Neptunus-coach ’t Hoen: ‘Kleine dingen gaan het nu bepalen’

DOOR Neptunus heeft gisteren in de thuiswedstrijd tegen L&D Amsterdam definitief de eerste plek in de eindrankschikking van de reguliere competitie veiliggesteld. Die plek geeft volgend jaar recht op deelname aan het Europa Cup-toernooi. De Rotterdammers focussen zich nu echter alweer op het volgende doel. “Europa in is leuk, maar ons hoofddoel is de Holland Series”, aldus pitcher Berry van Driel.

Na negen spannende innings waren het gisteravond toch de gastheren die aan het langste eind trokken. Een van de spelers die een belangrijke rol speelde op het einde, was Rudy van Heydoorn. Hij zorgde dat Daniël Fernandes het winnende punt kon scoren. Als nieuweling dit seizoen in deze Rotterdamse ploeg geeft hij zijn visie op de wedstrijd: “We wisten dat dit een belangrijke wedstrijd was voor ons. Amsterdam speelde erg goed en maakte het ons erg lastig maar we hebben gelukkig wel de winst binnengehaald.”

Van Heydoorn kwam van AdoLakers en moest uiteraard wennen aan zijn nieuwe ploeg: “Alles is anders hier. Ik ben blij hier te spelen. Hier spelen wij voor het Nederlands kampioenschap. Dat is het doel.”

Niet makkelijk

Ook closer Berry van Driel, die gisteravond niet in actie kwam, gaf aan dat het niet makkelijk was: “Het was een behoorlijk goede wedstrijd. Wij stonden tot aan de laatste inning achter. Maar ik ben blij dat we door middel van een walk-off toch nog de winst binnen hebben kunnen halen.” Van Driel geeft ook aan dat Neptunus er nog niet is: “Voor de Play-Offs moeten we weer vol aan de bak. Europa in is leuk, maar ons hoofddoel is de Holland Series.”

Met de 4-3 zege is daarmee een eerste stap gezet. DOOR Neptunus verzekerde zich niet alleen van Europees honkbal en de eerste plaats in de reguliere competitie, maar ook van het thuisvoordeel in de Play-Offs. L&D Amsterdam rest alleen de strijd om plek twee, dat eveneens recht geeft op meer thuiswedstrijden tijdens de Play-Offs. Verliezend hoofdcoach Sidney de Jong blijft dan ook strijdbaar: “Europa ga je ook in als je Nederlands kampioen wordt.”

Geen zorgen

Hoofdcoach Sidney de Jong in gesprek met pitcher Rob Cordemans.

Hoofdcoach Sidney de Jong in gesprek met pitcher Rob Cordemans.
Foto: © Rob Jelsma

Over het kampioenschap van Nederland maakt De Jong zich nog geen zorgen: “We beginnen allemaal weer met 0 punten. Dus zowel de nummer één als de nummer vier van de competitie maken evenveel kans. Ik kan alleen maar zeggen dat we voor honderd procent gaan knallen.”
De Jong gaf ook zijn mening over de verloop van het seizoen van L&D Amsterdam tot nu toe. “We hebben een hartstikke mooi seizoen gehad. Helaas hebben wij wel veel te maken gehad met blessures. Daardoor speelden we soms wisselvallig.”

Een van de spelers van L&D Amsterdam die de afgelopen periode wat minder vaak in de line-up stond, was Michael Duursma: “Ik heb tijdens de finale van het World Port Tournament een rib gebroken. Daardoor kon ik pas afgelopen zondag weer in actie komen.” Ook Duursma geeft aan dat het een wat wisselvalliger seizoen was dan vooraf verwacht. “Veel blessures hebben het voor ons moeilijker gemaakt om constant te kunnen spelen”, aldus de korte stop.

Drie doelstellingen

Het laatste woord is aan de succesvolle hoofdcoach van DOOR Neptunus, Evert-Jan ’t Hoen: “Dit is het begin. We hebben voor het seizoen drie doelstellingen neergezet. Eerst de Play-Offs halen en vervolgens eerste worden in de reguliere competitie.” Dat het niet makkelijk ging worden, werd al snel duidelijk: “We wisten dat ons back-to-back series tegen Kinheim en Pirates stonden te wachten.”

Hij kijkt ook nog even terug naar zijn eerste jaar als hoofdcoach van DOOR Neptunus: “Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik moest heel veel heen en weer beslissingen nemen. Daar zijn spelers het niet altijd mee eens geweest. Dat vind ik niet erg. Maar daarna moest ik wel uitleggen waarom, want we moesten wel gewoon met elkaar weer als team verder.”
Hij gaf ook zijn visie op de komende wedstrijden: “Ik verwacht alleen maar close ballgames. Elk team heeft een goed team. Dat maakt het heel leuk en spannend. Kleine dingen gaan bepalen wie de wedstrijd gaat winnen. Echt schitterend voor honkballiefhebbers.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page