Pioniers oppermachtig tegen UVV

Achttien punten voor en geen enkele tegen. Dat is de balans die hoofdcoach Robert Klaver kon opmaken na de misschien wel belangrijkste drieluik voor Vaessen Pioniers uit het eerste deel van de competitie. De Hoofddorpse honkballers hebben daarmee de vierde plaats in het klassement overgenomen van UVV. Corendon Kinheim werd de nieuwe koploper in de hoofdklasse.

De serie tussen UVV en Vaessen Pioniers is vooralsnog de enige serie waar nog iets op het spel staat. Achter L&D Amsterdam, DOOR Neptunus en Corendon Kinheim moeten deze twee teams uitmaken wie zich als vierde ploeg gaat plaatsen voor de Play-Offs. Daarvoor had UVV aanvankelijk de beste papieren. De Utrechtse ploeg was de competitie begonnen met zeven overwinningen in de eerste tien wedstrijden. UVV nestelde zich daarmee in de kop van het klassement.
Van de elf daaropvolgende wedstrijden werden echter vervolgens alleen nog twee wedstrijden tegen Mampaey The Hawks in winst omgezet. Ondertussen liep Vaessen Pioniers het gat rap in. Die ploeg had slechts drie van zijn eerste twaalf wedstrijden gewonnen, maar herpakte zich met vijf zeges in de zes daaropvolgende wedstrijden.

Deze week overbrugde Pioniers ook het laatste verschil. De Hoofddorpse honkballers deden dat met veel overtuiging. In drie wedstrijden tegen UVV stond Pioniers geen enkel punt toe. Dat leverde drie zeges op. Na de 10-0 op donderdag, volgden ook shut-outs op zaterdag (7-0) en zondag (0-1). Pioniers heeft nu de vierde plaats in handen gekregen met vier punten verschil op UVV.

Opleving

Jefferson Muzo raakt geblesseerd bij een sliding op het derde honk.

Jefferson Muzo raakt geblesseerd bij een sliding op het derde honk.
Foto: © Reni-foto.nl

Grote man aan de kant van Pioniers werd zaterdag Kevin Miner (5-0-7-2). Hij gooide een complete wedstrijd en stond in negen innings geen enkel punt toe. Zelf opende Pioniers de score in de vijfde inning na vier hits. Een inning later maakte Mark Duursma er na zijn tweehonkslag 3-0 van. De laatste Hoofddorpse opleving leverde nog eens vier punten op in de zevende inning. Met zijn tweede tweehonkslag sloeg Duursma ditmaal twee ploeggenoten binnen.
Jefferson Muzo moest zaterdag in de vijfde inning geblesseerd de wedstrijd verlaten. Zijn schouder schoot bij een sliding op het derde honk uit de kom.

Zondag begon Swen Huijer voor Vaessen Pioniers zijn eerste wedstrijd als startend pitcher. Dat ging hem zeer goed af. Hij kreeg pas in de vijfde inning de eerste honkslag tegen, een tweepitter van Ferd van Stekelenburg. Dat bleef ook de enige hit op het pitchen van Huijer (5-1-1-0) dit duel. Vanaf de zevende inning namen Dennis Buring en Bayron Cornelisse het pitchen over. Zij stond elk nog één honkslag toe. Zo kon het gebeuren dat het enige Hoofddorpse punt ook de beslissing werd. In de vierde inning had Zerzinho Croes de eerste honkslag van de wedstrijd geslagen. Via een opofferingsstootslag van Philip Ortez kon hij vanaf het tweede honk scoren op hits van Danny Romley en Vince Rooi. Het waren drie van de slechts vijf hits die pitcher Chris Mezger (6-0-5-1) in acht innings toestond.

Eerste plaats

Swen Huijer begon voor de eerste keer dit seizoen de wedstrijd als startend pitcher.

Swen Huijer begon voor de eerste keer dit seizoen de wedstrijd als startend pitcher.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De eerste plaats in het klassement werd vandaag ingenomen door Corendon Kinheim. De Haarlemse landskampioen profiteerde van twee nederlagen van koploper L&D Amsterdam tegen DOOR Neptunus. Zelf ondervond Kinheim deze week geen enkele hinder van hekkensluiter AdoLakers. Na de gevoelige 3-5 nederlaag op donderdagavond werden in het weekeinde de verhoudingen weer rechtgezet: 12-0 (zaterdag) en 0-18 (zondag).

Zaterdag produceerde Kinheim in zeven innings elf honkslagen, waaronder twee tweehonkslagen van René Cremer, een driehonkslag van Remco Draijer en een solohomerun van Quintin de Cuba. Pitcher David Bergman (3-0-2-0 in vijf innings) kreeg de winst op zijn naam.
Zondag volgden nog eens vijftien honkslagen met opnieuw een driepitter van Draijer en ditmaal twee tweehonkslagen voor zowel Rachid Engelhardt als Jeffrey Arends. Het verschil was na één inning al gemaakt. In de eerste slagbeurt sloegen Arends, Quintin de Cuba en René Cremer elk twee punten binnen, waarmee de Haarlemse ploeg de eerste inning op een totaal van zeven punten kwam. Startend pitcher Nick Veltkamp gooide in vijf innings tien keer drie slag en één keer vier wijd en stond slechts één van de twee Haagse honkslagen dit duel toe.

