Strijd in overgangsklasse ongemeen spannend

In de luwte van de Play-Offs en Play-Downs van de hoofdklasse strijden vier teams om het kampioenschap in de overgangsklasse. Dat kampioenschap geeft vanaf zaterdag 14 september recht op promotiewedstrijden voor de hoofdklasse. Het Oosterhoutse Twins staat momenteel bovenaan in het klassement. “Wij hebben een plan gemaakt. En ik wil dat ook gewoon afmaken”, aldus hoofdcoach Bart van Gils.

Het is momenteel ongemeen spannend in de overgangsklasse. Twins, DSS en Orioles, de respectievelijke nummers 1, 2 en 3, kunnen elkaar in puntenaantal op de ranglijst nog afwisselen. De winnaar van deze competitie is de kampioen van de overgangsklasse en daarmee de uitdager van de nummer acht uit de hoofdklasse.
De nummers 1 tot en met 4, de vierde is RCH-Pinguins uit Heemstede, spelen al sinds 11 juni een competitie met als inzet het kampioenschap. Belangrijk verschil met de Play-Offs en Play-Downs in de hoofdklasse is dat er niet met nul punten is begonnen. Alle verliespunten tegen lager geklasseerde teams in het eerste deel van de competitie blijven meetellen.

Op moment van schrijven staat het Brabantse Twins onder leiding van hoofdcoach Bart van Gils bovenaan met het uiterst minieme verschil van twee punten. Twins laat zich kenmerken als een team met een mix van jeugdige spelers, waaronder drie Vlamingen, en ervaren spelers als oud-international en tevens assistent-coach Martijn Meeuwis, maar ook bijvoorbeeld Shurty Tremus en Anthony Vrolijk.

Droomseizoen

Twins-hoofdcoach Bart van Gils.

Twins-hoofdcoach Bart van Gils.
Foto: © Rob Jelsma

Voor Twins is het gehoopte succes eindelijk daar, zoals hoofdcoach Bart van Gils aangeeft: “Het is een droomseizoen. We zijn begin december vorig jaar begonnen en hebben lang in de zaal getraind. Vanaf het begin hebben we met tien nieuwe spelers van de 22 getracht een nieuw team te bouwen. Je ziet dat dit nu op zijn plaats valt.” Veel nieuwe spelers is niet altijd een garantie voor succes, maar daar heeft Van Gils op ingespeeld: “We hebben duidelijk doorgeselecteerd. Het is niet zo geweest dat jongens aan kwamen waaien en wij hen een rugnummer hebben gegeven. Samen met Martijn Meeuwis en Kevin Roovers, die al de connecties in de hoofdklasse hadden, zijn het jongens geworden die we al kenden en waar wij een goed gevoel bij hadden.”

Martijn Meeuwis heeft als speler in het verleden gas teruggenomen en heeft nu wellicht een nieuwe kans om weer op het hoogste niveau uit te komen. Zijn uitleg hierover: “Ik heb een bewuste keuze gemaakt om weer bij huis te gaan honkballen. Ik speelde bij Neptunus. Maar de combinatie van werk (Meeuwis is accountmanager, red.) en honkballen werd voor mij te druk. Vooral door het vele reizen in de hoofdklasse. Ik kon honkbal niet gelijk aan de kant zetten en heb toen gekozen voor de club waar ik als elfjarige ben begonnen en waarmee ik in 1998 ben gepromoveerd naar de hoofdklasse.”

Winnaarsmentaliteit

Over de ambitie om goed te presteren en eventueel het hoofdklasseschap is Van Gils heel duidelijk: “Ik leg de lat erg hoog en dat is niet om druk op de jongens te leggen, maar juist vanuit het positieve. Je staat op het honkbalveld om te winnen en waarom dan niet om alle honkbalwedstrijden te winnen en aan het einde van het jaar bovenaan te komen. We hebben vanuit de club helemaal niet de opdracht gehad om kampioen te worden of te promoveren. Maar ik zit wel zo in elkaar dat ik een winnaarsmentaliteit heb en niet voor een tweede plaats ga. Vorig jaar werden wij redelijk gemakkelijk vierde, maar kwamen wij diepte te kort en dat is opgevangen met onder andere uitbreiding van de pitching-staff”.

Korte stop Shurty Tremus (Twins) in actie.

Korte stop Shurty Tremus (Twins) in actie.
Foto: © Rob Jelsma

Over de hoofdklasse: “Ik ken Martijn al van tien jaar terug. Toen hij drie jaar geleden terugkwam, hebben wij een plan gemaakt. Ik wil dat ook gewoon afmaken”. Meeuwis vult daarbij aan: “We gaan voor hoofdklasse honkbal. Het is een mooie klasse om in te spelen en ik denk dat het ook goed is voor Brabant en het Brabantse honkbal om daar een hoofdklasse team te hebben en om de internationals dan te kunnen zien in Oosterhout zonder daar een grote afstand voor te hoeven afleggen. Ook voor de spelers van Bixie Baseball is het belangrijk dat ze kunnen doorstromen naar een Rookie League team in Brabant”.

