Nederland tegen titelverdediger voortvarend van start

De Nederlandse honkballers wachten al sinds 1999 op een titel tijdens het World Port Tournament. Maar als het aan de selectie van de nieuwe bondscoach Steve Janssen ligt, komt daar komende week verandering in. Tegen titelverdediger Chinese Taipei liet Nederland zich van zijn beste kant zien. Oranje won vanavond in Rotterdam met 7-2.

Drie innings lang mochten de honkballers uit Taiwan hopen op een overwinning tegen Nederland. Maar dat kwam voornamelijk door een slordige start van de ploeg van Steve Janssen. In de eerste inning gingen derde honkman Dwayne Kemp en korte stop Stijn van der Meer al in de fout. Ondertussen wisten de Taiwanese slagmannen wel raad met de ballen van pitcher Diegomar Markwell.

Dat zorgde onder meer voor tweehonkslagen van Chi-Hung Hsu in de tweede en Wang-Wei Lin in de derde inning. Op die laatste uithaal kon Ming-Jen Kuo in de derde inning het eerste punt van de wedstrijd scoren. Wang-Wei Lin zorgde hierna zelf voor de 0-2 nadat eerst Diegomar Markwell met een slechte pick-off hem een honk had laten opschuiven en vervolgens Chia-Wei Huang de zesde Taiwanese honkslag had geslagen.

Kantelen

In de vierde inning slaagde de formatie van bondscoach Steve Janssen erin de wedstrijd te kantelen. Dat gebeurde onder aanvoering van Bryan Engelhardt. Hij sloeg tweehonkslagen in de vierde en zesde inning om Nederland aan de leiding te brengen. Nederland opende de vierde inning met een stootslag-honkslag van Stijn van der Meer en een infield-hit van Danny Rombley. De twee korte klappen werden gevolgd door de dreun van Engelhardt, waarop zowel Van der Meer als Rombley de thuisplaat konden passeren. Engelhardt bracht hierna zijn ploeg met 3-2 aan de leiding via een hit van Dwayne Kemp en een opofferingsslag van Gianison Boekhoudt.

Ming-Jen Kuo sneuvelt op het tweede honk. Michael Duursma probeert tevergeefs ook de uit op het eerste honk te maken.

Ming-Jen Kuo sneuvelt op het tweede honk. Michael Duursma probeert tevergeefs ook de uit op het eerste honk te maken.
Foto: © Thijmen Jelsma

In de zesde inning scoorde Bryan Engelhardt opnieuw. Nu werd hij na zijn tweehonkslag binnengeslagen door een opofferingsslag van Dwayne Kemp. Drie vrije lopen op rij van de net opgeroepen reliever Kuo-Yu-Lin brachten de Nederlandse voorsprong in deze slagbeurt zelfs op 5-2. Hits van Danny Rombley en opnieuw Bryan Engelhardt maakten het in de zevende inning 6-2, alvorens Roeland Henrique in de achtste inning door een wilde worp vanaf het derde honk de 7-2 eindstand op het scorebord kon brengen.

Overtuigend

Waar de Nederlandse ploeg volledig loskwam, bleef het stil aan Taiwanese zijde. De Nederlandse defensie had zich volledig hersteld. Oranje bleef foutloos en Diegomar Markwell stond nog maar twee honkslagen toe. Zijn opvolgers Chris Mowday, die zijn debuut in Oranje maakte, en Bayron Cornelisse waren al even ongenaakbaar. Zo trok Nederland uiteindelijk overtuigend met 7-2 de zege naar zich toe.

Nederland kwam dit duel tot elf hits. Bryan Engelhardt was met drie honkslagen in vijf slagbeurten de grote uitblinker. Hij had daarmee voor vier van de zeven Nederlandse punten gezorgd. Danny Rombley (2 uit 5) en Stijn van der Meer (2 uit 5) sloegen elk twee hits, terwijl ook debutant Gianison Boukhoudt in zijn eerste officiële wedstrijd voor een honkslag raak sloeg.

                1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CHINESE TAIPEI  0 0 2 0 0 0 0 0 0  2  9 2
NEDERLAND       0 0 0 3 0 2 1 1 0  7 11 3

Werpcijfers Chinese Taipei
Jung-Hao Hsieh (4+1 man): 2-1-1-0
Sheng-Hsiung Huang (1 2/3): 1-0-2-1
Kuo-Yu-Lin (3 man): 0-3-0-0
Kai-Chun Chang (1+1 man): 1-1-2-1
Jhih-Long Yang (1/3): 3-1-1-0

Werpcijfers Nederland
Diegomar Markwell (7): 3-1-8-3
Chris Mowday (1): 0-0-0-0
Bayron Cornelisse (1): 1-0-1-0

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page