Toernooivoorzitter Vaandrager: ‘Mission completed’

Voorzitter Gerard Vaandrager en bestuurslid technische zaken Bart Volkerijk waren gisteren tevreden tijdens de afsluitende persconferentie van het World Port Tournament in de businesslounge van het Neptunus Familiestadion. “Met 29.000 toeschouwers over alle dagen mag het toernooi geslaagd worden genoemd”, aldus Vaandrager. Het WPT werd gistermiddag afgesloten met een finale tussen Nederland en Cuba, die de Cubaanse honkballers uiteindelijk met 0-4 wonnen.

“We zullen dan ook aan extra tribunes moeten denken bij de volgende editie”, blikte Vaandrager vast vooruit Maar volgens Volkerijk is dat nog geen zekerheid: “Ik vind het wel wat hebben dat ook tijdens de middagwedstrijden de tribunes vol zitten.” Op honkbaltechnisch gebied vulde Volkerijk aan: “We hebben een homerunkoning met één homerun. We gaan kijken wat we daar in de toekomst aan kunnen doen.”

Over de sponsoren was Vaandrager vol lof: “We zijn blij dat een beursgenoteerd bedrijf als Citrix ons wilde steunen. Ook Rotterdam Topsport heeft ons daarin goed geholpen.” Hij sloot af met: “De cirkel is rond en mission completed. Op naar 2015.”

Geen aansluiting

Na afloop van de wedstrijd gaf scheidend commercieel manager van de KNNSB en tevens coach bij Nederland tijdens het toernooi, Tjerk Smeets nog een kleine terugblik: “Een paar hele goede wedstrijden, een paar redelijke wedstrijden en een paar slechte wedstrijden. Helaas was de finalewedstrijd een slechte. We konden totaal geen aansluiting maken op hun startend pitcher. Als je ziet dat Cuba twaalf honkslagen heeft en wij drie, dan is het duidelijk waarom Cuba heeft gewonnen.”

Over het algemeen vond Smeets het een geslaagd toernooi: “Het publiek was dit toernooi de winnaar. Er is heel goed honkbal gespeeld. Kleine uitslagen, strak honkbal en maar één wedstrijd in zeven innings vanwege de mercy-rule.” Met het World Port Tournament neemt Smeets afscheid van het Nederlands honkbalteam. Hij gaat aan de slag als teammanager bij Ajax. Op de vraag of hij er in de toekomst nog wel als toeschouwer bij zal zijn, antwoordde hij: “Altijd. Honkbal zit in mijn hart.”

Grootste winst

Ook technisch directeur van de KNBSB , Robert Eenhoorn, gaf zijn mening over het afgelopen toernooi: “De grootste winst van dit toernooi is dat het weer op de kaart staat. Het publiek was enthousiast en het toernooi was goed georganiseerd. Waar de afgelopen edities minder waren, hebben deze mensen ervoor gezorgd dat dit toernooi weer een goede toekomst heeft. Dat is niet alleen belangrijk voor het World Port Tournament, maar vooral voor het Nederlandse honkbal.”

Ook op sportief gebied heeft het Nederlands team zich volgen Eenhoorn bewezen: “Deze jongens uit de hoofdklasse hebben zich goed staande gehouden. Met wat meer vernuft en hier en daar een foutje minder hadden ze het toernooi kunnen winnen tegen een Cuba met zeven van de negen startende spelers, die ook op de World Baseball Classic uitkwamen. Al met al hebben ze het behoorlijk gedaan. Maar je wilt dit soort toernooien winnen en dat is niet gelukt.”

Toekomst

Over de sterkte van Curaçao was hij ook duidelijk: “Johnny Balentina en zijn coachingsstaf  hebben een een hele goede job gedaan met deze groep. Het was een gedisciplineerde ploeg. Er zat energie in en ze hebben met name tegen ons goed tegenstand geboden. Het was een attractief team op dit World Port Tournament. Prima.”

Over de toekomst van het Nederlands team maakt hij zich geen zorgen. “De toekomst ziet er goed uit. Als je ziet dat dit een Cuba is met spelers waar ze het voorlopig mee moeten doen. En als je dan ziet wat wij er nog aan toe hebben te voegen, dan denk ik dat de toekomst van het Nederlands honkbal er goed uitziet.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page