Balentien dichtbij historisch Japans record

Twaalf wedstrijden moest hij vanaf de kant toekijken voordat Wladimir Balentien zijn seizoen in de Japanse profcompetitie kon starten. Die achterstand heeft hem er niet van weerhouden zijn eigen homerunrecord te verpulveren. Balentien staat nu op de rand om het historische Japanse record te verbreken.


Voor het eerst in vijf jaar tijd keerde Wladimir Balentien dit jaar terug in het Nederlands team. Mede door zijn prestaties plaatste Oranje zich tijdens de World Baseball Classic voor de halve finales. Maar ondanks alle euforie meldde de Curaçaose buitenvelder na afloop van het toernooi zich wel met een blessure bij zijn club Yakult Swallows. Hij miste twaalf wedstrijden van het seizoen voordat hij zijn rentree in de Nippon Professional Baseball kon maken.

Vijf maanden later staat zijn Japanse club stijf onderaan in de Central League, maar is Yakult Swallows wel onderwerp van gesprek in Japan. Dat heeft alles te maken met de Nederlandse international in dienst van de Japanse club. Balentien is op jacht naar het onwaarschijnlijke homerunrecord van de legendarische Sadaharu Oh. En alles wijst erop dat het Balentien dat record gaat verbreken.

Onbereikbaar

Sadaharu Oh was in 1964 de eerste honkballer in de NPB die 55 homeruns in één seizoen wist te slaan. Een record dat lange tijd onbereikbaar bleef. Pas in 2001 wist de Amerikaan Tuffy Rhodes het aantal te evenaren. Een jaar later sloeg ook de Venezolaan Alex Cabrera 55 homeruns in één seizoen. Maar dat aantal verbeteren, daar slaagde tot dusver nog niemand in.

Als het aan Balentien ligt, komt daar binnenkort verandering in. Niets lijkt de Homerun King uit de Central League van 2011 en 2012 nog tegen te houden. Balentien rijgt dit jaar in Japan het ene record aan het andere. Vandaag sloeg hij in de met 8-10 verloren thuiswedstrijd tegen Chunichi Dragons homeruns in de tweede en de zevende inning, samen goed voor vier binnengeslagen punten. Het waren nummers 49 en 50 voor de voormalige Major Leaguer. Japan heeft ruim tien seizoenen moeten wachten tot opnieuw een speler minimaal vijftig homeruns in één seizoen wist te slaan.
Deze maand sloeg Balentien al zestien homeruns, een evenaring van de meeste homeruns in één maand tijd in de NPB. Hij evenaart hiermee de prestaties van Hiromitsu Kadota (juli 1981), Akita Eto (augustus 1994) en Shinnosuke Abe (april 2004).

Clubrecord

Zijn 45e homerun vorige week donderdag tegen koploper Yomiuri Giants was de meeste ooit geslagen door een speler van Yakult Swallows, een record dat tot dan toe in handen was van Roberto Petagine (1999) en Akinori Iwamura (2004). Later in die wedstrijd sloeg Balentien nog een homerun. Het werd daarmee zijn negende wedstrijd met twee of meer homeruns en een verbetering van het clubrecord uit 1977 van Charlie Manuel. Ook sloeg hij dit seizoen meer homeruns (28) dan welke andere speler ook in Jingu Stadium, de thuisbasis van Yakult Swallows.

Na 98 wedstrijden staat Balentien momenteel op een slaggemiddelde van .337 met 106 binnengeslagen punten. Hij heeft daarmee bovendien de Triple Crown in het vizier. Yakult Swallows heeft nog 33 wedstrijden te gaan dit seizoen. In zowel 2011 als 2012 werd Balentien met 31 homeruns de Homerun King in de Central League.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page