Kalian Sams naar Texas Rangers

Vijf wedstrijden en tien hits later keert Kalian Sams weer terug in de Minor League. De Haagse honkballer heeft een nieuw profcontract getekend bij Texas Rangers. Drie weken geleden werd Sams nog door San Diego Padres ontslagen. De Nederlandse international meldt zich later vandaag bij zijn nieuwe team Frisco RoughRiders. Zijn doel? De Major League. Sams: “Ik moet en zal het redden. Op wat voor manier dan ook”.

Nelson Cruz eruit, Kalian Sams erin. Het zou zomaar kunnen. De schorsing van vijftig wedstrijden van de dopingzondaar van Texas Rangers opent wellicht deuren voor de honkballer uit Den Haag. Gisteren sloot Sams de overeenkomst met zijn nieuwe club. Dat gebeurde nog maar een maand nadat hij door San Diego Padres aan de kant was gezet. Daarmee kwam een einde aan een kort maar turbulent verblijf van de Nederlandse international bij San Diego Padres. Nadat hij 10 homeruns in 26 wedstrijden had geslagen voor San Antonio Missions (Double A), kwam Sams bij het Triple A-team Tucson Padres op een zijspoor terecht.

En dat terwijl de beloftes er wel waren. “Je hebt goed gepresteerd op Double A-niveau, dus je gaat elke dag spelen hier”, werd Sams beloofd bij aankomst in Tucson. Sams: “Ik sloeg de bal goed, maar kreeg de resultaten niet. Op een gegeven moment speelde ik een hele week niet. Dat vond ik al apart. Maar toen ik al in 21 wedstrijden geen start had gemaakt en er ineens een ervaren buitenvelder aan het team werd toegevoegd, wist ik dat er iets niet klopte.”

Bewezen

Die veteraan was de ervaren Major Leaguer Ben Francisco. Manager Pat Murphy vertelde Sams dat de organisatie deze nieuwe speler meer speeltijd wilde geven voor als er iets in de Majors zou gebeuren. Sams moest genoegen nemen met een rol als bankzitter. “Ze wilden me niet terugsturen naar  Sacramento, omdat ze vonden dat ik mezelf al had bewezen daar.” Sams legde zich er niet bij neer en vroeg na overleg met zijn agent zijn ontslag aan. “Ik word niet beter van op de bank zitten. Ik wil gewoon spelen. Het maakte mij niet uit waar.”

Kalian Sams

Kalian Sams.
Foto: © Rob Jelsma

Maar stilletjes hoopte Sams niet op één van de onafhankelijke profcompetities. “Dat is iets wat ik mezelf altijd heb gezegd. Ik zal nooit Indy Ball spelen. Ik wilde daar totaal niets van weten.” Maar toch gebeurde het. Nadat de organisaties uit de Major League aanvankelijk niet toehapten, ging Sams akkoord met een overgang naar Camden Riversharks uit de Atlantic League. “Het was voor mij belangrijk om in de Verenigde Staten te blijven spelen, om in beeld te blijven bij de scouts. Als ik naar Nederland zou vertrekken, zou het erg moeilijk zijn om weer terug te kunnen komen om profhonkbal te spelen.”

Aparte ervaring

Het werd een aparte ervaring voor Sams. De Nederlandse international sloeg in zijn eerste wedstrijd direct een tweehonkslag en een homerun, samen goed voor drie binnengeslagen punten. Maar daar hield Sams niet op. Op de twee volgende dagen produceerde hij nog eens twee homeruns. In vijf dagen tijd kwam de Nederlandse buitenvelder uiteindelijk tot tien hits (.667), waaronder twee tweehonkslagen en drie homeruns. Sams zorgde voor maar liefst negen binnengeslagen en drie gescoorde runs.

Sams: “Ik wilde vanaf dag één weg. Ik was erg gedreven om goed te presteren om zo snel mogelijk uit deze league te komen. Na elke wedstrijd hoopte ik op een bericht van mijn agent met een nieuwe aanbieding van een profteam.” En dat bericht kwam. Na de vierde wedstrijd van Sams voor Camden Riversharks klopte Texas Rangers aan bij de Nederlandse honkballer. De club van onder meer Jurickson Profar was net powerhitter Nelson Cruz door een forse schorsing kwijtgeraakt en was op zoek naar slagkracht in de organisatie.

Angst

En daarmee begint Sams aan zijn volgende avontuur in de Amerikaanse Minor League. “De club wil me laten beginnen op Double A-niveau met een hele grote kans om dit jaar nog in Arlington te spelen.” Daarmee is de droom van Sams weer een stapje dichterbij gekomen. “Texas Rangers heeft geen power in het buitenveld. Dus ik schat de kansen goed in. Als ik doe wat ik doen moet, kan niemand mij tegenhouden.”

Niettemin is Sams door alle ontwikkelingen van dit seizoen wel veranderd. “Ik heb hieruit geleerd dat elke dag je laatste dag kan zijn. Niets is gegarandeerd in het profhonkbal. Ik speel nu elke wedstrijd alsof het mijn laatste is.” Van angst voor een volgend ontslag is echter nog lang geen sprake. “Ik heb genoeg zelfvertrouwen in mijzelf dat ik weet dat ik wel aan de bak kom. Mijn doel blijft de Major League. En dat zal ik ook niet opgeven. Ongeacht de obstakels die op mijn pad komen”, aldus Sams strijdbaar. “Ik heb hier heel mijn leven keihard voor gewerkt en laat een release door San Diego Padres of Seattle Mariners mij niet in de weg staan.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page