Cuba met eerste homerun van het toernooi langs Taiwan

Homeruns zijn het handelsmerk van Cuba. Maar na drie wedstrijden op het World Port Tournament had de Cubaanse ploeg nog geen enkele keer de bal het stadion uitgeslagen. Zelfs nog geen enkele speler van de vier deelnemende teams was dat gelukt. Vanavond kwam daar verandering in. Alexander Malleta sloeg de eerste homerun en loodste daarmee zijn Cubaanse ploeg definitief langs Chinese Taipei.

Op de vrije dag van het Nederlands honkbalteam hadden toch nog ruim 1350 toeschouwers hun weg naar het Rotterdamse Neptunus Familiestadion gevonden. Daar speelden vanavond Cuba en Chinese Taipei om de voorlopige eerste plaats. Met pitchers Meng-Chen Fan en Vladimir Baños op de heuvel werden punten dit duel schaars.

Openingsslagman Ming-Jen Kuo opende de wedstrijd met een honkslag in het rechtsveld.  De Taiwanese aanval werd direct de kop ingedrukt. De vijftien daaropvolgende slagmannen werden door het foutloos spelende Cubaanse veld allemaal uitgeschakeld. Zes daarvan zelfs met drie slag. Pitcher Vladimir Baños was vanavond volledig in controle.

Voorsprong

Baños stond uiteindelijk slechts vier honkslagen toe. Eén daarvan was een tweehonkslag van Han Lin in de zevende inning. De Meest Waardevolle Speler van twee jaar geleden kon daardoor even later op een opofferingsslag van Chia-Wei Huang het eerste punt voor Chinese Taipei scoren.

Negen Taiwanese honkballers neuvelden vanavond door drie slag.

Negen Taiwanese honkballers neuvelden vanavond door drie slag.
Foto: © Rob Jelsma

Cuba had toen echter al een 3-0 voorsprong genomen op het pitchen van Meng-Chen Fan. De Taiwanese honkballer kwam nog wel ongeschonden de eerste inning door, maar kreeg in de tweede Cubaanse slagbeurt hits op rij tegen van Yasmani Tómas, José Miguel Fernández en Yadiel Hernández. De 1-0 voorsprong die dat opleverde, verdubbelde Cuba twee slagbeurten later. Nu sloeg Alexander Malleta een ploeggenoot over de thuisplaat.

Solohomerun

Het derde punt volgde in de zesde inning na een solohomerun van diezelfde Malleta. Het was nog maar de eerste homerun van dit toernooi. Na het Taiwanese tegenpunt in de zevende inning werd de Cubaanse bullpen ingezet om te voorkomen dat de Cubanen alsnog de wedstrijd uit handen zouden geven. Chinese Taipei kreeg geen loper meer op de honken, waarmee de 3-1 winst voor Cuba een feit werd.

De Cubaanse ploeg heeft hiermee de eerste plaats in handen gekregen van het World Port Tournament en is daarmee de grootste kanshebber geworden voor een plaats in de finale. Morgenmiddag treffen beide ploegen elkaar opnieuw. Bij een tweede winst kan de eindstrijd de Cubanen bijna niet meer ontgaan.

                1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CHINESE TAIPEI  0 0 0 0 0 0 1 0 0  1 4 1
CUBA            0 1 0 1 0 1 0 0 X  3 7 0

Werpcijfers Chinese Taipei
Meng-Chen Fan (7 1/3): 1-0-7-1
Sheng-Hsiung Huang (2/3): 1-0-0-0

Werpcijfers Cuba
Vladimir Baños (7 1/3+1 man): 7-1-4-0
Ismel Jiménez (2/3): 0-0-0-0
Raciel Iglesias (1): 2-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page