullen te maken, maar een tweede veldfout bracht alsnog Draijer en Cremer over de thuisplaat. Twee innings later scoorde Cremer na zijn tweehonkslag opnieuw. Het bracht de 3-0 eindstand op het scorebord.

Seizoensrecord

Daarmee maakte Corendon Kinheim een einde aan de serie van elf overwinning van DOOR Neptunus en evenaarde de Haarlemse ploeg bovendien dit seizoensrecord van de Rotterdammers. Maar uiteindelijk was het een derde ploeg die na deze week de eerste plaats in het klassement voor zich opeiste. Want waar spelen in Rotterdam deze week tot driemaal toe niet mogelijk bleek, kon dat in Bussum wel. Zodoende kon L&D Amsterdam drie zeges bij elkaar sprokkelen en zowel DOOR Neptunus als Corendon Kinheim in punten inhalen.

Percy Isenia scoorde zaterdag het tweede punt voor L&D Amsterdam in de wedstrijd tegen Mr.Cocker HCAW.

Percy Isenia scoorde zaterdag het tweede punt voor L&D Amsterdam in de wedstrijd tegen Mr.Cocker HCAW.
Foto: © Alfred Cop

L&D Amsterdam stond in de serie tegen Mr.Cocker HCAW geen enkel punt toe. Vrijdagavond stond pitcher Rob Cordemans (8-0-2-1) slechts drie lopers toe op de honken in zeven innings. Tegen de tijd dat Jesus Latte in de vijfde inning de eerste honkslag voor Mr.Cocker HCAW sloeg, had L&D Amsterdam al een beslissende 0-3 voorsprong genomen. Via onder meer een solohomerun van Kenny Berkenbosch in de zesde inning liep de Amsterdamse ploeg hierna uit naar een 0-7 zege. In de laatste twee innings stond closer Nick Stuifbergen (3-1-0-1 in twee innings) verder geen honkslagen meer toe.

Schuldig

Zaterdag (vier honkslagen) en zondag (twee honkslagen) moest de Bussumse slagploeg het antwoord aanvallend opnieuw schuldig blijven. Dat leverden opnieuw twee shut-outs op: 0-5 en 10. In de wedstrijd van zondag produceerde Bas de Jong vier honkslagen in vijf slagbeurten. Hij bracht daarmee twee punten over de thuisplaat en scoorde zelf tweemaal. In de achtste inning beëindigde L&D Amsterdam de wedstrijd vroegtijdig. Bij een 5-0 voorsprong sloeg het team vijf hits om de mercy-rule in werking te laten treden. Met volle honken sloegen Wesley Connor, Bas Nooij en Björn Hato hits op rij, waarna Roeland Henrique met de vijfde honkslag van deze slagbeurt de wedstrijd kon beëindigen: 10-0.

Achter de top drie wijzigde het klassement niet. UVV (nummer vier) en Vaessen Pioniers (nummer vijf) verspeelden geen punten tegen respectievelijk Mampaey The Hawks en AdoLakers. Maar dat ging niet in alle gevallen even gemakkelijk. Zaterdag maakte The Hawks het al spannend. UVV had aanvankelijk een 4-1 voorsprong genomen in de vierde inning, maar zag die hierna steeds verder verdwijnen. In de negende inning kwam Mampaey The Hawks terug tot 6-5 nadat Berry van Donselaar met een honkslag Steven Wharwood (honkslag) over de thuisplaat had geslagen. Met het winnende punt in het slagperk en één man uit wist The Hawks het verschil hierna niet meer te overbruggen.
Bij de Utrechtse ploeg keerde Stijn van der Meer terug in de selectie. Hij kwam de afgelopen maanden als collegehonkballer in actie in de Verenigde Staten. Van der Meer zorgde met een honkslag voor twee van de zes Utrechtse punten.

Uitblinker

Een dag later was het verschil een stuk afgetekender. In zeven innings sloeg UVV achttien honkslagen bij elkaar, samen goed voor dertien punten. Ditmaal kwam Stijn van der Meer tot twee honkslagen, waarmee hij drie punten binnensloeg. Dennis Ribbens nam drie hits voor zijn rekening. Pitchers Chris Mezger (4-1-1-0 in vijf innings), Oscar Meuris en Hylke van Viersen stonden in zeven innings elk maar één honkslag toe.

Ook Vaessen Pioniers wisselde een ruime zege af met een benauwde overwinning. Onder leiding van startend pitcher Josh Rickards kwam de zege op zaterdag geen enkel moment in gevaar.  Terwijl de Amerikaan in vijf innings maar drie honkslagen toestond, sloegen de honkballers uit Hoofddorp er lustig op los. AdoLakers-pitcher Timo van Ancum moest in de eerste vier innings al dertien hits incasseren.
Uitblinker dit duel was Vince Rooi. Hij kwam tot maar liefst vijf honkslagen in zes slagbeurten. In de derde inning sloeg hij drie punten binnen met een homerun. In totaal kwam Rooi tot zes binnengeslagen punten en drie gescoorde runs. Ook Philip Ortez (4 uit 5) deed aanvallend een duit in het zakje. Hij bracht vier ploeggenoten over de thuisplaat. Uiteindelijk scoorde Vaessen Pioniers maar liefst twintig punten in zeven innings. Acht daarvan werden gescoord in de vierde inning. Na zeven innings kon bij een 2-20 voorsprong voor Pioniers de wedstrijd worden beëindigd.

Inhaalwedstrijden

Zondag opende Vaessen Pioniers in de tweede wedstrijd tegen AdoLakers pas in de vierde inning de score nadat Vince Rooi (vier wijd) over de thuisplaat werd geslagen door een opofferingsslag van Mark-Jan Moorman. Het bleef het enige punt dat pitcher Ricky Voorn (4-3-4-2) in acht innings duldde. Pioniers sloeg hierna zelfs geen enkele honkslag meer. Maar met behulp van pitchers Swen Huijer en Bayron Corenelissen kon de minimale voorsprong worden vastgehouden.

De zesde speelronde wordt komende week vervolgd. Op maandag en dinsdag staan vijf inhaalwedstrijden op het programma. Corendon Kinheim moet in beide gevallen naar Rotterdam afreizen om de afgelaste wedstrijden tegen DOOR Neptunus in te halen. Het team dat in deze twee wedstrijden de volle buit binnenhaalt, kan de zevende speelronde donderdag starten als nieuwe aanvoerder van de ranglijst.

Uitslagen zesde speelronde

Corendon Kinheim – DOOR Neptunus: 3-0

Mr.Cocker HCAW – L&D Amsterdam 0-7
r.Cocker HCAW – L&D Amsterdam: 0-5
L&D Amsterdam – Mr.Cocker HCAW: 10-0

UVV – Mampaey The Hawks: 6-5
Mampaey The Hawks – UVV: 1-13

AdoLakers – Vaessen Pioniers: 2-20
Vaessen Pioniers – AdoLakers: 1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page