Europa Cup-toernooien morgen van start

Voor het eerst strijden de beste Europese clubteams dit jaar om de European Champions Cup. Deze wijziging van opzet zou voor de Nederlandse clubs wel eens goed uit kunnen pakken. Sinds de invoering van de Final Four wisten de laatste vijf jaar maar twee Nederlandse teams zich te plaatsen voor de Europese clubfinale.

Met de koerswijziging van de Europese honkbalbond CEB zou voor Nederland wel eens de ban kunnen worden verbroken. De afgelopen jaren domineerden de clubs uit de Italian Baseball League Europa. Caffè Danesi Nettuno (in 2008 en 2009), Fortitudo Bologna (2010 en 2012) en T&A San Marino gingen de laatste vijf jaar met de Europese hoofdprijs aan de haal.

De buit van de Nederlandse clubs was sinds de invoering van de Final Four minimaal. Alleen L&D Amsterdam (2009, 2011 en 2012) en Corendon Kinheim (2009) wisten zich ooit te plaatsen voor de Europese clubfinale. Maar beide teams kwamen niet verder dan een derde plaats. Kinheim in 2009 en Amsterdam in 2012. In de vijf jaar werden zelfs maar twee van de zestien Final Four-wedstrijden door een Nederlands team gewonnen.

Schril contrast

De resultaten staan in schril contrast met de successen voor Nederland in de tijd van de Super Cup. Deze Europese hoofdprijs werd tussen 1992 en 2004 maar liefst negen van de dertien keer een prooi voor de Nederlandse clubs. De European Champions Cup geeft de Nederlandse clubs mogelijk de kans om een einde te maken aan de Italiaanse dominantie. Opnieuw ligt die taak bij Corendon Kinheim en L&D Amsterdam, de twee deelnemers van de Holland Series van vorig jaar.

Deze twee teams beginnen morgen aan de twee Europa Cup-toernooien, waarmee plaatsing voor de European Champions Cup kan worden afgedwongen. Kinheim is daarvoor inmiddels afgereisd naar Barcelona. In de Spaanse stad begint de Haarlemse ploeg morgen het Europese clubtoernooi met een wedstrijd tegen het sterke Italiaanse Telemarket Rimini. Hierna volgen op rij nog wedstrijden tegen Rouen Huskies uit Frankrijk, het Duitse Paderborn Untouchables, gastheer C.B. Barcelona en Draci Brno uit Tsjechië.

Titelverdediger

De Amsterdamse honkballers openen in het Duitse Regensburg eveneens tegen een Italiaanse tegenstander: titelverdediger Var group Unipol Bologna. Hierna zijn in de Armin Wolf Arena ook gastheer Buchbinder Legionaere, Bern Cardinals uit Zwitserland, T&A San Marino en het Tsjechische SK KRC Eagles Prague de tegenstander. De ploeg van hoofdcoach Sidney de Jong is daarmee de zwaarste poule ingedeeld.

Corendon Kinheim neemt in Barcelona deel aan het Europa Cup-toernooi

Corendon Kinheim neemt in Barcelona deel aan het Europa Cup-toernooi.
Foto: © Rob Jelsma

Beide toernooien worden op zondag 9 juni afgesloten met een finale. De twee winaars van de eindstrijd plaatsen zich voor de European Champions Cup. Dit wordt een best-of-three, die wordt gespeeld van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 augustus op de velden van de twee finalisten.

Beste slagmannen

Met de Amsterdamse ploeg zijn de beste slagmannen en pitchers van dit moment uit de Nederlandse hoofdklasse meegereisd. Kenny Berkenbosch staat na 23 wedstrijden op het hoge slaggemiddelde van .405. Hij sloeg inmiddels twee homeruns. In het klassement wordt hij gevolgd door zijn ploegenoot Bas de Jong (.372). Rob Cordemans (0.44) en Kevin Heijstek (0.56) leiden het pitchersklassement en wonnen samen dit seizoen al tien wedstrijden voor L&D Amsterdam.

Corendon Kinheim heeft slechts één slagman in de top 10, namelijk Remco Draijer. Zijn .344 is goed voor de achtste plaats. Met Pim Walsma (0.96) en David Bergman (1.16) hebben de Haarlemmers wel de beschikking over de nummers drie en vier uit het klassement met het laagste verdiende puntengemiddelde. Kinheim-speler Quintin de Cuba sloeg tot dusver de meeste homeruns in de hoofdklasse. Hij sloeg viermaal de bal over de hekken.

Primeur

De Haarlemse ploeg moet het in Barcelona doen zonder hoofdcoach Hans Lemmink. Hij is in verband met familieomstandheden vanochtend niet met de Kinheim-selectie op het vliegtuig naar Barcelona gestapt. Zijn taken worden deze week waargenomen door coaches Wim Martinus en Stanley Engelhardt.
Speciaal voor het Europa Cup-toernooi zijn Rookie League-pitchers Glenn Wassink en Mark van Deursen wel meegereisd naar Spanje. Ook L&D Amsterdam heeft enkele spelers uit het Rookie League-team aan zijn selectie toegevoegd. Dit zijn pitcher Kevin Geestman, catcher Daan Groenewoud en binnenvelder Patrick Bok.

De twee Europese toernooien kennen deze week een primeur. Voor het eerst wordt de tie break-regeling gewijzigd. Bij het ingaan van de tiende inning krijgen teams niet meer de vrijheid om zelf te kiezen met welke slagman zij willen beginnen. In dat geval moet de slagman volgend op de laatste slagman uit de negende inning het slagperk betreden. De loper op het eerste honk wordt de speler voorafgaand aan deze slagman. Op het tweede honk komt de speler voorafgaand aan de loper op het eerste honk.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page