L&D Amsterdam terug in de race om koppositie

L&D Amsterdam is weer helemaal terug in de race om de koppositie in de hoofdklasse. De Amsterdamse ploeg heeft vandaag met succes het gat ingelopen met Corendon Kinheim. De ploeg pakte deze week zes punten in vier wedstrijden tegen zijn Haarlemse concurrent. L&D Amsterdam won onder meer het restant van de op 20 april ongeldig verklaarde wedstrijd. Die ging in april nog met 4-7 verloren, maar leverde drie maanden later nu wel twee punten op voor de formatie van hoofdcoach Sidney de Jong.

De twee teams waren de serie op donderdagavond begonnen met een 2-3 zege voor L&D Amsterdam. Twee dagen later was het de beurt aan Corendon Kinheim om met dezelfde cijfers te winnen. L&D Amsterdam opende zaterdag in de derde inning nog wel de score op het pitchen van Nick Veltkamp. Roeland Henrique sloeg een bal naar de korte stop voor een honkslag en kon via een opofferings-stootslag van Björn Hato en een gestolen honk twee honken opschuiven.
Met twee man uit kon tweede honkman Niels van Weert hierna een einde maken aan de slagbeurt na een grondbal van Kenny Berkenbosch. Hij miste echter de bal. Op zijn fout kon Henrique het eerste punt van de wedstrijd scoren. Bas de Jong sloeg hierna een diepe driehonkslag om ook Berkenbosch over de thuisplaat te slaan.

Lang had Corendon Kinheim geen antwoord op de pitches van de Amsterdamse starter Ben Grover. Daar kwam vanaf de vijfde inning verandering in. In de vijfde Haarlemse slagbeurt kon Mervin Gario na vier wijd en een gestolen honk vanaf twee scoren op een hit van Remco Draijer. Een inning later besliste Kinheim de wedstrijd. Dirk van ’t Klooster kon eerst na zijn tweehonkslag de gelijkmaker scoren door een wilde worp. Bryan Engelhard (honkslag) bezorgde zijn ploeg even later de overwinning toen hij kon binnenlopen op een hit van Mervin Gario.

Ongeldig

Pitcher Nick Veltkamp (6-2-5-1) kreeg uiteindelijk de winst op zijn naam. Zijn achtste van dit seizoen. Daarmee leidt Veltkamp momenteel de hoofdklasse. Hij gooide zes innings met zes strikeouts. Beide teams kwamen tot acht honkslagen en één veldfout. Dirk van ’t Klooster (2 uit 4) en Bryan Engelhardt (2 uit 4) waren de beste slagmannen voor Kinheim. Bij de Amsterdammers noteerden Percy Isenia (2 uit 3) en Bas de Jong (2 uit 4) elk twee hits.

Op zondag stond er voor de twee teams twee wedstrijden op het programma. Een daarvan was het restant van de eerder dit seizoen ongeldig verklaarde wedstrijd. Die wedstrijd werd op 20 april met 4-7 gewonnen door Corendon Kinheim. In de zesde inning nam Kinheim toen een 2-4 voorsprong en gaf die niet meer uit handen. L&D Amsterdam tekende protest aan tegen een spelsituatie uit deze slagbeurt. Dat protest werd goedgekeurd door de Protestcommissie honkbal.

Antwoord

Percy Isenia

Percy Isenia.
Foto: © Rob Jelsma

Hierdoor moest de wedstrijd vandaag opnieuw worden uitgespeeld. Beide teams begonnen daarbij in de zesde inning met lopers op alle honken voor Corendon Kinheim. Via een honkslag van René Cremer en een grondbal van Roy Seltenrijch nam de Haarlemse ploeg opnieuw een 2-4 voorsprong. Ditmaal had L&D Amsterdam zijn antwoord wel op tijd klaar. In de zevende inning sloegen Rashid Gerard, Bas Nooij en Roeland Henrique op het pitchen van Pim Walsma tweehonkslagen op rij om L&D Amsterdam op een 5-4 voorsprong te brengen. Een inning later sloeg Bas de Jong, met Wesley Connor (honkslag en twee wilde worpen) op het derde honk, de bal over de hekken.

Daarmee was het ditmaal L&D Amsterdam dat de wedstrijd met 7-4 naar zich toe wist te trekken. Pitcher Rob Cordemans (2-1-2-0) gooide de laatste drie innings voor de save,  zijn eerste in zes jaar tijd en zijn elfde in zijn twintigjarige hoofdklassecarrière. Zijn laatste save dateerde alweer van zondag 17 juni 2007 toen hij voor ADO in de negende inning gooide tegen Almere’90. Die week daarvoor was Cordemans teruggekeerd bij ADO na een kortstondig profavontuur in de Chinese Professional Baseball League.

Koploper

Later in de middag dichtte L&D Amsterdam definitief het gat met Corendon Kinheim. De Amsterdammers wonnen overtuigend met 11-2 voor de 22e zege van dit seizoen, waarmee de ploeg van Sidney de Jong nu in punten op gelijke hoogte is gekomen met Kinheim. Koploper DOOR Neptunus heeft vier punten voorsprong op de twee teams.

Corendon Kinheim begon onder leiding van pitcher Leon Boyd moeizaam aan de wedstrijd. Drie vrije lopen, drie hits en maar liefst drie veldfouten brachten L&D Amsterdam al na twee innings op een 4-1 voorsprong. Nadat Boyd zich aanvankelijk had hersteld, ging het in de zesde inning na de vijfde Haarlemse veldfout opnieuw mis. Bas Nooij profiteerde van een fout van korte stop René Cremer, waarna Rashid Gerard de vijfde vrije loop kreeg. Honkslagen op rij van Björn Hato, Percy Isenia, Bas de Jong en Wesley Connor lieten hierna de voorsprong nog verder oplopen tot 8-2.

Amsterdamse aanval

Inmiddels had bij Kinheim reliever Dion Steijl op de heuvel Leon Boyd al afgelost. Maar ook hij kon de Amsterdamse aanval geen halt toeroepen. In de achtste inning moest hij nog eens drie honkslagen toestaan. Eén daarvan aan Bas de Jong, die met een tweepitter zijn aantal hits van deze dag op vier bracht. In totaal kwam zijn ploeg in dit duel tot elf honkslagen.

Voor Kinheim scoorde alleen Ramiro Balentina punten in de eerste en vierde inning op het pitchen van de uitstekend spelende Jos de Jong. In die vierde inning kreeg de Haarlemse ploeg kans om dichterbij te komen. Bij een 4-1 achterstand kreeg Kinheim volle honken. Nadat eerst Balentina de thuisplaat kon passeren na geraakt werper voor Mervin Gario sloegen Björn Henrichs en Remco Draijer hoge ballen naar het buitenveld. Beide ballen werden gevangen en leverden uiteindelijk geen punt op. Het bleef de laatste kans, waarna L&D Amsterdam snel bij zijn tegenstander wegliep.

Uitslagen

Corendon Kinheim – L&D Amsterdam: 2-3
Corendon Kinheim – L&D Amsterdam: 3-2
L&D Amsterdam – Corendon Kinheim: 7-4
L&D Amsterdam – Corendon Kinheim: 11-2

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page