Janssen en Balentina vol vertrouwen

Als het aan bondscoaches Steve Janssen en Johnny Balentina ligt, staan volgende week zondag Nederland en Curaçao in de finale van het World Port Tournament. Het tweetal was vandaag tijdens de kick-off voor de veertiende editie van het evenement in de Heineken Brouwerijen in Rotterdam vol vertrouwen. 

Gerard Vaandrager, voorzitter van Stichting Rotterdam Baseball, gaf vanmiddag in de Heineken Brouwerijen uitleg over hoe de voorbereiding is verlopen. Hij refereerde naar een uitspraak, die was gedaan door Belle de Bruin (CHIO Rotterdam): “Historie is prachtig mits het historie met toekomst is”. Dat is precies wat dit toernooi moet zijn volgens Vaandrager.

Vaandrager keek tevreden terug op de voorbereidingen. Met Citrix is een enthousiaste sponsor gevonden. Bovendien hebben ook de Major League-clubs grote belangstelling voor dit toernooi. Even een opsomming: tien clubs uit de Major League sturen samen twintig scouts en Major League Baseball stuurt zelf ook een scout. Zelfs een Aziatische club stuurt een scout. Niet alleen mogelijkheden voor spelers trouwens, want ook vanuit Slowakije en Oostenrijk komen scheidsrechters naar Rotterdam.

Goede kwaliteit

De teams, die zondag aan het World Port Tournament starten, zijn van goede kwaliteit aldus Bart Volkerijk, die verantwoordelijk is voor de technische zaken tijdens het toernooi. Cuba stuurt een team met veertien spelers die ook op de World Baseball Classic aanwezig waren. Taiwan komt met vier spelers die ook aan het vorige World Port Tournament hebben deelgenomen en Curaçao stuurt een team met maar liefst elf ex-profs.

Gerard Vaandrager.

Gerard Vaandrager.
Foto: © Rob Jelsma

Tijdens deze bijeenkomst was, naast Robert Eenhoorn, technisch directeur bij de KNBSB, uiteraard ook de nieuwe bondscoach Steve Janssen aanwezig. Hij gaf aan dat het Nederlandse team weliswaar zonder de bekende namen van de World Baseball Classic speelt, maar dat dit niet een reden is om voor minder dan de eerste plaats te gaan. Bondscoach Johnny Balentina van Curaçao gaf aan dat zijn team beter is dan twee jaar geleden en dat hij voor niets minder gaat dan de finale.

Hoogtepunt

Balentina was zijn selectie, na de laatste training van zondag in het Tio Daou-stadion, vast vooruit gereisd om onder meer bij de bijeenkomst van vanmiddag aanwezig te kunnen zijn. De volledige selectie vertrekt morgen vanaf Curaçao. Komende donderdagavond speelt Curaçao, dat wordt versterkt met hoofdklassespelers Duko Jansen, Nick Veltkamp en Ramiro Balentina, voor de eerste keer op volle sterkte in Zwijndrecht tegen de lokale honkbalclub.

In een strak schema van acht dagen met twee wedstrijden per dag is er een hoop honkbal te zien met als hoogtepunt de wedstrijd tussen Cuba en Nederland op 3 juli. Voorafgaand aan deze wedstrijd wordt de eerste bal gegooid door minister van buitenlandse zaken, Frans Timmermans. Heel opmerkelijk want de afgelopen periode waren de onderlinge betrekkingen tussen Nederland en Cuba erg bekoeld. Vaandrager is enkele dagen voor de start van het toernooi optimistisch gestemd. “Alle VIP Loges zijn verkocht en de voorverkoop gaat voor enkele dagen zelfs uitstekend”, liet de toernooivoorzitter weten. “We zijn nu al voorbereidingen aan het treffen om bij grote drukte staanplaatsen te gaan verkopen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page