Nederland revancheert zich tegen Curaçao

De schrik zat er even goed in bij de Nederlandse honkballers. Startend pitcher Kevin Heijstek werd vanavond in de vijfde inning hard geraakt door Curaçao. De formatie van manager Johnny Balentina had Nederland eerder in de week al een nederlaag toegediend. Een tweede keer liet Oranje zich dat niet gebeuren. Via twee goede innings trok Nederland met 5-4 alsnog de winst naar zich toe.

Kevin Heijstek gooide vier perfecte innings, waarbij zijn veld slechts één keer in de fout ging. Die fout werd met een dubbelspel weggepoetst. In de vijfde inning verloor Heijstek echter grip op de slagploeg van Curaçao. Quincy Ascencion brak de pitcher van L&D Amsterdam met een tweehonkslag. Na vier wijd voor Michaelangelo Trinidad sloeg Ramiro Balentina de bal het midveld in voor het eerste punt. Niet veel later sloeg Raywendley van Gurp met een honkslag nog eens twee spelers over de thuisplaat.

Heijstek, die in de eerste vier innings geen honkslag toe had hoeven staan, moest in de vijfde slagbeurt van Curaçao maar liefst vier hits incasseren. Uiteindelijk wist Nederland, met lopers op het tweede en derde honk, zichzelf uit de benarde situatie te halen na een vangbal van linksvelder Quintin de Cuba.

Verhoudingen

Maar zo plotseling als de achterstand voor Nederland op het scorebord was verschenen, zo snel verdween hij ook weer. Al in de gelijkmakende slagbeurt trok Oranje de verhoudingen weer recht. Na vrije lopen voor Dwayne Kemp en Vince Rooi sloeg Stijn van der Meer een honkslag in het binnenveld om de honken vol te laten stromen. Ook voor Nederland was het nog maar de eerste hit van de wedstrijd. Geraakt werper voor Shaldimar Daantji, een opofferingsslag van Michael Duursma en een honkslag van Gianison Boekhoudt waren hierna voldoende om met 3-3 weer op gelijke hoogte te komen.

Stijn van der Meer was opnieuw belangrijk met drie honkslagen

Stijn van der Meer was opnieuw belangrijk met drie honkslagen.
Foto: © Rob Jelsma

Beide teams begonnen daarmee aan een uiterst spannend slot van de wedstrijd. Verlies zou immers uitschakeling voor een plaats in de finale van aankomende zondag wel heel dichtbij brengen. Johnny Balentina stuurde daarvoor Duko Jansen naar de heuvel. Steve Janssen koos voor Berry van Driel. De keuze van de Belg bleek een stuk gelukkiger. Jansen kon in de zesde inning na drie slagmensen alweer inrukken. Vince Rooi had op dat moment Dwayne Kemp (vier wijd) met een daverende tweehonkslag over de thuisplaat geslagen.

Cruciaal

Als vervanger van Duko Jansen werd Kevin Kellij het veld ingestuurd. Drie dagen geleden werd hij nog winnend werper in de wedstrijd tegen Nederland. Ook nu gooide hij de wedstrijd sterk uit, maar kon hij niet voorkomen dat Vince Rooi in de zesde inning voor de 5-4 kon zorgen op een opofferingsslag van Shaldimar Daantji. Die bal werd door rechtsvelder Christefer Obispo op fout gebied gevangen.

Dat bleek een cruciaal punt, want in de achtste inning verkleinde Raywendly van Gurp het verschil tot 5-4. Dat gebeurde na een rally van drie hits op nieuwkomer Chris Mowday. Van Gurp werd binnengeslagen door Quincy Ascencion. Op die hit probeerde Shurendell Mujica de gelijkmaker te scoren. Hij werd echter uitgeschakeld door een ijzersterke aangooi van Roeland Henrique Jr, die even daarvoor Quintin de Cuba in het linksveld had afgelost.
Closer Bayron Cornelisse, drie dagen geleden nog verliezend pitcher tegen Curaçao, haalde in de negende inning zijn gram door de wedstrijd uit te gooien met strikeouts voor pinch-hitter Randy Kirindongo en Ramiro Balentina.

Klassement

Nederland is nog één zege verwijderd van de finale

Nederland is nog één zege verwijderd van de finale.
Foto: © Rob Jelsma

Nederland sloeg uiteindelijk met slechts zes hits twee honkslagen minder dan zijn tegenstanders uit Curaçao, maar verzekerde zich wel van de zeer belangrijke winst. Door dit resultaat is Oranje in het klassement op gelijke hoogte gekomen met Cuba en Chinese Taipei. De Nederlandse honkballers van Steve Janssen kunnen zich morgen met winst op de ploeg uit Taiwan plaatsen voor de finale. Voor Curaçao zijn de kansen op de finale na deze vierde nederlaag verkeken. Curaçao sluit het toernooi morgen met een wedstrijd tegen Cuba als vierde en laatste af.

Voor Nederland bleek Stijn van der Meer andermaal belangrijk. Zowel verdedigend als aanvallend speelde de honkballer van UVV een sterke wedstrijd. Hij kwam in vier slagbeurten tot drie hits en scoorde eenmaal. Roeland Henrique Jr. (1 uit 1), Vince Rooi (1 uit 3) en Gianison Boekhoudt (1 uit 4) namen de andere helft van de productie voor hun rekening. Shaldimar Daantji bracht twee punten binnen, terwijl Rooi en Dwayne Kemp elk twee runs scoorden.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CURAÇAO    0 0 0 0 3 0 0 1 0  4 8 0
NEDERLAND  0 0 0 0 3 2 0 0 X  5 6 1

Werpcijfers Curaçao
Raydell Isabella (4 2/3+1 man): 4-3-2-0
Dennis Neuman (1/3): 0-0-0-0
Duko Jansen (1/3+1 man): 0-1-1-0
Kevin Kellij (2 2/3): 3-0-3-0

Werpcijfers Nederland
Kevin Heijstek (5): 3-1-4-1
Berry van Driel (2): 0-0-1-0
Chris Mowday (1): 1-0-3-0
Bayron Cornelisse (1): 2-0-0-0

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page