Nettuno is Europa Cup-clubs de baas

De drie Italiaanse clubs, die volgende week deelnemen aan de Europa Cup-toernooien, hebben in het afgelopen weekeinde klappen opgelopen. Vooral Rimini, de tegenstander van Corendon Kinheim in de poule van Barcelona, leed fors verlies. Allebei de thuiswedstrijden tegen Nettuno gingen verloren: 3-4 en 0-6. Nettuno gaat daarmee vooralsnog aan de leiding in de Italian Baseball League.

De twee tegenstanders van L&D Amsterdam, te weten Unipol Bologna en T&A San Marino, hielden elkaar over twee wedstrijden in evenwicht. Zowel in Bologna als in San Marino won de thuisclub: eerst 5-2 met drie late runs voor Bologna na het vertrek van starter Tiago da Silva. Een dag later liep San Marino in de middelste drie innings uit tot 5-0, vooral dankzij twee runs en twee binnengeslagen punten van de Venezolaan Wuillians Vasquez, om tenslotte met 5-1 te winnen.

Omdat een week eerder het na de recente sponsorcrisis herboren Nettuno in eigen huis ook twee keer Bologna had verslagen (8-3 en 6-4), heeft deze club nu de leiding veroverd in het klassement van de Italian Baseball League. De Italiaanse bond plaatst Nettuno boven Bologna aan kop van de ranglijst met dertien zeges uit zestien wedstrijden. Vanwege het onderling resultaat staat Bologna op de tweede plaats met hetzelfde winpercentage van .812.
Na evenveel gespeelde wedstrijden volgen Rimini met twaalf en San Marino met elf zeges als derde en vierde club van Italië. De overige zes clubs prijken op die lijst met een percentage van beneden de .500 en vormen daarmee het verliezend legioen van de competitie. Wel hebben deze clubs nog enkele inhaalwedstrijden te goed. Helemaal onderaan staat Grosseto, een ploeg die niets te maken heeft met de plaatselijke club, maar uit Arezzo komend zijn thuiswedstrijden speelt in Grosseto na een reis van 150 kilometer.

Perfect

Winnende werper van de eerste wedstrijd tussen Bologna en San Marino werd closer Raul Rivero, die in ruim drie innings en met 45 pitches en vier strikeouts weer perfect bleef. Zijn voorganger op de heuvel, Nick Pugliese, was verantwoordelijk voor de enige twee tegenpunten van San Marino, gescoord in de zesde inning na twee honkslagen op de veertien pitches van Pugliese.
Zodra de Braziliaan Da Silva de heuvel van San Marino in de achtste inning moest overdragen aan de Italiaan Michele Meschini, liepen de Bolognese honken vol met Gabriele Ermini (honkslag), Claudio Liverziani (geraakt werper) en Chris Aguila (vier wijd). Deze drie scoorden allemaal op twee tikken in het binnenveld door Alessandro Vaglio en Luca Bischeri: 5-2.

Een dag later werd Jim Magrane voor de thuisclub in San Marino winnend werper tegen Bologna: 5-1. De Amerikaan gooide vijf puntloze innings (6-5-2), waarna hij een 4-0 voorsprong overdroeg aan zijn reliever Chris Cooper. Deze Ital-Amerikaan incasseerde de enige tegentreffer van Bologna in de achtste inning, waarna de tweede buitenlandse pitcher in de wedstrijd, Darwin Cubilan, de negende inning afsloot met 2-0-0.
De linksvelder van San Marino, Wuillians Vasquez, toonde zich aanvallend van grote betekenis door in de vierde inning de score in de wedstrijd te openen op een opofferingsslag van Carlos Duran en door in de vijfde inning met een tweehonkslag zowel Seth LaFera als Mattia Reginato over de thuisplaat te helpen. Aansluitend profiteerde Vasquez weer van het slagwerk van Duran, die toen een tweehonkslag losliet op het werpen van reliever Junior Oberto: 4-0. Na zijn eerste keer met een stootslag in de vijfde inning, offerde Pantaleoni zich in de zesde inning weer op met een hoge klap naar het buitenveld. Ditmaal leverde zijn nul meteen een run op, te weten van catcher Albanese, die zich met een driehonkslag in gunstige positie had gemanoeuvreerd.

Slagvolgorde

San Marino speelde de twee wedstrijden met dezelfde slagvolgorde: Giovanni Pantaleoni derde honk, Mattia Reginato rechtsveld, Wuillians Vasquez linksveld, Jair Ramos aangewezen slagman, Carlos Duran midveld, Joe Mazzucca eerste honk, Francesco Imperiali tweede honk, Simone Albanese catcher en Seth LaFera kortestop. Bologna verscheen in de eerste wedstrijd thuis als volgt: Juan Carlos Infante korte stop, Gabriele Ermini linksveld, Claudio Liverziani rechtsveld, Chris Aguila midveld, Alessandro Vaglio tweede honk, Luca Bischeri aangewezen slagman, Daniele Malengo eerste honk, Marco Sabbatani catcher en Francesco Fuzzi derde honk. In hun tweede wedstrijd afgelopen weekend verving Andrea D’Amico laatstgenoemde op het derde honk.

Rimini, nog steeds zonder hoofdsponsor, ging thuis tweemaal ten onder tegen het oprukkende Nettuno, dat vlak voor de seizoenstart zijn langdurige sponsor Danesi verloor door een verschil van inzicht bij twee broers in de leiding van het koffiebedrijf. De gemeente Nettuno en een regionale bank sprongen de club echter snel bij en na vier overwinningen op de twee Europa Cup-clubs Bologna en Rimini staat de club van manager Ruggero Bagialemani zelfs trots bovenaan.

