Honkballers AdoLakers in zwaar weer

Terwijl het mooie weer nu echt Nederland heeft bereikt, verkeren de honkballers van AdoLakers nog altijd in zwaar weer. Afgelopen week werd driemaal verloren van Mampaey The Hawks. Gezien het grote verschil waarmee in twee van die drie wedstrijden tegen de promovendus werd verloren, moet de selectie van hoofdcoach Dave Daniëls vrezen voor een slechte afloop van dit seizoen.

Na 27 wedstrijden staat AdoLakers onderaan in het klassement van de hoofdklasse. De Haagse ploeg won tot dusver slechts twee wedstrijden. Het verschil met Mampaey The Hawks is inmiddels opgelopen tot maar liefst tien punten.

In Den Haag zal de komende periode het nodige moeten gebeuren om te voorkomen dat er na veertig jaar geen einde komt aan het verblijf van de Haagse vereniging in de hoofdklasse. De club heeft het al jaren erg zwaar. In 1992 werd tot dusver de enige landstitel veroverd. Een jaar later werd ook nog het Europa Cup-toernooi gewonnen. Maar sinds 2007 wist ADO zich al niet meer te plaatsen voor de Play-Offs.

Misère

Afgelopen week werd de misère voor de Haagse ploeg nog eens duidelijk. Donderdag werd al met 8-19 in zes innings verloren van Mampaey The Hawks. Dat bleek geen uitschieter, want ook zaterdag haalden de honkballers van Dave Daniëls niet de negende inning tegen de nieuwkomer uit de hoofdklasse. Na zeven innings was het al klaar. The Hawks had via dertien hits een 2-12 overwinning bij elkaar geslagen.
Pitchers Kevin Noordzij, Henk van Heijningen en Hugo van der Kooij hadden samen maar vier honkslagen hoeven toestaan. The Hawks scoorde punten in bijna elke slagbeurt.

Erwin Bonis bereikte dit duel na onder meer twee hits driemaal de thuisplaat. Catcher Thomas Soederhuijsen zorgde met drie honkslagen, waaronder een tweehonkslag en een driehonkslag voor twee binnengeslagen en twee gescoorde punten. AdoLakers wist uiteindelijk zondag The Hawks wel partij te bieden. Maar dat was vooral de verdienste van pitcher Reggie Bomberg (3-5-5-3). Hij gooide negen innings en stond slechts vijf honkslagen toe. Pas nadat Bomberg in de tiende inning was vervangen, wist The Hawks te ontsnappen. Het winnende punt volgde in de tiende inning. Nadat AdoLakers in de tie-break niet wist te scoren, deed de ploeg uit Dordrecht dat wel. Met één man uit, en lopers op het eerste en het derde honk, sloeg Bob de Bruijn met een honkslag de 3-2 binnen.
In de reguliere speeltijd hadden beide teams tweemaal gescoord. AdoLakers in de derde inning na een veldfout en tweehonkslagen op rij van Wamaer Bordewijk en Nurison Leonora. Het bleven de enige punten die het Dordtse werkpaard Elton Koeiman (4-1-6-2) in tien innings toestond. Honkslagen van Urving Kemp en Berry van Donselaar leverden in de derde en achtste inning punten op voor The Hawks.

Ongeschonden

Raily Legito (DOOR Neptunus) sloeg zondag drie hits.

Raily Legito (DOOR Neptunus) sloeg zondag drie hits.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Koploper DOOR Neptunus bleef ongeschonden tegen UVV, maar moest zaterdag alle zeilen bijzetten. Pas in de negende inning scoorde Adrian Anthony, met twee man uit, het winnende punt op een walk-off honkslag van Gianison Boekhoudt.
Pitcher Orlando Yntema hoefde lang maar één punt toe te staan. Na drie hits in de eerste inning kon Norbert Jongerius UVV op een 0-1 voorsprong brengen. Zodoende leek UVV lang op weg naar de winst. Maar in de zesde inning wist Neptunus het tij te keren. Nadat Chris Mezger het pitchen over had genomen van Ian Delemarre, sloeg de Rotterdamse ploeg toe. Uiteindelijk scoorde Neptunus driemaal na vier hits. Twee Utrechtse punten brachten de stand in de daaropvolgende slagbeurt nog wel weer in evenwicht. Maar de hit van Boekhoudt in de negende inning bezorgde Neptunus alsnog de winst.

