Dubbel feest voor Curaçao na zege tegen Nederland

De euforie voor het Nederlands honkbalteam is vanavond abrupt ten einde gekomen. In het Neptunus Familiestadion zorgde Curaçao voor een enorme stunt door zijn eerste zege te boeken tegen het nog ongeslagen Nederland. Dat die winst juist op Dia di Bandera kwam, maakte het feest voor de honkballers van manager Johnny Balentina alleen maar completer.

Dia di Bandera, oftewel de Dag van de Vlag, is een feestdag op Curaçao. Dat feest kon vanavond in de kleedruimtes onder de tribunes van het Familiestadion groots worden gevierd. Om 22.45 uur sloeg Edinho Meyer in de verlenging van de wedstrijd tegen koploper Nederland, Curaçao naar de winst. De formatie van manager Johnny Balentina is daarmee weer volledig terug in de strijd om de finale van aankomende zondag.

Dat dat juist door Meyer gebeurde, was opmerkelijk. De voormalig profspeler, die in 2008 en 2009 twee seizoenen honkbalde in de organisatie van Baltimore Orioles, begon na zijn drie strikeouts op rij in de wedstrijd tegen Taiwan de wedstrijd op de bank. Maar uiteindelijk werd hij de grote plaaggeest van het Nederlands honkbalteam. Dat gebeurde nadat hij in de achtste inning in de wedstrijd kwam als pinch-hitter. Op dat moment keken zijn ploeggenoten tegen een 1-2 achterstand aan. Twee rake klappen van Meyer later was het pleit beslecht. De ongeslagen koploper Nederland werd met een 3-2 nederlaag terug naar het hotel gestuurd.

Debutant

Gianison Boekhoudt sneuvelt op het tweede honk.

Gianison Boekhoudt sneuvelt op het tweede honk.
Foto: © Rob Jelsma

Curaçao kreeg daarmee de overwinning waar het lange tijd recht op had. Een groot deel van de wedstrijd ging de ploeg van Johnny Balentina aan de leiding. Terwijl debutant Nick Veltkamp, die in het reguliere seizoen uitkomt voor Corendon Kinheim, Nederland zes innings lang op nul punten hield, nam Curaçao in de derde inning de leiding.

Curaçao, dat al in de eerste inning Raywendly van Gurp na een grondbal van Michealangelo Trinidad zag sneuvelen op de thuisplaat, opende in deze slagbeurt de score. Opnieuw bleek Van Gurp belangrijk. Ditmaal kwam hij met vier wijd op de honken en nu kon hij wel scoren op een grondbal van Trinidad. Tweede honkman Dwayne Kemp koos nu voor de uit op het tweede honk.

Cruciaal

Het was nota bene voormalig Nederlandse international Veltkamp die in de zevende inning voor Curaçao roet in het eten leek te gooien. Na zijn zes sterke eerste inninsg leek hij cruciaal de fout in te gaan. Op dat moment had Dwayne Kemp de slagbeurt geopend met een honkslag. Jeffrey Arends probeerde hierna Kemp met een opofferingsstootslag een honk op te laten schuiven. Veltkamp verwerkte de bal nog wel goed, maar smeet hem hierna finaal langs eerste honkman Michealangelo Trinidad. Daarop kon Kemp in één keer richting de thuisplaat voor de gelijkmaker. Arends zelf kon door naar het derde honk om vanaf daar te scoren op een honkslag van Roeland Henrique Jr.

Met nog drie innings te gaan, leek Nederland definitief de wedstrijd naar zich toe te hebben getrokken. De honkballers van bondscoach Steve Janssen hadden echter geen rekening gehouden met Edinho Meyer. Hij kwam in de achtste inning als pinch-hitter in de wedstrijd nadat reliever Chris Mowday twee tegenstanders met vier wijd op de honken had gezet.

Shaldimar Daantji.

Shaldimar Daantji.
Foto: © Rob Jelsma

Mowday was inmiddels vervangen voor Berry van Driel, die een rake klap om zijn oren kreeg van Meyer. Hierop kon Rupert Ustasia de gelijkmaker scoren. Twee innings later betrad Meyer opnieuw het slagperk. Nu met lopers op het eerste en het tweede honk. Hij had nu maar één bal nodig. Die eerste pitch die Meyer zag van closer Bayron Cornelisse mepte hij het midveld in voor een walk-off honkslag. Amir Daou kon hierop het winnende punt scoren, waarna het feest losbarstte.

Succesvol

Winnend werper werd uiteindelijk Kevin Kellij. De pitcher, die eerder al succes boekte met Western Oklahoma State University en Southwestern Oklahoma State College, bleek praktisch onbespeelbaar voor de Nederlandse ploeg. In de achtste en negende inning gooide hij vijfmaal drie slag, waarvan vier keer op rij. In de tiende inning had hij slechts negen ballen nodig om Roeland Henrique, Michael Duursma en Danny Rombley uit te schakelen. Hij zorgde er daarmee persoonlijk voor dat Nederland geen kansen meer kreeg om weer de leiding in de wedstrijd over te nemen.

Curaçao kwam dit duel tot tien hits. Vier daarvan werden geslagen door Johnny Gregorius, de oudere broer van Major Leaguer Didi Gregorius. Shurendell Mujica en Edinho Meyer namen elk twee hits voor hun rekening.
Voor Nederland sloegen Dwayne Kemp (2 uit 4) en Michael Duursma (2 uit 5) elk twee honkslagen. Hits van Gianison Boekhoudt (1 uit 1), Rudy van Heydoorn (1 uit 4), Roeland Henrique Jr. (1 uit 5) en Danny Rombley (1 uit 5) brachten het totaal aantal hits voor Nederland in tien innings op acht.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  R  H E
NEDERLAND  0 0 0 0 0 0 2 0 0 0   2  8 0
CURAÇAO    0 0 1 0 0 0 0 1 0 1   3 10 1

Werpcijfers Nederland
David Bergman (6): 6-1-6-0
Chris Mowday (1+2 man): 1-2-1-0
Berry van Driel  (2): 2-1-1-0
Bayron Cornelisse (1/3+2 man): 0-1-2-0

Werpcijfers Curaçao
Nick Veltkamp (6): 5-4-5-1
Kevin Kellij (4): 6-0-3-0

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page