Eerste drie teams zeker van Play-Offs

Met nog drie complete speelrondes te gaan, ligt de strijd om de eerste plaats in de reguliere competitie weer volledig open. Nadat vorige week nummer drie L&D Amsterdam al fors was ingelopen, verloor nu koploper DOOR Neptunus vier kostbare punten. Niettemin verzekerden DOOR Neptunus, Corendon Kinheim en L&D Amsterdam zich al wel van een plaats in de Play-Offs.

Het verschil tussen de nummer één en nummer drie in het klassement is dit weekeinde geslonken tot slechts één punt. Daar kan de komende weken verandering in komen als klassementsleider DOOR Neptunus de reguliere competitie afsluit met loodzware series tegen Corendon Kinheim en L&D Amsterdam.

Terwijl de top 3 zich dit weekeinde heeft geplaatst voor de Play-Offs, moet Vaessen Pioniers daar nog even voor aan het werk. Dat het de Hoofddorpse ploeg gaat lukken, lijkt slechts een kwestie van tijd. De formatie van hoofdcoach Robert Klaver is bezig aan een indrukwekkende serie wedstrijden. Sinds 9 mei verloor Pioniers slechts drie van zijn 21 wedstrijden. Daar horen na dit weekeinde twee knappe overwinningen tegen koploper DOOR Neptunus bij.

Achtste save

Met pitcher Eddie Aucoin op de heuvel en een foutloos spelende defensie was Vaessen Pioniers zaterdagmiddag al een maatje te groot voor DOOR Neptunus. Met onder meer drie keer een dubbelspel en zeven strikeouts bleven de kansen voor de Rotterdamse honkballers beperkt. Alleen in de derde inning wist Neptunus punten te scoren. Benjamin Dille (tweehonkslag) en Raily Legito (honkslag) sloegen elk één punt binnen om een 0-1 achterstand om te draaien in een 2-1 voorsprong.
Die voorsprong was in de vijfde inning alweer verdwenen. Philip Ortez kon na een vrije loop scoren op een wilde worp van pitcher Orlando Yntema, waarna Danny Rombley zijn ploeg op voorsprong kon brengen op een opofferingsslag van Mark Duursma. Twee innings later profiteerde Ortez opnieuw van een wilde worp. Nu van reliever Jorian van Acker. Daarmee kon hij de eindstand bepalen op 2-4.

Pitchers Dave Draijer (1 man), Josh Rickards (zes innings) en Dennis Buring stonden zondag samen slechts zes honkslagen toe voordat Bayron Cornelisse voor zijn achtste save met twee strikeouts de negende inning uitgooide. Drie van die hits werden geslagen in de tweede inning. Daarmee sloeg Adrian Anthony één en Shaldimar Daantji twee punten over de thuisplaat.
Pitcher Tim Roodenburg wist die voorsprong vast te houden tot aan de vierde inning. In die slagbeurt voor Vaessen Pioniers stroomden na een honkslag van Vince Rooi en twee vrije lopen de honken vol. Met een tweehonkslag veegde Michael Pluijmers hierna de honken schoon. Daarmee was de aanval nog niet ten einde. Een hit van Philip Ortez en een tweehonkslag van Danny Rombley later was de voorsprong zelfs opgelopen tot 6-3. Beide teams kregen hierna geen enkele loper meer op het tweede honk, waarmee de tweede zege van dit weekeinde voor Pioniers een feit was.

Catcher Mark Duursma speelde zijn 500e wedstrijd in de hoofdklasse.

Catcher Mark Duursma speelde zijn 500e wedstrijd in de hoofdklasse.
Foto: © Reni-foto.nl

Voorafgaand aan de wedstrijd werd catcher Mark Duursma gehuldigd. Hij speelde donderdagavond zijn vijfhonderdste wedstrijd in de hoofdklasse.

Bejubeld

Corendon Kinheim profiteerde van de dubbele nederlaag van koploper DOOR Neptunus. De Haarlemse ploeg won wel driemaal van UVV. De honkslag langs de lijn in het rechtsveld van Bryan Engelhardt werd het meeste bejubeld zaterdag door de spelers van Corendon Kinheim. Daarmee had hij zijn ploeg inde tie-break van de tiende inning alsnog met 7-6 laten ontsnappen tegen UVV. Het meeste voorwerk werd echter verricht door catcher Ramiro Balentina. In de zesde inning veegde hij met een tweepitter eerst bij een 1-2 achterstand de honken schoon om zijn ploeg voor het eerst dit duel op voorsprong te brengen: 4-2.
Nadat UVV in de achtste inning via vier hits op reliever Pim Walsma op gelijke hoogte was gekomen, sloeg hij vervolgens in de tiende inning de gelijkmaker binnen. In die tiende inning was Kinheim onverbiddelijk op het pitchen van closer Duko Jansen. Even daarvoor had UVV uit de tie-break zelf tweemaal gescoord na een veldfout en een opofferingsslag. Bij Corendon Kinheim sloegen hierna direct Dirk van ’t Klooster, Balentina en Engelhardt honkslagen op rij om UVV voor de tweede maal dit duel te passeren en de winst met 7-6 op te eisen. Pitcher Nick Veltkamp (8-1-3-1) gooide zeven sterke innings, maar miste de kans op zijn negende seizoenszege.

