Cubaans All Star-team naar World Port Tournament

Het team Occidentales, dat in maart van dit jaar winnaar werd van de Cubaanse All Star Game, vertegenwoordigt Cuba dit jaar op het World Port Tournament. Ook de winnende manager Yovani Aragón reist mee naar Rotterdam. Twee jaar geleden werd Cuba voor het eerst sinds 1999 onttroond als winnaar van het World Port Tournament. In de finale werd Chinese Taipei na elf innings winnaar.

De All Star Game van Cuba leverde dit jaar een 13-9 overwinning op voor Occidentales, de ploeg van de debuterende Cubaanse coach van Sancti Spíritus. Dit team troefde daarmee Orientales af, dat onder leiding stond van Ramón Moré. Met zijn Villa Clara werd hij afgelopen dinsdag wel winnaar van de Cubaanse landstitel.

Door de keuze voor de spelers van Occidentales, ontbreekt de inbreng van de winnaar van de 52e National Series volgende week in Rotterdam. In die Cubaanse finale verbrak pitcher en Meest Waardevolle Speler Freddy Asiel Alvarez een record door in de Play-Offs maar liefst 40 2/3 innings geen enkel punt tegen te krijgen. In de vijfde en beslissende wedstrijd van de best-of-seven sloeg catcher Ariel Pestano in de zesde inning een grandslam-homerun om zijn ploeg de landstitel te bezorgen.

World Baseball Classic

In de selectie keren wel veertien spelers terug, die dit jaar in Japan deel hebben genomen aan de World Baseball Classic. Op dat toernooi ging Cuba tweemaal op rij onderuit in de door profhonkballers gevulde Nederlandse selectie, waardoor de Cubaanse honkballers vroegtijdig werden uitgeschakeld. Bekende gezichten zijn onder meer pitchers Ismel Jiménez en Odrisamer Despaigne, catcher Eriel Sánchez en binnen- en buitenvelders José Dariel Abreu, Yulieski Gourriel, Bárbaro Arruebarruena en Yasmani Tómas.

Manager Yovani Aragón wordt in Rotterdam bijgestaan door coaches Bárbaro Marín, Wilber de Armas en pitching-coach Juan de Dios. Die laatste krijgt de beschikking over de volgende pitchers: Ismel Jiménez, Wilber Pérez, Odrisamer Despaigne, Vladimir Baños, Noelvis Entenza, Jorge Hernández, Raicel Iglesias en Duniel Ibarra, Verder reizen catchers Eriel Sánchez, Frank Camilo Morejón en Yosvani Peraza mee. De binnenvelders zijn José Dariel Abreu, Alexander Malleta, Andy Ibáñez, Johan Moncada, Yulieski Gourriel, Pavel Quesada, Erisbel Arruebarruena en José Miguel Fernández, de buitenvelders Stayler Hernández, Yadiel Hernández, Yasmani Tomás en Guillermo Heredia.

Toestemming

Belangrijke afwezige is buitenvelder Alfredo Despaigne. Hij heeft toestemming gekregen om voor de profclub Piratas de Campeche uit te komen in de Maxicaanse Triple A-competitie. Ook moet Cuba het dit toernooi doen zonder Yadier Pedroso. Hij werd twee jaar geleden op het World Port Tournament in allebei de wedstrijden tegen Nederland winnend werper en gooide in één van de twee duels zelfs een complete wedstrijd. Na afloop werd Pedroso uitgeroepen tot Beste Werper van het toernooi. Enkele dagen na afloop van de Cubaanse deelname aan de World Baseball Classic van dit jaar verongelukte Pedroso echter.

De komende week komt het nationale team voor enkele centrale trainingen bij elkaar in het Estadio Latinoamericano. Door de World Baseball Classic en de door regen geteisterde Cubaanse competitie heeft de selectie van manager Yovani Aragón een korte voorbereidingstijd op het World Port Tournament.
Cuba opent het toernooi in Rotterdam volgende week zondag met een wedstrijd tegen Curaçao. Bij dat team heeft de Nederlandse ex-international Dirk van ’t Klooster op het laatste moment toch afgezien van deelname. Ook Alexander Rodriguez en Andley Simmons hebben bedankt. Rodriguez werd onlangs gecontracteerd door Colorado Rockies en is een profcarrière begonnen voor het Single A-team Tri-City Dust Devils. Als vervangers zijn pitcher Sidney Antonia en buitenvelder Amir Daou aan de selectie toegevoegd.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page