Nederland schakelt Taiwanese titelverdediger uit

Met een 0-3 shut-out tegen titelverdediger Chinese Taipei heeft Nederland zich vanavond als tweede team geplaatst voor de finale van het World Port Tournament. De Taiwanese honkballers krijgen daarmee niet de kans om hun titel in Rotterdam te verdedigen. Morgen speelt Oranje in de eindstrijd tegen Cuba.

De paar honderd Taiwanese toeschouwers in Rotterdam bleven vanavond tot het einde van de wedstrijd enthousiast, maar konden uiteindelijk geen enkele keer een punt verwelkomen. Tweehonkslagen van Michael Duursma en Roeland Henrique Jr. legden vanavond de basis voor de Nederlandse winst . In een volledig volgepakt Neptunus Familiestadion sloegen zij respectievelijk in de vijfde en zevende inning Shaldimar Daantji en Michael Duursma binnen.

Daarmee was de verdediging van Chinese Taipei definitief gebroken. Twee slecht uitgespeelde acties brachten hierna in de achtste inning ook Henrique over de thuisplaat voor het derde Nederlandse punt. Met die 0-3 zege verzekerde Nederland zich vanavond van een plaats in de finale. Daarin treft de ploeg van bondscoach Steve Janssen morgen het sterke Cuba.

Shut-out

Diegomar Markwell was dichtbij de tweede complete game shut-out voor Nederland. Eerder dit toernooi presteerde Rob Cordemans dat al. Markwell kwam vanavond één uit tekort. Hij moest na vier wijd en een tweehonkslag in de negende inning alsnog de bal overhandigen aan closer Bayron Cornelisse. Markwell had op dat moment 123 ballen gegooid en zes honkslagen toegestaan. Met lopers op het tweede en derde honk klaarde de pitcher van Vaessen Pioniers hierna met een strikeout de klus.

Vince Rooi speelde tegen Chinese Taipei zijn honderdste interland.

Vince Rooi speelde tegen Chinese Taipei zijn honderdste interland.
Foto: © Rob Jelsma

Nederland produceerde zeven hits, waarvan twee voor Danny Rombley (2 uit 4). Roeland Henrique (1 uit 1), Dwayne Kemp (1 uit 3), Michael Duursma (1 uit 4), Bryan Engelhardt (1 uit 4) en Shaldimar Daantji (1 uit 4) sloegen de overige honkslagen.

Droomfinale

De organisatie van het tot dusver succesvol verlopen World Port Tournament krijgt hiermee de gehoopte droomfinale. Eerder op de dag plaatste ook Cuba zich al voor de eindstrijd. De Cubanen deden dat oppermachtig met een 0-11 knock-out in acht innings tegen Curaçao. Nederland en Cuba troffen elkaar tweemaal eerder op dit toernooi. De eerste wedstrijd leverde een 7-0 shut-out op voor Nederland. Twee dagen later won Cuba met een shut-out: 4-0.

Nederland won het World Port Tournament slechts tweemaal. Dat gebeurde in 1989 en 1999. Sindsdien verloor Oranje driemaal een finale van de Cubaanse honkballer. Twee jaar geleden ontbrak Nederland in de eindstrijd. Chinese Taipei won toen in de verlening van viervoudig winnaar Cuba. Vandaag voorkwam Nederland dat de Taiwanese honkballers hun titel morgen kunnen verdedigen.

                1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND       0 0 0 0 1 0 0 2 0  3 7 1
CHINESE TAIPEI  0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 6 3

Werpcijfers Nederland
Diegomar Markwell (8 2/3+1 man): 3-2-6-1
Bayron Cornelisse (1/3): 1-0-0-0

Werpcijfers Chinese Taipei
Hsieh-Chih Chang (7+2 man): 3-0-7-2
Yu-Hsun Chen (2): 3-0-0-1

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page