Dirk van ’t Klooster leidde zondag de aanval voor de Haarlemse ploeg. In de eerste inning opende hij zelf de score. Een inning later sloeg hij met een driehonkslag het derde punt binnen. Zijn tweehonkslag in de vierde inning bracht Corendon Kinheim vervolgens op een 0-5 voorsprong, waarna hij zelf voor het zesde punt zorgde. Dat verschil kon UVV op het pitchen van Leon Boyd (4-7-2-0) niet goed maken.
Pas nadat Jean Paul Gulinck op de heuvel kwam, kon UVV iets aan de achterstand doen. De reliever stond in de zesde inning vijf honkslagen toe en zag UVV terugkomen tot 4-6. In de laatste drie innings slaagden Pim Walsma en Arswhin Asjes er wel in om UVV een halt toe te roepen. In de zevende inning zorgde Jeffrey Arends op een tweehonkslag van Quintin de Cuba voor de 4-7 eindstand.

Aanval

L&D Amsterdam, dat donderdagavond nog bleef steken op een 5-5 gelijkspel tegen Mampaey The Hawks, moest zondag alle zeilen bijzetten om niet opnieuw punten te verspelen. Zaterdag leek erg nog geen vuiltje aan de lucht. Rob Cordemans (9-0-5-0) legde zeven innings lang de aanval lam. Hij zag zijn ploeg al in de eerste inning op een voorsprong komen nadat Percy Isenia met de derde Amsterdamse honkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat stuurde.
Twee innings later sloeg Isenia op het pitchen van Elton Koeiman opnieuw raak. Nu voor een tweehonkslag. Daarmee stelde hij Bas de Jong in staat om voor de 3-0 te zorgen. Via punten in de vierde en zevende inning liep L&D Amsterdam hierna uit tot 5-0, alvorens Bas de Jong in de achtste inning voor de tweede keer de thuisplaat kon passeren. Hij kon op een opofferingsslag van Wesley Connor de eindstand op 6-0 bepalen.

Zondag begon Mampaey The Hawks met een 3-2 voorsprong aan de negende inning. Urving Kemp (honkslag) en Bob de Bruijn (tweehonkslag) hadden The Hawks in de eerste inning op voorsprong gebracht. In de zesde inning scoorde De Bruijn opnieuw om zijn ploeg op 3-0 te brengen. Pitcher Kevin Noordzij (2-3-5-0 in 7 2/3 inning) had de slagploeg van L&D Amsterdam zes innings puntloos gehouden. Hij stond in de eerste zes innings alleen een honkslag toe aan Wesley Connor (vierde inning).
n de zevende sloeg Jesse Aussems L&D Amsterdam alsnog terug in de wedstrijd. Met zijn honkslag sloeg hij Kenny Berkenbosch (honkslag) en Bas de Jong (tweehonkslag) binnen. Twee innings later zorgde Rashid Gerard voor de ontsnapping. Nu sloeg hij met een tweehonkslag twee punten binnen om zijn ploeg alsnog langszij te slaan: 3-4.

Moeite

Mr.Cocker HCAW won al zijn wedstrijden uit de serie tegen AdoLakers. Zaterdag stond HCAW zelfs geen enkel punt toe aan AdoLakers. Maar de ploeg had zelf ook alle moeite om te scoren. Alleen in de vijfde en zesde inning wist de Bussumse ploeg de thuisplaat te passeren. In de vijfde inning gebeurde dat wel vijfmaal, waardoor er toch nog met groot verschil kon worden gewonnen: 0-6.
HCAW profiteerde in deze slagbeurt van vijf vrije lopen. Tweemaal scoorde een speler van de Bussumse ploeg door een wilde worp. Uiteindelijk kwam HCAW dit duel tot negen honkslagen tegenover zes Haagse hits. Winnend werper werd Ivan Granados (4-2-3-1). Hij kon na vijf innings van bewezen diensten worden opgevolgd door Roel Bellinga, Jasper de Heus en Bob Klaarenbeek.

Zondag sloeg catcher Max Clarijs met drie hits vier punten binnen, terwijl Linoy Croes en Tim Vermeij elk met twee honkslagen twee spelers over de thuisplaat sloegen. Zij hadden daarmee een belangrijk aandeel in de 11-4 zege voor Mr.Cocker HCAW. De Bussumse ploeg scoorde onder meer driemaal in de eerste en vier keer in de vijfde inning.
AdoLakers scoorde twee punten op het pitchen van Tony Kreisel in de eerste inning. Carlos Ocilia sloeg met een hit beide runs binnen. Hierna schakelde HCAW maar liefst twintig spelers op rij uit. Pas in de negende inning sloeg Kelvi Hidalgo Martinez de eerstvolgende honkslag voor de Haagse ploeg. Dat stelde Carlos Ocilia op het pitchen van closer Leon Elshof in staat om zijn derde punt van de wedstrijd binnen te slaan. Op een grondbal van Wamaer Bordewijk kon hierna Martijn Riphagen de eindstand op 11-4 bepalen. Carlos Ocilia was één van de spelers die deze week nieuw aan de selectie werden toegevoegd. Daarmee heeft AdoLakers dit seizoen al 36 verschillende spelers in het slagperk gehad. Vooralsnog met weinig succes. Met nog slechts twee zeges lijkt de laatste plaats dit seizoen voorbestemd te zijn voor de Haagse ploeg.

Uitslagen elfde speelronde

DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers: 3-2
DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers: 2-4
Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus: 6-3

Corendon Kinheim – UVV: 5-0
Corendon Kinheim – UVV: 7-6 (10 innings)
UVV – Corendon Kinheim: 4-7

L&D Amsterdam – Mampaey The Hawks: 5-5 (9 innings)
L&D Amsterdam – Mampaey The Hawks: 6-0
Mampaey The Hawks – L&D Amsterdam: 3-4

AdoLakers – Mr.Cocker HCAW: 0-14 (7 innings)
AdoLakers – Mr.Cocker HCAW: 0-6
Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 11-4

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page