Lelijke eendje

Bij de Orioles uit Bergschenhoek is het niet veel anders: Hoofdcoach Orlando Stewart en Conrad Orman (ex-Baltimore Orioles) hebben sinds een paar jaar het vlaggenschip van de vereniging onder hun hoede en hebben het spreekwoordelijk omgevormd van het lelijke eendje van de overgangsklasse, een paar keer werd degradatie voorkomen vanwege de afgewezen promotie van een team uit de Eerste klasse, tot een team dat nog steeds als outsider meedraait om het kampioenschap.

Als eerste voorzitter Joost de Kwant: “Ik ben nu voor het derde jaar voorzitter bij de Orioles en we hebben dit jaar als Orioles een aantal spelers kunnen aantrekken. Daar plukken we nu de vruchten  van. Zodoende staat het eerste team op de hoogste positie ooit in de historie van de club.” Over een eventuele promotie is hij nog wat bedenkelijk: “Er komt nog wel heel veel bij kijken qua spelers, licht, sponsors en de gemeente”.

Promotiekansen

Foto: © Rob Jelsma

Orioles is in de pitching dit seizoen sterker geworden.
Foto: © Rob Jelsma

Hoofdcoach Orlando Stewart over Orioles: “Ik kwam hier twee jaar geleden samen met Conrad Orman binnen. We hebben toen spelers gehaald die ook zo in de hoofdklasse zouden kunnen meedraaien. Ieder jaar gaan we een stapje hoger in de eindstand. We hebben Brendan Schoemaker en Gerald Tromp die hele goede pitchers zijn”. Over de promotiekansen is hij ook duidelijk: “We moeten blijven winnen. Dan wordt het nog spannend. Voor hoofdklasse moeten we alles op een rijtje hebben maar we hebben dan een  jaar dispensatie om alle zaken in orde te krijgen. We gaan voor de prijzen en gaan altijd  voor de eerste plaats”.

Het Haarlemse DSS heeft onder leiding van Frank Koot ook een mooi seizoen gedraaid en heeft eveneens de beschikking over een mix van jeugd en hoofdklassespelers, zoals Seb Visser, Mitch Koot en Rick Geestman. Koot geeft aan dat de kwaliteit in de overgangsklasse niet mag worden onderschat: “Het niveau wordt steeds beter. Er zijn ook jongens die met goede coaching en een goed team liever hoog in de overgangsklasse spelen, dan laag in de hoofdklasse. Er is natuurlijk wel een verschil tussen hoofdklasse en overgangsklasse, maar dat wordt steeds kleiner. Er wordt mijns inziens te weinig aandacht besteed aan aan de overgangsklasse. Het is absoluut topsport en er zit denk ik meer publiek bij wedstrijden in de top van de overgangsklasse, dan bij mening hoofdklassewedstrijd. The Hawks is een goed voorbeeld van een team wat gepromoveerd is en nu prima meedoet in de hoofdklasse”.

Geen must

Over de ambities van DSS is Koot ook heel duidelijk: “Ik kwam van Sparks naar DSS. Toen bleek dat we er nog maar vijf of zes spelers hadden. Dan ga je praten en bellen en die gasten kennen elkaar en binnen twee weken hadden we er tien spelers bij. Maar wel jongens die op positie zijn gekozen. Toen had ik al zoiets: dat wordt leuk als we hiermee de top 4 kunnen halen. Maar je honkbalt natuurlijk voor nummer één”.
Promotie gaat Koot niet uit de weg: “Als dat gebeurt, gaan we dat doen ook. De club is er klaar voor. Het veld is er klaar voor. Er ligt al lang een plan bij de club. Maar het is geen must. Mocht het gaan gebeuren, dan moet er wel wat aan spelers bij. We gaan niet betalen in ieder geval. De spelers betalen gewoon contributie en willen graag met elkaar spelen”.

Dit weekeinde staat het treffen tegen de Twins op het programma en Koot verwacht veel strijd: “Ik verwacht twee fantastische wedstrijden zoals elke wedstrijd tot nu toe. DSS en Twins zijn twee aanvallende teams. Zij hebben fantastische pitching. Net zo goed als ons. We hebben in de loop van het seizoen laten zien dat we aan elkaar gewaagd zijn. We staan niet voor niets allebei zo hoog. Zij staan nu nummer één en dat brengt toch altijd een extra druk met zich mee. Wij hebben het in eigen hand en ik verwacht twee geweldige wedstrijden met een hoop mensen en goed honkbal.”

In het restant van het seizoen in de overgangsklasse spelen alle vier de teams nog twee wedstrijden over twee weken. Daarbij is voor de twee koplopers Twins en DSS met name de twee onderlinge duels van aankomend weekeinde van belang. Van de onderlinge confrontaties dit seizoen won Twins er vier en DSS twee. Gekeken over de veertien speelrondes tot nu toe in de top 1 tot en met 4 competitie hebben de Twins elf keer gewonnen en DSS tien keer.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page