Europees kampioenschap in 2014 in twee landen

Het Europees kampioenschap honkbal wordt volgend jaar voor het eerst gehouden in twee verschillende landen. De Tsjechische honkbalbond heeft hierover overeenstemming bereikt met de Duitse club Buchbinder Legionäre uit Regensburg. Nederland speelt in september 2014 zijn wedstrijden in Tsjechië.

Voor het Europees kampioenschap was Tsjechië in september 2012 al aangewezen als gastheer. Wedstrijden in Tsjechië worden gespeeld in twee verschillende steden. Daarover vinden momenteel gesprekken plaats met de steden Praag, Brno, Trebic en Ostrava. De eerste ronde wordt in één stad gehouden, waarna de teams voor de finaleronde naar een andere stad moeten afreizen.

Daarnaast worden wedstrijden uit één poule uit de eerste ronde gespeeld in het Duitse Regensburg. Buchbinder Legionäre was al eerder gastheer van wedstrijden voor het wereldkampioenschap 2009 en het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic.

Thuisvoordeel

Zowel Tsjechië als Duitsland krijgen hiermee in de eerste ronde het thuisvoordeel. Duitsland is in Regensburg ingedeeld in een poule met titelverdediger Italië, België, Frankrijk, Zweden en promovendus Groot-Brittannië. De teams die zich plaatsen voor de tweede ronde, reizen af naar Tsjechië voor de finaleronde. Nederland start het EK wel in Tsjechië en speelt daar, behalve tegen de gastheer, ook tegen Kroatië, Griekenland, Spanje en promovendus Rusland.

De eerste en tot dusver laatste keer dat Tsjechië gastheer was van het EK, was in 2005. Nederland won toen in de finale met maar liefst 15-0 van Italië. Vier keer eerder vond het Europees kampioenschap in Duitsland plaats. In 1957, 1969 en 2001 werd Nederland op Duitse grond Europees kampioen. In 2010 ging Oranje in de finale met 8-4 onderuit tegen Italië, dat ook vorig jaar in Nederland Europees kampioen werd.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page