Debutant

Ruar Verkerk slaat een honkslag in zijn eerste hoofdklasse-slagbeurt.

Ruar Verkerk slaat een honkslag in zijn eerste hoofdklasse-slagbeurt.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam slaagde er dit weekeinde niet in om zijn eerste plaats te verdedigen. De Amsterdammers verloren tweemaal van DOOR Neptunus en zagen de Rotterdamse en Haarlemse honkballers daarmee in punten op gelijke hoogte komen. Pitchers Diegomar Markwell (5-2-2-1) en Kevin Heijstek (6-1-5-1) hielden het duel zaterdag zeven innings lang puntloos. In de achtste inning maakte Shaldimar Daantji met de derde tweehonkslag van Neptunus een einde aan de wedstrijd voor Heijstek. Reliever Ben Grover wist hierna snel twee nullen te maken, maar zag vervolgens korte stop Michael Duursma in de fout gaan op een grondbal van Raily Legito. Daarop kon Daantji de score openen. Een inning later kregen Gianison Boekhoudt en Benjamin Dille op rij vier wijd met de honken vol, waardoor de voorsprong werd uitgebreid tot de 0-3 eindstand.

Rafael Jozefa leidde zondag de tweede inning, waarin DOOR Neptunus vijfmaal scoorde op het pitchen van Jos de Jong en daarmee op een snelle 6-0 voorsprong kwam. In deze slagbeurt sloeg debutant Ruar Verkerk in zijn eerste slagbeurt een honkslag en kon hij even later met volle honken scoren op een wilde worp. Jozefa sloeg hierna met een honkslag nog eens twee punten binnen. L&D Amsterdam gaf zich nog niet gewonnen en antwoordde met drie punten in de vijfde inning na honkslagen van Kenny Berkenbosch, Bas Nooij, Roeland Henrique en Michael Duursma. Het verschil konden de Amsterdammers echter niet meer overbruggen. In de zesde inning zorgden vijf hits, waaronder tweehonkslagen van Benjamin Dille en Adrian Anthony voor de 8-3 einstand. Winnend werper werd Tim Roodenburg (0-0-6-2 in zes innings). Raily Legito en Rafael Jozefa kwamen elk tot drie hits. In de achtste inning maakte ook reliever Misja Harcksen voor DOOR Neptunus zijn debuut in de hoofdklasse.

Goede zaken

Kaj Timmermans (Mr.Cocker HCAW) werd zondag winnend werper.

Kaj Timmermans (Mr.Cocker HCAW) werd zondag winnend werper.
Foto: © Alfred Cop

Ook Mr.Cocker HCAW deed goede zaken. De Bussumse ploeg boekte zijn tweede sweep van dit seizoen en nam met de drie zeges op promovendus Mampaey The Hawks verder afstand van de laatste plaats in de hoofdklasse. Zaterdag scoorde de ploeg driemaal in de tweede inning via hits van Jim Froberg en Juriën Overman en een tweehonkslag van Barry Mastenbroek. De 1-3 voorsprong werd via punten in de derde, vijfde en zesde inning uitgebreid tot 1-7. Pas in de slotfase kon The Hawks terugkomen. Eerst scoorde de ploeg in de zevende inning tweemaal op een honkslag van Steven Wharwood. Twee innings later werd het verschil verkleind tot 5-8. Closer Bob Klaarenbeek wist hierna de voorsprong vast te houden en zijn ploeg alsnog de winst te bezorgen.

Ook zondag kwam Mampaey The Hawks in de zevende inning terug in de wedstrijd. Mr.Cocker HCAW had op dat moment een 4-0 voorsprong. Catcher Max Clarijs had met een tweehonkslag in de derde en een honkslag in de vierde inning voor één punt en twee binnengeslagen punten gezorgd. De zeventienjarige HCAW-pitcher Kaj Timmermans had ondertussen in zes innings slechts één honkslag toegestaan. Op het moment dat hij in de zevende inning werd vervangen, kwam The Hawks terug. De honkballers uit Dordrecht scoorden driemaal op twee hits. Maar ook nu kwam The Hawks in de slotfase te kort. Een punt van Kevin Nieveld bracht de eindstand in de achtste inning op 5-3.

Uitslagen zevende speelronde

Vaessen Pioniers – UVV: 10-0
Vaessen Pioniers – UVV: 7-0
UVV – Vaessen Pioniers: 0-1

Mampaey The Hawks – Mr.Cocker HCAW: 2-4
Mampaey The Hawks – Mr.Cocker HCAW: 5-8
Mr.Cocker HCAW – Mampaey The Hawks: 5-3

L&D Amsterdam – DOOR Neptunus: 5-2
L&D Amsterdam – DOOR Neptunus: 0-3
DOOR Neptunus – L&D Amsterdam: 8-3

Corendon Kinheim – AdoLakers: 3-5
Corendon Kinheim – AdoLakers: 12-0
AdoLakers – Corendon Kinheim: 0-18

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page