Rob Cordemans oppermachtig tegen Cuba

De gedachten van een aantal Cubanen moeten vanavond ongetwijfeld even zijn afgedwaald naar 15 oktober 2011. Op die bewuste dag bedwong pitcher Rob Cordemans eigenhandig de Cubaanse slagploeg om Nederland de historische wereldtitel te bezorgen. Twee jaar later liet Cordemans zien nog niets van zijn kwaliteiten te hebben verloren. Hij leidde vanavond zijn ploeg naar een nieuwe winst tegen Cuba. Ditmaal een 0-7 shut-out.

Sinds het wereldkampioenschap in 2011 won Nederland al vier belangrijke wedstrijden van de Cubanen. Tweemaal op het WK, waaronder de finale, en twee keer tijdens de afgelopen World Baseball Classic. Alle vier de wedstrijden werden echter behaald met behulp van ingevlogen profhonkballers uit de Amerikaanse Minor en Major League. Vandaag moesten de Cubanen ook buigen voor de Nederlandse hoofdklassers.

Maar liefst zeven spelers uit de Cubaanse line-up van vanavond, stonden in maart van dit jaar op het veld van het Tokyo Dome toen Kalian Sams de grootmacht naar huis stuurde. Maar ook zonder de inbreng van profspelers is Nederland Cuba de baas. De manier waarop dat vanavond in het Neptunus Familiestadion gebeurde, moet de Cubaanse manager Yovani Aragón ongetwijfeld aan het denken hebben gezet.

Probleemloos

Danny Rombley scoort in de negende inning.

Danny Rombley scoort in de negende inning.
Foto: © Rob Jelsma

Nederland sloeg maar liefst elf honkslagen en werkte zich probleemloos door de wedstrijd heen. Vanaf de vierde inning werd steevast de druk op de Cubaanse defensie opgevoerd. Dwayne Kemp (tweehonkslag) en Roeland Henrique (vier wijd) brachten Nederland met punten in de vierde en vijfde inning op een 0-2 voorsprong.

In de slotfase moest Cuba nog vrezen voor een forse zeperd. Nederland scoorde maar liefst vijfmaal in de laatste twee innings om alsnog met ruime cijfers te winnen: 0-7. In de achtste inning na hits van Michael Duursma, Bas Nooij en een tweehonkslag van Shaldimar Daantji, samen goed voor twee punten. Een inning later sloegen Bryan Engelhardt en Dwayne Kemp honkslagen. Daarmee werden nog eens drie runs aan het totaal toegevoegd.

Hoofdrol

Dat leverde uiteindelijk een shut-out op waarin pitcher Rob Cordemans de hoofdrol voor zich opeiste. Twee jaar nadat hij Nederland tegen Cuba naar de wereldtitel had geleid, was hij voor de Cubanen nog even onbespeelbaar. De pitcher van L&D Amsterdam hield de volledige negen innings stand.

In de tweede inning sloegen José Miguel Fernández en Yasmani Tómas nog wel honkslagen, maar vanaf dat moment gooide Cordemans de deur in het slot. Met behulp van zijn, bij vlagen uitstekend spelende defensie, werden maar liefst vijftien tegenstanders op rij uitgeschakeld voordat José Dariel Abreu in de zevende inning de pas derde Cubaanse hit op het scorebord kon brengen. Hij kon in scoringspositie komen nadat Yasmani Tómas zijn tweede hit van de avond sloeg. Maar met een lastige vangbal voorkwam midvelder Shaldimar Daantji dat Cuba het gat dichtliep. De vijfde en laatste Cubaanse honkslag kwam in de achtste inning van de knuppel van Guillermo Heredia, maar bleef al even ongevaarlijk.

Belangrijk

Bas Nooij: drie binnengeslagen punten.

Bas Nooij: drie binnengeslagen punten.
Foto: © Rob Jelsma

Tegen de sterke Nederlandse honkballers was Cuba vanavond in het Rotterdamse Neptunus Familiestadion simpelweg niet bij machte om aanspraak te kunnen maken op een zege. De ploeg van bondscoach Steve Janssen heeft daarmee goede zaken gedaan op weg naar een plaats in de finale van aankomende zondag. Gisteren versloeg Oranje ook al titelverdediger Chinese Taipei.

Aanvallend was vanavond vooral Dwayne Kemp voor Nederland belangrijk. Hij sloeg drie hits, samen goed voor twee punten. Evenals Danny Rombley (1 uit 3) en Shaldimar Daantji (1 uit 5) produceerde hij bovendien een tweehonkslag. Bas Nooij zorgde met twee hits in vier slagbeurten voor drie binnengeslagen punten, terwijl ook Michael Duursma twee honkslagen in vier slagbeurten verzamelde.
Nederland vervolgt het World Port Tournament morgen met een wedstrijd tegen het nog puntloze Curaçao van voormalig international Johnny Balentina.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  0 0 0 1 1 0 0 2 3  7 11 0
CUBA       0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  5 1

Werpcijfers Nederland
Rob Cordemans (9): 2-1-5-0

Werpcijfers Cuba
Noelvis Entenza (4+3 man): 4-1-6-0
Jorge Hernández (4 1/3+4 man): 4-3-5-1
Duniel Ibarra (2/3): 1-0-0-0

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page