L&D Amsterdam in verlenging onderuit

L&D Amsterdam is vanmiddag het Europa Cup-toernooi begonnen met een 3-4 nederlaag tegen Unipol Bologna. Het pitchersduel werd in Regensburg uiteindelijk pas in de verlenging beslist nadat veteraan Claudio Liverziani de winnende twee punten voor de Italiaanse Europese clubkampioen binnen had geslagen.

De wedstrijd in de Armin Wolf Arena werd een verbeten strijd tussen pitchers Rob Cordemans en de Venezolaan Raul Rivero, die zeven seizoenen als profhonkballer voor Baltimore Orioles uitkwam in de Minor League. Rivero schakelde dit duel zes tegenstanders uit met drie slag, maar kreeg uiteindelijk geen aanvallende ondersteuning van zijn ploeggenoten.

Unipol Bologna had vorige week nog het eerste deel van de Italian Baseball League afgesloten met twee ruime zeges op Godo Knights, de nummer acht uit het klassement. In twee wedstrijden produceerde de ploeg van manager Marco Nanni toen 31 honkslagen, waaronder vijf homeruns. Dat was samen goed voor een 4-14 en 4-10 zege, waarmee Bologna momenteel de eerste plaats in de Italian Baseball League deelt met Nettuno.
In Regensburg was echter Cordemans vandaag vrijwel onbespeelbaar. Hij schakelde in de eerste, tweede, vierde en vijfde en zevende inning telkens drie tegenstanders op rij uit. Alleen in de derde inning hadden de Italianen een antwoord op zijn pitches. Juist nadat Cordemans de Italiaanse catcher Marco Sabbatani met de enige vrije loop toegang had verschaft tot het eerste honk, sloegen Andrea D’Amico en Nicholas Nosti honkslagen op rij om Bologna op voorsprong te zetten.

Gelijk

L&D Amsterdam antwoordde echter adequaat en trok de stand via een punt van Björn Hato direct weer gelijk. Hato sloeg in de derde inning de tweede Amsterdamse honkslag en kon na een gestolen honk met twee man uit scoren op een hit van Michael Duursma. Amsterdam was zodoende in het aantal honkslagen productiever dan zijn tegenstander. De Nederlandse hoofdklasser kwam dit duel tot vijf honkslagen, waaronder twee hits van Kenny Berkenbosch. Dat bleek echter geen garantie voor succes.

Björn Hato (L&D Amsterdam) probeert veilig het tweede honk te bereiken.

Björn Hato (L&D Amsterdam) probeert veilig het tweede honk te bereiken.
Foto: © Simone Amaduzzi/FIBS

In de achtste inning kreeg Bolonga een nieuwe kans nadat de Italiaanse ploeg opnieuw zijn eerste loper met een vrije loop op de honken had gekregen. Reliever Kevin Heijstek, die net Cordemans op de heuvel had afgelost, raakte derde honkman Andrea D’Amico met zijn tweede pitch. Hierna moest hij ook Nicholas Nosti met vier wijd en Claudio Liverziani met geraakt werper toelaten op de honken. De Amsterdammers ontsnapten echter aan deze netelige situatie.

Tie break

De wedstrijd kon pas worden beslist met een tie break. In de tiende inning legde Andra D’Amico, met pinch-runners Marco Sabbatani op het eerste en Francesco Fuzzi op het tweede honk, een opofferingsstootslag neer, waarna Nicholas Nosti opzettelijk vier wijd kreeg. Bologna kon vervolgens eenvoudig op voorsprong komen nadat closer Jurrian Koks Juan Carlos Infante vier wijdballen op rij gaf. Een honkslag van Claudio Liverziani leverde uiteindelijk ook het derde en vierde Italiaanse punt op.

Dat was voldoende voor de winst, want op closer Nicholas Pugliese wist L&D Amsterdam het gat niet meer te dichten. Zelfs niet nadat de ploeg direct lopers op alle honken had gekregen. Pinch-hitter Jesse Aussems en catcher Bas Nooij sneuvelden op rij, waardoor aanvankelijk alleen pinch-runner Percy Isenia kon scoren. Op een wilde worp passeerde hierna ook de tweede pinch-runner, Bas de Jong, de thuisplaat. Maar met Kenny Berkenbosch op het derde honk voorkwam Pugliese de gelijkmaker. Hij schakelde Rashid Gerard uit met drie slag om de winst voor zijn ploeg in de wacht te slepen.

Gastheer

L&D Amsterdam vervolgt morgenavond het toernooi met een wedstrijd tegen gastheer Buchbinder Legionäre. Na de nederlaag tegen titelverdediger Unipol Bologna kan de formatie van hoofdcoach Sidney de Jong zich nu bijna geen nederlaag meer permitteren. De twee beste teams plaatsen zich uiteindelijk voor de finale van aankomende zondag.

                 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 R H E
UNIPOL BOLOGNA    0 0 1 0 0 0 0 0 0 3  4 4 0
L&D AMSTERDAM     0 0 1 0 0 0 0 0 0 2  3 5 0

Werpcijfers Unipol Bologna:
Raul Rivero (7): 6-0-5-0
Matteo D’Angelo (2): 1-0-0-0
Nicholas Pugliese (1): 1-0-0-0

Werpcijfers L&D Amsterdam:
Rob Cordemans (7): 1-1-3-0
Kevin Heijstek (1): 1-1-0-0
Jurrian Koks (2): 0-2-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page