Neptunus en Pioniers in Play-Offs goed van start

DOOR Neptunus en Vaessen Pioniers zijn de Play-Offs goed gestart. Neptunus won twee van de drie wedstrijden tegen L&D Amsterdam. Pioniers haalde vier punten binnen in de drieluik tegen Corendon Kinheim. In de Play-Downs bleef Mampaey The Hawks als enige team verrassend ongeslagen.

Donderdagavond was Bryan Engelhardt nog de grote man bij Corendon Kinheim toen hij in de negende inning een walk-off homerun sloeg op het pitchen van Bayron Cornelisse. Zaterdag nam de closer van Vaessen Pioniers geen enkel risico met de Homerun King uit de hoofdklasse toen de wedstrijd moest worden beslist in de verlenging.
Nadat Remco Draijer op een grondbal van Mervin Gario Kinheim op een 1-2 voorsprong had gebracht, kreeg Engelhardt vier opzettelijke wijdballen. En dat pakte goed uit. Nadat het gevaar was geweken, schakelde Cornelisse de volgende slagman met drie slag uit om een einde aan de slagbeurt te maken.

In de gelijkmakende tiende inning trok Vaessen Pioniers vervolgens de winst naar zich toe. Eerst kon Vince Rooi met volle honken de gelijkmaker scoren na vier wijd door Arshwin Asjes, waarna Mark Duursma met een opofferingsslag Zerzinho Croes over de thuisplaat stuurde voor het winnende punt: 3-2.
Daarmee kreeg de thuisploeg alsnog de overwinning waar het lange tijd al zo dichtbij was. In de vijfde inning had Dè Flanegin, op de honken gekomen door een veldfout, op het pitchen van Nick Veltkamp de score geopend op een hit van Zerzinho Croes. Die voorsprong hield stand tot de negende inning. Hits op rij van Mervin Gario, Bryan Engelhardt en Jeffrey Arends maakten alsnog een verlening noodzakelijk. Daarin werd Cornelisse de winnend werper. Maar het meeste werk was toen al verricht door Eddie Aucoin (5-1-7-0), die pas in de negende inning werd vervangen.

Bekijk het fotoverslag van deze wedstrijd

Wissels

Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim) wordt ingesloten tussen het eerste en tweede honk.

Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim) wordt ingesloten tussen het eerste en tweede honk.
Foto: © Rob Jelsma

In Haarlem moesten beide hoofdcoaches zondag al snel hun startende pitchers wisselen. Leon Boyd moest na vier vrije lopen en drie honkslagen al in de tweede inning de bal overgeven aan Jean Paul Gulinck. Op dat moment had Mika de Lincel eveneens al voortijdig de dug-out op moeten zoeken. Hij moest na twee nullen in de eerste inning al opgeven. De Lincel had twee punten moeten toestaan. Zelf had Pioniers op het pitchen van Boyd driemaal gescoord.
Na de wissels stokte de aanval aan beide kanten. Gulinck stond in vijf innings nog maar vier honkslagen toe. Buring in 5 1/3 inning zelfs maar drie. Niettemin moest hij wel toestaan dat Mervin Gario na drie hits in de vierde inning de gelijkmaker kon scoren. Zelf scoorde Pioniers pas weer in de zevende inning. Dat was echter wel voldoende om op voorsprong te komen. Vince Rooi (vier wijd) en Mark Duursma (honkslag) konden binnenlopen na een veldfout en een hit van Dè Flanegin.

Spannend

Het werd hierna nog even spannend in de negende inning. Closer Bayron Cornelisse moest een solohomerun opgeven aan Mervin Gario waarna Kinheim door een honkslag van Remco Draijer bovendien de gelijkmaker op de honken kreeg. Maar met onder meer strikeouts voor Rachid Engelhardt en Dirk van ’t Klooster hield Cornelisse de voorsprong vast andermaal vast.

Evenals Vaessen Pioniers won ook DOOR Neptunus twee van zijn eerste drie wedstrijden uit de Play-Offs. Na de zege op donderdag won de formatie van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen zaterdag opnieuw. DOOR Neptunus drukte, evenals donderdagavond, het verschil vooral uit in het aantal honkslagen. Maar liefst vijftien hits produceerde de Rotterdamse slagploeg. Raily Legito kwam in vijf slagbeurten tot vijf hits en sloeg bovendien een solohomerun in de negende inning. Dwayne Kemp was aanvallend van waarde met vier hits, waaronder twee tweehonkslagen.

Solohomerun

Vier hits op het pitchen van Jos de Jong brachten DOOR Neptunus in deze wedstrijd al in de derde inning op een 0-2 voorsprong. L&D Amsterdam kwam na een solohomerun van Roeland Henrique in de zesde inning nog wel terug tot 1-2, maar had weinig in te brengen op het pitchen van Orlando Yntema (5-3-6-1 in zeven innings), Brendan Wise en Berry van Driel.
Verder dan het ene punt van Henrique kwamen de Amsterdammers niet. Een tweehonkslag van Rudy van Heydoorn en twee veldfouten vergrootten het verschil in de achtste inning tot 1-4, waarna Legito met zijn solohomerun in de negende inning de eindstand bepaalde op 1-5.

