Cuba draait tegen Nederland rollen om

Na de eerste twee speeldagen van het World Port Tournament had Nederland een zeer gunstige uitgangspositie voor een plaats in de finale. Twee dagen later is van die positie weinig meer over. Na verlies tegen Curaçao gingen de Nederlandse honkballers vanavond ook onderuit tegen Cuba. De ploeg van manager Yovani Aragón revancheerde zich met een 0-4 shut-out.

Het Nederlands honkbalteam heeft door de twee verliespartijen op rij afstand moeten doen van de eerste plaats. De ploeg van bondscoach Steve Janssen moet voorlopig genoegen nemen met de derde plaats en moet nu vol aan de bak om zondag alsnog in de eindstrijd van het World Port Tournament te kunnen staan.

Vanavond kreeg Janssen in de wedstrijd tegen Cuba voldoende huiswerk mee voor de laatste twee poulewedstrijden. Maandag wonnen de Nederlandse honkballers nog met 0-7. Vandaag waren die rollen echter omgedraaid. Ook nu bleef het lang spannend, maar ditmaal liepen de Cubanen in de slotfase snel weg.

Werperswissel

Vanaf de achtste inning liep Cuba weg bij Nederland.

Vanaf de achtste inning liep Cuba weg bij Nederland.
Foto: © Rob Jelsma

Tot dat moment was de wedstrijd een pitchersduel tussen Wilber Pérez (Cuba) en Orlando Yntena (Nederland). Met behulp van hun foutloos spelende veldspelers hielden zij allebei tot in de achtste inning stand.

In die inning brak Yadiel Hernández de puntloze wedstrijd open. Hij sloeg met een honkslag pinch-runner Andy Ibáñez over de thuisplaat. Dat zorgde voor een werperswissel bij Nederland. Leon Boyd verving startend pitcher Orlando Yntema, maar kreeg op zijn eerste pitch een tweehonkslag om zijn oren van Stayler Hernández. Met lopers op het tweede en derde honk was hierna een grondbal van Yulieski Gourriel voldoende voor het tweede Cubaanse punt.
Een inning later verdubbelden José Miguel Fernández en Yasmani Tómas na hun honkslagen de voorsprong. Beiden spelers konden binnenlopen op een hit van Eriel Sánchez.

Serieuze kans

Nederland kon daar zelf geen enkel punt tegenover zetten. Oranje liet dit duel maar liefst tien spelers achter op de honken. In de tweede inning kwam Dwayne Kemp na zijn honkslag op drie, maar bleef die kans onbenut. Ook vrije lopen voor Michael Duursma en Danny Rombley leverden in de derde inning geen punt op. De eerste serieuze kans diende zich aan in de vijfde inning. Na hits voor Bas Nooij en Michael Duursma en vier wijd voor Danny Rombley kreeg Nederland lopers op alle honken. Maar ook nu hield pitcher Wilber Pérez de nul op het scorebord.

Andy Ibáñez scoort voor Cuba. Catcher Bas Nooij is net te laat.

Andy Ibáñez scoort voor Cuba. Catcher Bas Nooij is net te laat.
Foto: © Rob Jelsma

Stijn van der Meer luidde de laatste kans in. Hij sloeg de eerste bal uit de negende Nederlandse slagbeurt over de rechtsvelder heen voor een driehonkslag. Closer Raciel Iglesias hield zijn hoofd koel en schakelde Shaldimar Daantji en Michael Duursma met drie slag uit om de wedstrijd te beëindigen.

Belangrijke wedstrijd

Voor Nederland was de 0-4 nederlaag al het tweede verlies in vier wedstrijden. De honkballers van Steve Janssen krijgen morgen een welverdiende dag rust, waarin kan worden gewerkt aan het laatste deel van het Rotterdamse toernooi. Dat begint voor Oranje vrijdag met de belangrijke wedstrijd tegen Curaçao.

De Nederlandse honkballers zullen dan vooral gaan werken aan de aanval. In de eerste vier wedstrijden maakte Oranje slechts drie fouten. Vanavond bleef de honkslagenproductie echter steken op vijf: Gianison Boekhoudt (1 uit 3), Michael Duursma (1 uit 4), Dwayne Kemp (1 uit 4), Stijn van der Meer (1 uit 4) en Bas Nooij (1 uit 4). Tien spelers werden door de twee Cubaanse pitchers met drie slag aan de kant gezet.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CUBA       0 0 0 0 0 0 0 2 2  4 9 0
NEDERLAND  0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 5 0

Werpcijfers Cuba
Wilber Pérez (7 1/3+1 man): 7-6-4-0
Raciel Iglesias (1 2/3): 3-0-1-0

Werpcijfers Nederland
Orlando Yntena (7 1/3+1 man): 2-2-5-0
Leon Boyd (2/3): 0-0-1-0
Arshwin Asjes (1): 1-0-3-0

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page