Kolsloot: ‘Het moest niet te duur zijn’

Journalist Maarten Kolsloot en fotograaf Henk Seppen stelden eerder dit jaar samen het boek Hollandse Honkbalhelden samen. Gedurende het World Port Tournament is het tweetal in Rotterdam aanwezig om dit nieuwe boek onder de aandacht te brengen en te verkopen.

Kolsloot is erg verrast over de sfeer tijdens het toernooi: “Ik vind het erg leuk om hier op het World Port Tournament te zijn. Ik heb maandagmiddag de wedstrijd tussen Curaçao en Taiwan gezien. Het viel mij op dat er voor een dagwedstrijd aardig wat mensen op af zijn gekomen.”

Hij heeft in een korte tijd al een redelijke indruk kunnen opdoen van alles wat honkbal inademt in Nederland: “Ik heb al heel wat mensen leren kennen in de honkbalwereld. Het valt me op dat iedereen elkaar kent. Een soort familieband. Ze zijn alleen nog niet zo gewend aan journalisten. Niet zoals in het voetbal. Het is multicultureel en ook alle elementen van topsport zijn aanwezig. Zoals de belangen die er zijn en het geld. Ik vind het ook boeiend dat wij er gewoon goed in zijn.”

Heel snel

In 2011 bracht Kolsloot al het boek Honkbalgoud uit. Dit boek vertelde over de in Panama gewonnen wereldtitel van het Nederlands team. Over de totstandkoming van zijn eerste boek vertelt Kolsloot: “Ik heb een last minute genomen naar Panama vanuit mijn woonplaats Washington, D.C. Ik belde mijn vader op en vertelde hem dat ik een boek wilde maken. En december was daar de maand voor. Samen met mijn vader en broer zijn we aan de slag gegaan. We hebben het boek in zes weken gemaakt. Dat is heel snel.” Het is niet bij dat ene boek gebleven. “We hebben nu in totaal vier boeken gemaakt, ook over andere  onderwerpen.”

Over zijn nieuwste boek heeft Kolsloot een hele duidelijke analyse: “Honkbalhelden is qua vormgeving gebaseerd op een fotoboek over San Francisco. Het moest een mooie uitstraling hebben, maar niet te duur zijn. Mensen kennen natuurlijk al ons eerste boek. Ze hadden dus een bepaald verwachtingspatroon.” Kolsloot wilde een specifiek gevoel bij het boek hebben: “Full colour en een bepaald soort papier. Het mocht geen hardcover worden, want dat werd te duur.”

Samenwerking

Ook de samenwerking met fotograaf Henk Seppen verloopt erg goed: “We kennen elkaar nu twee en een half jaar. We zijn samen in dit avontuur gestapt. Henk is net als ik superfanatiek hierover. Hij heeft een hele essentiële bijdrage geleverd. Beeld is zo belangrijk in dit boek. Nog meer dan in het eerste boek.”

Of er nog een vervolg op dit boek in zit, is de auteur ook duidelijk: “In de toekomst wil ik best wel weer een boek over honkbal maken. Maar dat moet dan wel een bijzonder verhaal zijn. Misschien wel over de geschiedenis van het honkbal. Maar dat kost echt veel tijd. Dat is gewoon te onzeker.”

Het boek Hollandse Honkbalhelden is op dit moment te winnen op de Nederlandse honkbalsite. Daarvoor kun je nog tot en met morgen meedoen aan de prijsvraag!

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page