Eenhoorn: ‘MLB wil liever meer dan minder voor ons doen’

“Zij gaan nu mooie dingen meemaken”, zegt Robert Eenhoorn verwijzend naar het splinternieuwe Nederlandse profduo. De technisch directeur van de KNBSB vertelt het terwijl hij druk is met het regelen van allerlei randzaken rondom het World Port Tournament. Op het veld slaan de Nederlandse honkballers zich warm voor de wedstrijd tegen Curaçao.

Op het veld staat een groot aantal spelers met al een soms ruime profcarrière achter de rug. Voor jonge Nederlandse honkballers is dat nu nog een droom. Een droom die voor de pas zestienjarige Ruar Verkerk (Minnesota Twins) en de zeventienjarige Rachid Engelhardt (Baltimore Orioles) deze week in vervulling is gegaan.

Zij zijn twee spelers van Nederlandse Baseball Academies. Honkbalscholen die het Nederlandse honkbalsucces van de afgelopen jaren een vervolg moet geven. Robert Eenhoorn: “Die scholen zijn opgericht om zoveel mogelijk jongens in de top te krijgen.” Ze maken om die reden deel uit van het Meerjaren Opleidingsplan van de Nederlandse honkbal- en softbalbond.

Volledige regie

De Honkbalschool Rotterdam Unicorns zag het levenslicht in 2000. Sindsdien volgden nog eens vijf andere Baseball Academies: Bixie Baseball (Eindhoven), Diamonds (Amsterdam), Rabbits (Kennemerland), Scimitars (Midden-Nederland) en Tsunami’s (Den Haag). Alle deze scholen hebben een samenwerkingsverband met een hoofdklasseclub.  De afgelopen jaren doorliepen Engelhardt en Verkerk het fulltimeprogramma van twee van deze scholen. Verkerk bij de Rotterdam Unicorns. Engelhardt bij de Scimitars.

Ruar Verkerk aan slag voor DOOR Neptunus.

Ruar Verkerk aan slag voor DOOR Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Bij de Academies vervult de KNBSB een belangrijk rol. “De bond heeft volledige regie”, licht Eenhoorn toe. Daarvoor heeft de KNBSB in Martijn Nijhoff een talentcoach aangesteld. “Hij zorgt ervoor dat overal dezelfde programma’s draaien”, aldus de technisch directeur van de KNBSB.

“Dat kan alleen als de scholen hierin ook bijdragen. Het is wat dat betreft echt een samenspel. Het gaat ons allemaal puur om het ontwikkelen van talenten.” Dat is ook Major League Baseball niet ontgaan. Al enkele jaren ondersteunt de Amerikaanse proforganisatie in de Nederlandse honkbalscholen. Eenhoorn: “Dat doen ze door middel van instructeurs, materiaal en een financiële bijdrage.” En dat is een behoorlijke bijdrage die de KNBSB daarvoor ontvangt, vertelt Eenhoorn desgewenst. “En ze willen dit jaar liever meer dan minder voor ons doen.”

Interessant

Steeds vaker plukt de KNBSB de vruchten van de honkbalacademies ziet ook Eenhoorn. Onder meer doordat spelers doordringen tot de Nederlandse hoofdklasse. Eenhoorn: “We willen hiermee ook de competitie interessant houden voor meerdere partijen. Het moet geen competitie worden waarin oudere spelers wekelijks een balletje gooien.”
Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil en kijkt Eenhoorn al weer naar nieuwe mogelijkheden. “We zijn nu ook bezig om de Rookie League aan te laten sluiten bij de Baseball Academies”, vertelt hij. “Zo moet straks hetzelfde fulltime programma ook bij de Rookie League worden gedraaid.”

Robert Eenhoorn in gesprek met bondscoach Steve Janssen tijdens het WPT.

Robert Eenhoorn in gesprek met bondscoach Steve Janssen tijdens het WPT.
Foto: © Rob Jelsma

Verkerk en Engelhardt maken dat al niet meer mee. Als alles goed gaat, zijn zij dan op hun weg naar de Major League. Tot tevredenheid van Eenhoorn: “Ik vind het fantastisch voor ze. Het begint nu pas voor deze jongens. Zij gaan mooie dingen meemaken. En dat is uiteindelijk waar het om gaat.”
Eenhoorn verwacht veel van de nieuwste Nederlandse profs. “Ze hebben zeker potentie. Maar ze komen terecht in een hele andere wereld. Ze zullen dus eerst een paar jaar moeten leren wennen aan het niveau en het dagelijks spelen.”

Bewijs

Eenhoorn verwacht dat dat dit wel goed komt. “Je moet Europeaanse spelers iets langer de tijd geven om zich aan te passen. Minnesota Twins bijvoorbeeld weet dat heel goed . Daar zijn al meerdere voorbeelden van uit het verleden.” Eerder contracteerde de club uit Minnesota al diverse andere spelers uit Europa, waaronder de Nederlandse pitcher Tom Stuifbergen.

Voor Eenhoorn zijn de contracten van Verkerk en Engelhardt ook een bewijs van het succes van de Baseball Academies. “Voor ons is het ook fantastisch”, vertelt hij. “Maar we moeten blijven proberen het programma te verbeteren. We mogen niet te snel tevreden zijn.” Eenhoorn verwacht dan ook nog meer goed nieuws in de nabije toekomst. “Er zitten nog een paar goede spelers aan te komen. We hebben nu een aardige lichting.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page