Bologna prolongeert Europees clubkampioenschap

Voor de Nederlandse hoofdklasseclubs stond er afgelopen weekeinde geen reguliere speelronde op het programma. De reden was gelegen in twee wedstrijden, die donderdag en vrijdag door twee Italiaanse clubs werden gespeeld. Op donderdag ontving Fortitudo Bologna de Pirates uit Rimini aan Zee, waar vrijdag de terugwedstrijd werd gespeeld. Deze geheel Italiaanse ontmoeting op doordeweekse avonden moest de winnaar aanwijzen van de European Champions Cup 2013. Bologna won zowel de thuis- als de uitwedstrijd en behoudt daarmee het clubkampioenschap van dit werelddeel.


De European Champions Cup werd dit jaar voor het eerst gespeeld volgens een nieuwe opzet, waarbij de twee winnaars van de Europese clubtoernooien uit juni in een best-of-three speelden om de titel. Daarmee kwam de opzet van de Final Four te vervallen. De Final Four werd alle vijf keer gewonnen door een team uit de Italiaanse competitie. In 2010 en 2012 door Fortitudo Bologna.

Ook de nu was de Europese clubfinale weer een Italiaans onderonsje. Buitenlandse elementen waren alleen de technisch commissaris en twee scheidsrechters. Vanuit Oostenrijk kwam Rainer Krankl als TC en vanuit Nederland en Duitsland reisden scheidsrechters Johan Brandsma en Dirk Biehl naar het Gianni Falchi stadion in Bologna. Onze landgenoot trad daar op bij het eerste honk en mocht een dag later achter de plaat staan in het gemeentelijk stadion van Rimini.

Belangstelling

Jack Santora (Bologna) sneuvelt in een dubbelspel van Gabriele Ermini.

Jack Santora (Bologna) sneuvelt in een dubbelspel van Gabriele Ermini.
Foto: © Simone Amaduzzi

De als Europees bedoelde ontmoeting van twee of drie wedstrijden in de vijftigste editie om de beker van de sterkste club in Europa heeft in Nederland geen letter belangstelling gekregen en dat zal in minder in honkbal geinteresseerde landen buiten Italië wel hetzelfde resultaat hebben opgeleverd.

Bij de eerste wedstrijd in Bologna werden donderdagavond de tribunes bevolkt door 2.200 toeschouwers, die hun favorieten meteen in de eerste inning de leiding zagen nemen. Nog zonder geldige honkslag scoorde lead-off Juan Carlos Infante al 1-0 na tweemaal vier wijd en tweemaal velderskeus. Op de eerste Bolognese honkslag door Luca Bischeri liep Gabriele Ermini 2-0 binnen.
Homeruns van Infante in de tweede en van Marco Sabbatani in de vierde inning verhoogden de voorsprong naar 4-0 voor Bologna. Dat gebeurde allemaal op het pitchen van starter Enorbel Marquez, de Cubaanse werper met ook een Duits paspoort.

Tevreden

Diens reliever Biondi hield het namens Rimini twee innings redelijk vol, maar stortte na de eerste nul en een foutbal van de tweede Bolognese slagman in de zevende inning volledig in. Vanaf dat moment gooide hij driemaal vier wijd kaal en liet hij de honken vol achter voor zijn clubgenoot Amerigo Ricci Massotti. Deze gooide echter eveneens driemaal vier wijd kaal, raakte twee slagmannen in het perk en zag een bal als opofferingsslag naar het linksveld vliegen.

Wederom zonder geldige honkslag van Bologna, maar ook zonder veldfout van Rimini liep de score in die zevende inning op van 4-0 tot 10-0 voor Bologna. Einde wedstrijd na twee-en-een-half uur en het thuispubliek was tevreden met de twee homeruns en met de Venezolaanse pitcher Raul Rivero, die slechts één honkslag toestond aan de bezoekende Riminezen. Hij gooide negen keer drie slag en geen enkele keer vier wijd, waarmee hij zich net zo sterk toonde als in de Italiaanse competitie, waarin hij zijn verdiende puntengemiddelde beperkte tot 0.95, zeven wedstrijden won en slechts één verloor.

Fataal

Bologna won allebei de wedstrijden uit de best-of-three.

Bologna won allebei de wedstrijden uit de best-of-three.
Foto: © Simone Amaduzzi

Op vrijdagavond werden de Pirates in Rimini gesteund door 1.500 fans, die de thuisploeg sterk zagen reageren op de zware nederlaag van minder dan 24 uur eerder. Bij al twee man uit in de eerste inning en met aanvoerder Mario Chiarini op het eerste honk, sloeg Alexander Romero een tweehonkslag die genoeg tijd bood voor de 1-0 voorsprong. De jonge Italiaanse pitcher van Bologna Matteo D’Angelo herpakte zich echter en stopte de thuisploeg in Rimini tot in de achtste inning. Die inning werd afgemaakte door zijn reliever Junior Oberto, eveneens zonder verdere tegenpunten door Rimini.

De negende inning veranderde het scenario echter volkomen. Begonnen met een voorsprong en dus hoop op een beslissende derde wedstrijd ook in Rimini, zag de thuisclub Juan Carlos Infante zijn tweede homerun van de Europese finale slaan: 1-1. Met al twee man uit sloegen Rosario Reyes en Claudio Liverziani eenhonkslagen op reliever Carlos Pezzulo. Die werd toen vervangen door de Italiaan Roberto Corradini, die echter vierde hit in de inning niet kon voorkomen. Die kwam op naam van aangewezen slagman Luca Bischeri. De achterstand van 1-2 halverwege de negende inning bleek fataal voor Rimini, want de Ital-Amerikaan Nick Pugliese deed namens Bologna de deur dicht.

Held

Zo ging de beker van CEB-voorzitter Jan Esselman net als in 2012 naar Fortitudo Bologna. Formeel werd Oberto de winnende werper met zijn tweederde inning, maar de held van Bologna was Matteo D’ Angelo met slechts één run tegen in meer dan zeven innings. De Venezolaanse starter van Rimini, Yorman Bazardo, kreeg ook één run tegen in acht innings plus één man, maar zijn relievers bleken niet tegen de druk bestand en daarom kreeg Pezzulo de nederlaag op zijn naam. Bologna blijft op de Europese troon zitten, schrijft de Italiaanse bond op zijn website, maar het verval van goed naar slecht pitchen en het te laat ingrijpen op de heuvel brengen twijfel over de koninklijke standaard.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page