‘Winnen van de Cubanen is geen geluk meer’

Gisteravond was de avond voor Rob Cordemans. Als startend werper tegen het hoogaangeschreven Cuba gooide hij de volledige wedstrijd en wist dat ook nog eens te doen zonder ook maar een punt toe te staan. “Negen innings tegen Cuba gebeurt niet vaak”, blikt de Nederlandse pitcher terug op zijn bijzondere winst. “Ik had al genoeg ballen gegooid maar Steve Janssen gaf me de kans om een volledige wedstrijd te gooien.”

Voor de Nederlandse honkballers was Cuba enkele jaren geleden nog een onverslaanbare tegenstander. Tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Cordemans: “We weten gewoon dat we van Cuba kunnen winnen. Tien jaar geleden waren we bang voor Cuba. En nu hebben we alweer zes keer van ze gewonnen.”

Toch moet er dan iets zijn waardoor Rob Cordemans zo’n goed wapen heeft tegen het slaggeweld van het Cubaanse team. “De Cubanen liggen mij wel omdat ze liever de bal een flinke dreun geven dan alleen te zorgen dat ze de bal in het spel brengen. Tijdens batting practice wordt door Cuba ook geprobeerd om goed op zachte ballen te slaan. Mijn antwoord daarop is om nog zachter te gooien.” Na de uitstekende zeges op titelverdediger Chinese Taipei en Cuba wacht vanavond de derde wedstrijd tegen het team van Curaçao. “We hebben nu zoveel vertrouwen na de overwinning op Cuba, dat we uitkijken naar de wedstrijd van vanavond.”

Bewondering

Bondscoach Steven Janssen deelt zijn mening wat betreft het spel van het Nederlands team. “We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld. Ik gunde Cordemans de shut-out en het aantal gegooide worpen liet dat toe.” Op de vraag wat hij van het Cubaanse team vindt, is Janssen duidelijk: “De winst op Cuba zegt meer over hoe wij nu spelen, dan over de kwaliteiten van Cuba. Er lopen hier twintig scouts rond en die komen voornamelijk naar de Cubanen kijken.”

Door scouts op de tribune werd met bewondering gekeken naar de verrichtingen van het Nederlands team. “Dat wij winnen van de Cubanen is geen geluk meer”, concludeert Janssen. “We hebben heel agressief honk gelopen. Het laatste punt van Danny Rombley is daar een goed voorbeeld van.” Wat Janssen nu verwacht van de wedstrijd van Nederland tegen Curaçao?  “Ik verwacht dat we met 0-0 gaan beginnen. Nee, even serieus, het is een ploeg met elf ex-profs. Ze hebben tot nog toe met kleine verschillen verloren. We kunnen onze borst natmaken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page