Onder aanvoering van Bas de Jong (4 uit 6) en Michael Duursma (4 uit 5) was L&D Amsterdam zondag aanvallend sterker. Al in de tweede inning kwam L&D Amsterdam op een 0-2 voorsprong nadat Duursma met een honkslag twee punten binnen had geslagen. Drie innings later was die voorsprong zelfs al opgelopen tot 3-9.
Door onder meer twee binnengeslagen punten van Rudy van Heydoorn had Neptunus zelf kunnen scoren in de tweede en vierde slagbeurt, maar veel meer punten stonden pitchers Kevin Heijstek en Daan Hendrix niet toe. In de negende inning brachten Bas Nooij (vier wijd) en Wesley Connor (tweehonkslag) het eindtotaal voor Amsterdam op elf, waarna Daniel Fernandes na zijn tweehonkslag in de tweede helft van de negende inning de 4-11 eindstand op het scorebord bracht.

Play-Downs

Mampaey The Hawks won deze week driemaal van Mr.Cocker HCAW.

Mampaey The Hawks won deze week driemaal van Mr.Cocker HCAW.
Foto: © Alfred Cop

In de Play-Downs ging UVV donderdagavond nog verrassend onderuit tegen AdoLakers, maar maakte de Utrechtse ploeg onder leiding van pitchers Dennis Burgersdijk en Jurjen van Zijl dit weekeind niet een tweede misstap. Pitcher Dennis Burgersijk (6-3-6-1) gooide zaterdag zeven solide innings. Burgersdijk werd gesteund door twee Utrechtse punten in zowel de eerste als de vijfde inning.  In de slotfase scoorden beiden teams nog viermaal om de eindstand op 5-8 te bepalen. Beste slagman werd Giovannie Samboe (3 uit 4), terwijl Joris van Ballegooy en Ferd van Stekelenburg elk tweemaal scoorden.

Pitcher Jurjen van Zijl (5-1-1-1) stond zondag in zeven innings alleen een honkslag toe aan Reangelo Castillo in de vijfde inning. Op het pitchen van Gillian Lith sloeg Kelvi Martinez in de negende inning de tweede en laatste Haagse hit. Punten leverde het niet op, waardoor UVV op het pitchen van Timo van Ancum kon uitlopen naar een 9-0 shut-out. Norbert Jongerius opende in de eerste inning de aanval met een driehonkslag. Andy Raaf sloot hem zes innings later af met een inside-the-park homerun. In totaal kwam UVV dit duel tot twaalf honkslagen. AdoLakers maakte zes veldfouten.

Grote winnaar

Mampaey The Hawks werd deze week de grote winnaar in de Play-Downs. Na de eerste ronde is de nieuwkomer in de hoofdklasse de leider in het klassement geworden. The Hawks won alle drie zijn wedstrijden van Mr.Cocker HCAW, dat net eerder deze week de overeenkomst met hoofdcoach Ivan Rodriguez had verlengd. In Bussum waren zaterdag pitchers Elton Koeiman en Ivan Granados aan elkaar gewaagd. In zes innings kregen zij elk zeven honkslagen en twee punten tegen. Koeiman hield hierna ook in het restant van de wedstrijd stand, terwijl Granados werd vervangen voor eerst Roel Bellinga en later Sedley Karel.
The Hawks profiteerde van die pitcherswissel en liep in de laatste twee innings alsnog uit naar de winst. In de zevende inning profiteerde de ploeg uit Dordrecht van onder meer één vrije loop en twee veldfouten om voor het eerst dit duel op voorsprong te komen: 4-2. In de negende inning voegde Joris Naber (honkslag) op een hit van Berry van Donselaar nog een vijfde punt aan het totaal toe. Van Donselaar kwam dit duel in vijf slagbeurten tot drie hits en evenzoveel binnengeslagen punten.

Zondag legde The Hawks met een tweehonkslag van Bob de Bruijn en hits van Berend Ruben en Erwin Bonis in de eerste inning de basis voor de derde zege. In deze eerste slagbeurt liepen drie punten binnen op het pitchen van Tony Kreisel. Dat verschil kon Mr.Cocker HCAW niet meer goedmaken. Startend pitcher Pim Swinkels hoefde alleen in de tweede en vijfde inning maar punten toe te staan aan de Bussumse honkballers. In de tweede inning sloeg Juriën Overman met een tweehonkslag Jelle Blauw binnen. In de vijfde inning scoorde Linoy Croes na zijn tweehonkslag het tweede punt voor HCAW. The Hawks bracht in de zesde inning de 2-4 eindstand op het scorebord.

Uitslagen eerste speelronde Play-Offs

Corendon Kinheim – Vaessen Pioniers: 5-3
Vaessen Pioniers – Corendon Kinheim: 3-2 (10 innings)
Corendon Kinheim – Vaessen Pioniers: 4-5

DOOR Neptunus – L&D Amsterdam: 4-3
L&D Amsterdam – DOOR Neptunus: 1-5
DOOR Neptunus – L&D Amsterdam: 4-11

Uitslagen eerste speelronde Play-Downs

UVV – AdoLakers: 2-5
AdoLakers – UVV: 5-8
UVV – AdoLakers: 9-0

Mr.Cocker HCAW – Mampaey The Hawks: 5-6
Mampaey The Hawks – Mr.Cocker HCAW: 5-2
Mr.Cocker HCAW – Mampaey The Hawks: 2-4

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page