Janssen: ‘WPT heeft ontzettend competatief deelnemersveld’

Drie maanden geleden speelde het Nederlandse team nog voor een met ruim 35.000 toeschouwers gevulde Tokyo Dome. Vanaf aankomende zondag moet Oranje het doen in het aanzienlijk minder volgepakte Neptunus Familiestadion. Voor Steve Janssen wordt het World Port Tournament niettemin speciaal. Hij begint aan zijn eerste klus als nieuwe bondscoach. “In het stadion waar mijn Nederlands honkbalavontuur dertien jaar geleden is gestart”, vertelt hij.

De Belgische coach Steve Janssen werkte zich in die dertien jaar van het tweede team van het Rotterdamse Neptunus, via de hoofdmacht van DOOR Neptunus op naar de functie van bondscoach van het Nederlands team. Een rol die hij dit voorjaar maar wat graag aannam. Als assistent-coach bij Oranje maakte Janssen sinds 2003 al de nodige successen mee. Nu treedt hij in de voetsporen van zijn illustere voorgangers Robert Eenhoorn, Brian Farley en Hensley Meulens. Janssen: “Het is een natuurlijk een ontzettende eer om aan het roer te staan van zo’n succesvolle organisatie.”

Met Oranje begint Janssen aan een vreemde honkbalzomer. Voor het eerst in zeer lange tijd wordt het internationale seizoen niet afgesloten met een groot toernooi als het Europees kampioenschap, het wereldkampioenschap of de Olympische Spelen. “Het geeft ons een extra kans om te kijken hoe jonge jongens en nieuwe spelers zich op internationaal niveau handhaven”, blikt Janssen alvast vooruit. “We hebben in deze selectie een aantal debutanten, maar ook nog jongeren, die al eerder voor het Nederlands team zijn uitgekomen. Zoals Bayron Cornelisse, Roeland Henrique en Stijn van der Meer.”

Belangrijkste schakel

De organisatie van het World Port Tournament heeft er ondertussen alles aan gedaan om het Nederlands honkbalteam wel goede tegenstanders te bieden. Een opdracht waarin de organisatie volgens Janssen in is geslaagd. “Er is een ontzettend competatief deelnemersveld. Als je ziet dat Curaçao met elf ex-profs komt, dat Taiwan altijd een ontzettend goed team afvaardigt en als je daar een Cuba aan toevoegt met een groot deel van de World Baseball Classic-selectie, dan denk ik dat dit voor zich spreekt.”

De voormalige pitching-coach van Oranje hoopt vooral op een goed toernooi van zijn pitchers. “Onze pitching en verdediging, dat wordt de belangrijkste schakel dit toernooi.” Janssen zou graag met de Nederlandse ploeg voor het eerst sinds 1999 weer eens beslag willen leggen op de titel in Rotterdam, maar blijft niettemin realistisch: “Het belangrijkste is dat wij goed en verzorgd honkbal spelen. Ons voornaamste doel wordt het winnen van onze eerste wedstrijd. Van daaruit focussen we ons op de volgende wedstrijd. We gaan het wedstrijd voor wedstrijd bekijken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page