Zondag liet DOOR Neptunus het niet nogmaals aankomen op de laatste inning. Al in de eerste slagbeurt scoorden de Rotterdammers driemaal na een tweehonkslag van Raily Legito (3 uit 5). Hij sloeg daarmee Gianison Boekhoudt (honkslag) en Benjamin Dille (honkslag) over de thuisplaat en kon uiteindelijk zelf scoren op een opofferingsslag van Rafael Jozefa. Shaldimar Daantji scoorde na zijn tweehonkslag de 0-4 in de vierde inning.
Winnend pitcher Tim Roodenburg stond pas het eerste punt toe na een driehonkslag van Stijn van der Meer in de zesde inning. Een inning later werd hij op de heuvel vervangen voor de Australische international Brendan Wise. Hij schakelde Stijn van der Meer, Giovanni Samboe en pinch-hitter Ricky Daal uit met drie slag voordat hij in de negende inning werd afgelost. Wise beleefde daarmee een succesvol debuut in de hoofdklasse.

Terugkeer

Mark Duursma (Vaessen Pioniers) bereikt veilig het tweede honk.

Mark Duursma (Vaessen Pioniers) bereikt veilig het tweede honk.
Foto: © Alfred Cop

Vaessen Pioniers heeft de terugkeer van pitcher Eddie Aucoin zaterdag extra glans gegeven door Mr.Cocker HCAW te verslaan met 0-4. Aucoin had niet lang nodig om zich weer thuis te voelen op de Nederlandse heuvel. In de Bussumse Vallei gooide de Amerikaan zeven strikeouts en hield hij zeven innings probleemloos stand. Alleen in de vierde en vijfde inning stond hij een loper toe op het tweede honk.
Danny Rombley ondersteunde de rentree van de Amerikaanse pitcher met een solohomerun in de eerste inning. In de zesde inning maakte Philip Ortez er 0-2 van. Hij profiteerde van een Bussumse fout en werd vervolgens door Rombley en Vince Rooi over de thuisplaat geslagen. In de achtste inning was Ortez opnieuw succesvol. Nu sloeg hij de bal voor twee honken het linksveld in om even later te scoren na hits van Rooi en Mark Duursma. Vince Rooi bracht uiteindelijk de 0-4 eindstand op het scorebord na een veldfout van korte stop Dillon True.

Ook zondag was Vaessen Pioniers de sterkste. Nadat Kevin Dirksen in de tweede inning de score had geopend, liep Pioniers in de vijfde inning uit naar de winst. Vijf honkslagen van Mark Duursma, Dè Flanegin, Dewi Appelman, Michael Pluijmers en Zerzinho Croes leverden evenzoveel punten op. In de zevende inning bracht Pioniers het totaal op acht punten. Vince Rooi en Mark Duursma konden in deze slagbeurt eveneens de thuisplaat passeren.
Mr.Cocker HCAW scoorde zijn enige punt in de achtste inning. Sergino Martis kon binnenlopen op een tweehonkslag van Kevin Nieveld. Uiteindelijk kwam HCAW tot acht hits, waarvan drie voor Linoy Croes. Pioniers noteerde vijftien honkslagen. Bij de Hoofdorpers sloegen Vince Rooi, Mark Duursma en Dè Flanegin elk driemaal raak voor een hit. Pitcher Mika de Lincel kreeg de win op zijn naam. Hij stond in vijf innings slechts twee honkslagen toe.

Uitslagen negende speelronde

AdoLakers – Mampaey The Hawks: 8-19 (6 innings)
AdoLakers – Mampaey The Hawks: 2-12 (7 innings)
Mampaey The Hawks – AdoLakers: 3-2 (10 innings)

DOOR Neptunus – UVV: 2-0
DOOR Neptunus – UVV: 4-3
UVV – DOOR Neptunus: 4-1

Mr.Cocker HCAW – Vaessen Pioniers: 2-2
Mr.Cocker HCAW – Vaessen Pioniers: 0-4
Vaessen Pioniers – Mr.Cocker HCAW: 8-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page