Nieuwe buitenlandse pitcher

De eerste wedstrijd tussen Rimini en Nettuno bracht het thuispubliek het eerste optreden in het Piratenstadion van de nieuwe buitenlandse pitcher Yorman Bazardo. Deze had eerder nog geen eieren kunnen breken in uitwedstrijden tegen Parma en Reggio Emilia. Bij de eerste wedstrijd liet hij bij 3-2-2 reeds in de vierde inning een 2-1 achterstand na aan zijn gebruikelijke reliever Enorbel Marquez. Alleen in zijn tweede Italiaanse start in Reggio Emilia leverde hij redelijk werk door de tweede garnituur ploeg in vijf innings van scoren af te houden (6-1-4).
Tegen Nettuno kreeg hij weliswaar de steun van zijn slagploeg, die tweemaal scoorde op het pitchen van Andrea Pizziconi in de eerste inning, maar in de vierde inning werd Bazardo van de heuvel gehaald na de gelijkmaker van Nettuno: 2-2. Reliever Marquez kreeg in de zevende inning ook 2 punten tegen, waardoor hij de 3-4 nederlaag op zijn naam kreeg.

De droogste dreun van het weekeinde kreeg de Europa Cup-deelnemer Rimini in de tweede wedstrijd tegen Nettuno, dat de heuvel toevertrouwde aan de 33-jarige pitcher Riccardo de Santis. Deze Italiaan, sinds 1998 op het hoogste niveau uitgekomen voor het echte Grosseto, kwam vorig jaar over naar Nettuno waarmee hij voor de eerste keer in zijn loopbaan de Play-Offs bereikte.
Zaterdag in Rimini bleef hij overeind gedurende de complete wedstrijd, die spannend bleef tot en met de vijfde inning (0-0). De eveneens sterk pitchende Roberto Corradini van Rimini schakelde persoonlijk de eerste twee slagmannen in de zesde inning nog uit met drie slag, maar knakte toen plotseling: tweehonkslag, honkslag 0-1, honkslag, coach naar de heuvel, honkslag 0-2, geraakt werper, honkslag 0-3, wilde worp 0-4, honkslag en veldfout 0-6. Toen pas werd Corradini afgelost door Sandy Patrone, die meteen de derde nul maakte door de tiende slagman met drie slag uit te schakelen. Shut-out in eigen huis, vierde nederlaag van dit seizoen en gedaald naar de derde plaats in de race om de Play-Offs.

Beste pitchers

Van de beste tien pitchers in Italië, gerekend naar het verdiende puntengemiddelde, spelen er zes bij de drie EC-clubs en nog steeds staat de Italiaan Matteo d’Angelo van Bologna op de eerste plaats met een verdiende puntengemiddelde van 0.66. Tot nu toe kreeg hij viermaal winst en één keer verlies op zijn naam, waartoe hij werkte in 41 innings met 32 maal drie slag, tienmaal vier wijd en 33 honkslagen tegen. Zijn Venezolaanse ploeggenoot Raul Rivero staat vierde en zag zijn gemiddelde oplopen naar 1.23 over 36 2/3 innings met 49 keer drie slag. Hij won vijf wedstrijden en verloor er één.

Nummer twee op de ranglijst is de door een huwelijk Italiaan geworden Braziliaan Tiago da Silva van San Marino, die als enige zonder nederlagen bleef. Hij hield zijn verdiende puntengemiddelde zo laag als 0.82. In zijn 55 innings gooide hij 64 keer drie slag, tienmaal vier wijd en kreeg hij 22 honkslagen tegen. Zijn Amerikaanse ploeggenoot Jim Magrane komt pas op de tiende plaats in Italië met een verdiende puntengemiddelde van 2.25 over 44 innings, maar met een relatief hoog aantal vier wijd: 20. Ruim voor hem klasseren zich nog de twee pitchers van Rimini: op de vijfde plaats de Duitse Cubaan Enorbel Marquez met 1.59 over 39 2/3 innings en de Italiaan Roberto Corradini op de zevende plaats met een verdiende puntengemiddelde van 1.74 over 51 2/3 innings, waarin hij slechts drie keer vier wijd gooide.

Beste slagmannen

Tussen de beste elf slagmannen van de Italiaanse competitie staan zes spelers van de drie EC-clubs, toevallig ook weer twee per club. Eén en twee zijn van Rimini: de Ital-Amerikaan Jack Santora met een slaggemiddelde van .448, een slugging van .500 en een honkpercentage van .549, op de hielen gevolgd door de Venezolaan Alexander Romero met .441, slugging .712 en honkpercentage .535.
De Rimini-spelers worden gevolgd door San Marino-spelers Carlos Duran uit de Dominicaanse Republiek (.383/.600/.451) en Wuillians Vasquez uit Venezuela (.379/.603/.467). De eerste Italiaan in dit kader is de Bologna-speler Alessandro Vaglio (zevende met .361/.492/.444) en de Ital-Venezolaan Juan Carlos Infante van Bologna, die met .350/.483/.506 op de elfde plaats staat.

Zowel bij de pitchers als bij de slagmannen valt de hoofdrol van de geïmporteerde spelers in de Italiaanse competitie op. Desondanks fluistert men in Italië dat de Italiaanse clubs dit jaar niet zo sterk zullen zijn in Europa als in voorgaande jaargangen. Kennelijk doelt men daarbij op de bezuinigingen in het Italiaanse honkbal en het verlagen van het aantal wedstrijden per week tot twee.
Nederlandse scouts kunnen via het vliegveld van Rimini zich donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei vervoegen bij de poorten van de honkbalstadions van Godo, waar Bologna dan speelt, alsmede in San Marino donderdagavond en in Rimini vrijdagavond, wanneer Rimini en San Marino hun generale repetities uitvoeren. Alle drie de stadions liggen in een driehoek van ongeveer twintig kilometer.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page