Nederland in finale onderuit tegen Cuba

Het Cubaanse nationale team heeft voor de vijfde keer in de historie het World Port Tournament gewonnen. In een zonovergoten Neptunus Familiestadion rekende Cuba voor het eerst sinds lange tijd in een belangrijke wedstrijd af met het Nederlands honkbalteam. Via punten in de derde en achtste inning bracht Cuba de eindstand op 0-4. Aanvallend had Nederland daar vanmiddag in Rotterdam geen antwoord op.

Tweemaal eerder stonden Nederland en Cuba dit toernooi tegenover elkaar. Maandag leidde Rob Cordemans Nederland naar een 7-0 shut-out. Twee dagen later werd Wilber Pérez winnend werper in een 0-4 shut-out voor Cuba. In de finale stonden de twee pitchers voor het eerst dit toernooi tegenover elkaar. En net zo belangrijk als de verdediging van Nederland in de eerste twee wedstrijden was, zo van belang was die ook nu weer.

Opnieuw waren de Nederlandse veldspelers van uitzonderlijke klasse. Met een loper op het eerste honk maakte derde honkman Dwayne Kemp met een spectaculaire duik al in de eerste inning een einde aan de Cubaanse kansen. In de vijfde inning leidde korte stop Stijn van der Meer een dubbelspel in om een einde te maken aan een slagbeurt met twee Cubaanse honkslagen tegen. Door knappe vangballen van Danny Rombley en Dwayne Kemp liet Cuba ook in de zesde inning twee lopers achter op de honken.

Tevergeefs

Danny Rombley gaat voor Nederland uit in een dubbelspel.

Danny Rombley gaat voor Nederland uit in een dubbelspel.
Foto: © Rob Jelsma

Rechtsvelder Gianison Boekhoudt voorkwam, met lopers op het eerste en het derde honk, met een alert optreden na zijn vangbal in de derde inning dat Alexander Malleta na zijn tweehonkslag de score kon openen. Maar die actie bleek uiteindelijk tevergeefs. Yulieski Gourriel en Eriel Sánchez volgden alsnog met hits om Cuba in deze slagbeurt op een 0-2 voorsprong te brengen.

Zo goed als het verdedigend ging, zo moeizaam verliep de Nederlandse aanval. Op honkslagen na van Michael Duursma (eerste inning), Danny Rombley (vierde inning) en Stijn van der Meer (zevende inning) kwam de ploeg van bondscoach Steve Janssen er niet aan te pas. Hierdoor diende de enige kans voor Nederland zich aan toen Shaldimar Daantji en Gianison Boekhoudt in de zesde inning met vier wijd op de honken konden komen.

Onwaarschijnlijke vangbal

Maar ook de Cubanen hadden de zaakjes verdedigend voor elkaar. Rechtsvelder Yasmani Tómas ving met zijn rug tegen de muur een diep geslagen bal van Bryan Engelhardt. Met die onwaarschijnlijke vangbal voorkwam hij eigenhandig dat Nederland terug in de wedstrijd kon komen.

Nederland was vandaag machteloos tegen Cuba

Nederland was vandaag machteloos tegen Cuba.
Foto: © Rob Jelsma

Gesteund door zijn veld hield pitcher Rob Cordemans acht innings stand tegen de gevaarlijke Cubaanse slagploeg. De speler van L&D Amsterdam moest niettemin twaalf hits toestaan. In de achtste inning sloegen José Miguel Fernández en Yadiel Hernández hun tweede hit van de wedstrijd. Janssen gaf aanvankelijk Cordemans het vertrouwen om de achtste slagbeurt uit te gooien. Maar die keuze pakte verkeerd uit. Ook Alexander Malleta sloeg voor de tweede maal raak. Hij ramde een bal diep over rechtsvelder Gianison Boekhoudt heen om de voorsprong voor Cuba te verdubbelen tot 0-4.

Gewisseld

Cordemans werd hierop wel gewisseld, waarna reliever David Bergman met een strikeout alsnog een einde maakte aan de slagbeurt. Ook in de negende inning volgde hij met drie slag en stond hij geen enkele loper meer toe op de honken. De schade was toen echter al aangericht.

Cuba heeft daarmee voor de vijfde keer het World Port Tournament gewonnen. De nationale ploeg nam de afgelopen zeven edities deel aan het toernooi in Rotterdam en bereikte alle keren de finale. Nederland moest voor de zesde keer in de finale van het World Port Tournament zijn meerdere erkennen in een Cubaanse tegenstander. Eerder gebeurde dat al in 1996, 1997, 2001, 2003 en 2009. Daarmee blijft de laatste Nederlandse titel in Rotterdam nog altijd die van 1999.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CUBA       0 0 2 0 0 0 0 2 0  4 12 0
NEDERLAND  0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  3 1

Werpcijfers Cuba
Wilber Pérez (5 1/3+1 man): 1-3-2-0
Raciel Iglesias (3 2/3): 4-1-1-0

Werpcijfers Nederland
Rob Cordemans (7 2/3+1 man): 3-0-12-1
David Bergman (1 1/3): 2-0-0-0

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page