Kinheim in walk-off stijl naar eerste winst

Sinds zijn debuut in de hoofdklasse stond de Nederlandse international Bayron Cornelisse voor Vaessen Pioniers nog geen enkel verdiend punt toe. Niet in de reguliere competitie, niet in de Play-Offs en niet in de Holland Series. Vanavond kwam aan die indrukwekkende serie een pijnlijk einde. Bryan Engelhardt homerde Corendon Kinheim in de negende inning naar de winst. In Rotterdam bezorgde een andere veteraan zijn ploeg eveneens de winst. Daar sloeg Raily Legito in de wedstrijd tegen L&D Amsterdam de winnende punten voor DOOR Neptunus binnen.

Bayron Cornelisse debuteerde al in 2010 voor Pioniers in de hoofdklasse, maar speelde toen slechts één wedstrijd. Zijn eerste wedstrijd als pitcher volgde op 7 april 2012. In Haarlem tegen Corendon Kinheim. Sindsdien gooide Cornelisse 58 innings in 48 duels voordat hij vanavond opnieuw op de heuvel stond van het Haarlemse Pim Mulierstadion. In al die wedstrijden had Cornelisse slechts 23 hits en drie onverdiende punten tegen gekregen. En nog geen enkel verdiend punt.

Vanavond moest Cornelisse echter voor het eerst de handdoek in de ring gooien. Bij een 2-3 voorsprong voor Vaessen Pioniers sloeg Homerun King Bryan Engelhardt in de tweede helft van de negende inning een daverende walk-off homerun. De speler van Corendon Kinheim nam zowel Dirk van ’t Klooster als Mervin Gario, beiden met vier wijd op de honken gekomen, mee over de thuisplaat voor de 5-3 winst.

Illusies

Daarmee kwam een einde aan een spannende wedstrijd, die lange tijd werd bepaald door pitchers David Bergman en Josh Rickards. Bergman (9-3-4-0) hield acht innings stand, maar moest wel twee punten incasseren toen Michael Pluijmers met een tweehonkslag twee ploeggenoten in de tweede inning binnensloeg. In de vijfde inning trok Corendon Kinheim de stand weer gelijk na twee Hoofddorpse veldfouten op het pitchen van Rickards (5-8-5-2 in 5 1/3 inning).
Maar met closer Bayron Cornelisse achter de hand leek er geen vuiltje aan de lucht voor Pioniers nadat Kevin Dirksen met een solohomerun zijn ploeg in de negende inning voor de tweede maal dit duel op voorsprong bracht. Twee vrije lopen en een wilde worp later maakte Bryan Engelhardt aan alle Hoofddorpse illusies een einde. Hij ramde de zestiende pitch van Cornelisse, met nog altijd geen enkele uit op het scorebord, diep de Haarlemse nacht in.

Ook in Rotterdam vertrouwde de thuisploeg op een veteraan. De slagploeg van DOOR Neptunus produceerde vanavond veertien hits, maar moest wachten tot Raily Legito ver in de zevende inning de winst voor zijn ploeg veilig kon stellen. L&D Amsterdam had geprofiteerd van een moeizame start van pitcher Diegomar Markwell. Honkslagen van Percy Isenia en Rashid Gerard en vier wijd voor Bas Nooij hadden al in de tweede inning twee Amsterdamse punten opgeleverd.
Uiteindelijk kwam Markwell dit duel tot zes keer vier wijd, maar wist hij samen met Brendan Wise en Berry van Driel de Amsterdamse slagploeg wel op vier hits te houden en uiteindelijk de winst op zijn naam te krijgen. De laatste honkslag sloeg Bas Nooij in de zesde inning. Hij kon even later het derde en laatste punt voor zijn ploeg scoren.

Vergeven

Raily Legito sloeg de twee winnende punten binnen.

Raily Legito sloeg de twee winnende punten binnen.
Foto: © Rob Jelsma

Voor DOOR Neptunus scoorden Daniel Fernandes (tweehonkslag) en Dwayne Kemp (velderskeus) punten in de derde en zesde inning om in het spoor van zijn tegenstander te blijven. Na de zevende en achtste strikeout van pitcher Rob Cordemans wist Neptunus in de zevende inning het tij te keren. Adrian Anthony forceerde met een honkslag een werperswissel, waarna reliever Kevin Heijstek ook Gianison Boekhoudt met een hit toegang tot de honken moest verlenen. De eerste pitch die Raily Legito hierna op zich af zag komen, sloeg hij diep het rechtsveld in om zowel Anthony als Boekhoudt richting de thuisplaat te sturen.
Dat Legito even later zelf sneuvelde toen hij op een hit van Dwayne Kemp vanaf het tweede honk probeerde te scoren, werd hem vergeven. Met zijn tweepitter had hij persoonlijk gezorgd voor de 4-3 zege.

De nummers één en twee uit de reguliere competitie werden vanavond beiden dus op een 0-2 achterstand gezet, maar wisten allebei alsnog de eerste wedstrijd uit de Play-Offs te winnen. Zaterdag wordt de Play-Offs vervolgd met de tweede wedstrijd uit de eerste serie.

Play-Downs

De Play-Downs kregen vanavond een zeer interessante start. Op de eerste speeldag van de tweede ronde gingen de op papier twee sterkste teams onderuit. Het leverde AdoLakers zelfs de derde zege van het seizoen op. De Haagse honkballers scoorden driemaal in de vijfde inning van de wedstrijd tegen UVV om de basis te leggen voor de 2-5 winst. Pitchers Rick van de Post, Sylvester Martina, Martijn Riphagen en Timo van Ancum gooiden samen acht strikeouts en stonden maar vier honkslagen toe. Alleen in de eerste en vijfde inning wist UVV te scoren, beide keren nadat Ricky Daal een ploeggenoot had binnengeslagen.
Bij AdoLakers werd Odion Gouverneur de grote man aan slag. Hij opende na zijn tweehonkslag in de eerste inning al de score en kwam dit duel uiteindelijk tot vier hits, waaronder twee tweehonkslagen. Jason Jakobus bepaalde na zijn driehonkslag in de negende inning de eindstand op 2-5.

De wedstrijd in Bussum leverde winst op voor Mampaey The Hawks. Een week geleden wonnen de honkballers uit Dordrecht al twee van de drie wedstrijden tegen Mr. Cocker HCAW. Ook Nu openden zij de serie tegen de ploeg uit Bussum met winst. Al na drie innings had The Hawks een 2-5 voorsprong. Mr.Cocker HCAW wist echter terug in de wedstrijd te komen. In de negende inning sloeg Sergino Martis met een driehonkslag Jorin van Amstel binnen om een verlenging uit het vuur te slepen.
In die tie-break begon The Hawks met twee snelle nullen, waarna Urving Kemp met een hit alsnog pinch-hitter Bob de Bruijn binnen kon slaan: 5-6. Met strikeouts voor Sergino Martis en Dylan de Mello hield closer Kevin van Veen in de gelijkmakende tiende slagbeurt die voorsprong vast. Steven Wharwood sloeg drie van de zeven honkslagen voor The Hawks. HCAW kwam vanavond tot elf hits, waaronder drie voor Jorin van Amstel en Sergino Martis.

Bekijk hieronder de foto’s van Rob Jelsma.

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page