Park21: een stukje Boston in Hoofddorp

Overeenkomsten tussen het grote Fenway Park in Boston en het nieuwe veld van Pioniers op Park21 in Hoofddorp. Het klinkt misschien vreemd, maar die zijn er straks wel. Als de honkballers van de Hoofddorpse hoofdklasser volgend jaar hun nieuwe accommodatie in gebruik nemen, spelen zij op dezelfde ondergrond als Major Leaguers David Ortiz, Dustin Pedroia en Shane Victorino. Nog slechts zes maanden en Nederland lijkt klaar voor de ontvangst van Major Leaugers. Maarten Broersen: “Met respect voor andere velden is dit veld met overtreffende precisie aangelegd”.

Het is augustus. De zon schijnt zwakjes. Een medewerker van het maaibedrijf rijdt op zijn gemakje met een grasmaaier over de groene grasmat. Het is niet zomaar gras. Het is het gras waar over iets van anderhalf jaar gelauwerde profhonkballers de allereerste Major League-wedstrijden in Europa moeten gaan spelen.

Een jaar geleden was het nog een kaal, braakliggend stuk grond tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Nu zijn de contouren van de meest prestigieuze honkbalaccommodatie van dit continent al duidelijk zichtbaar. De velden, inclusief ondergrondse infrastructuur, bullpens en slagtunnels zijn aangelegd. Het gras is ingezaaid en aan de rand van het enorme hoofdveld verrijst een ruime tribune met op sommige plekken comfortabele zitplaatsen.

Overtreffende precisie

Maarten Broersen kijkt tevreden toe. “Bij de aanleg van het veld is geen gebruik gemaakt van ‘omgezette’ maten, maar maar van de standaarden feet en inches. Met respect voor andere velden is dit veld aangelegd met overtreffende precisie.” Broersen is als voorzitter van stichting ETO verantwoordelijk voor de exploitatie van de nieuwe accommodatie. Hij is vanaf het allereerste uur nauw betrokken bij alle ontwikkelingen van de honk- en softbalaccommodatie op Park21 in de gemeente Haarlemmermeer.

290813_stadion_pioniers2Nederland is straks een nieuw honkbalstadion rijker. Het gaat daarbij wel om een zeer bijzondere. Het veld is volledig aangelegd naar Amerikaans voorbeeld. Dat blijkt wel uit de werpersheuvel. Voor de aanleg van de ‘full clay’ heuvel en thuisplaatcirkel zijn twee specialisten ingevlogen vanuit de Verenigde Staten. Alles is groot en geïnspireerd op Amerikaanse maatstaven. De bullpens liggen achter het buitenveld, zijn 7,5 meter breed en hebben dezelfde kwaliteit (dubbele) kleiheuvels als op het veld. Dug-outs hebben een afmeting van 20 bij 4 meter en zijn daarmee voor Europese begrippen gigantisch. Andere Europese clubs kunnen straks alleen maar verlekkerd toekijken.

Boston Red Sox

Het binnenveld heeft duidelijke overeenkomsten met het vermaarde stadion van Boston Red Sox. Broersen: “Het materiaal van het binnenveld is qua receptuur een exacte kopie van Fenway Park. Er ligt een laag Duraedge op een zandbed. Duraedge wordt in vaktermen ook wel infield clay genoemd. Het is absoluut vlak, laat geen water door en ligt enigszins bol. Hierover gaat slechts een miniem laagje gravel. De drainage onder het gras ligt hart-op-hart op elke twee meter. Regen zal dus echt geen probleem meer zijn.” Broersen klinkt technisch. Maar dat is ook niet gek voor iemand die bijna dagelijks in de weer is met de splinternieuwe accommodatie. “In deze fase ben ik er zo’n 40 uur per week mee bezig. Ik ben veel op de bouwplaats, maar ook veel onderweg voor overleggen.”

290813_stadion_pioniers3Op Park21 verrijzen straks twee honkbalvelden, twee softbalvelden, één multifunctioneel veld, één Beeball veld en één clubgebouw. Het honkbalveld voldoet aan de eisen van Major League Baseball. Het softbalveld aan de eisen van de Internationale Softball Federatie ISF. Bovendien heeft het honkbalveld als enige in Europa de mogelijkheid om de capaciteit van de tribunes tijdelijk uit te breiden van 600 naar 30.0000 stoelen. Voordat het 1 maart is, moet er nog wel het een en ander gebeuren. “De dug-outs, hekwerken en lichtmasten volgen dit najaar”, blikt Broersen alvast vooruit. “Het gebouw is nu bouwkundig op 60%. In week 1 worden door de inrichters en keukenleverancier de laatste stappen gezet.” Tot die tijd laat Broersen zich graag verbazen. “Het is overweldigend en op onderdelen overtreffend. Dat geeft energie.”

Over Stichting ETO

Als straks de accommodatie is opgeleverd, wordt Sitchting ETO ‘exploitant’ van het geheel. De stichting bestaat momenteel uit voorzitter Maarten Broersen en bestuursleden Ilja Schinkel en Raymond Hofer. De stichting verhuurt de accommodatie aan onder meer Hoofddorp Pioniers, de honk- en softbalbond KNBSB, Baseballacademy Kennemerland Rabbits en scholen voor sportonderwijs. Daarnaast is de stichting als huurder verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de velden.

Stichting ETO is niet nieuw. De naam slaat terug op het verleden. In 1966 schreef de club uit Hoofddorp zich bij de KNBSB in als onderdeel van de Sportvereniging ‘Eerlijk Ter Overwinning’, een combinatie van de sporten voetbal, handbal en honkbal. In 1977 splitste SV ETO zich op in drie verschillende verenigingen, waaronder het huidige Hoofddorp Pioniers. De naam ETO bleef echter bestaan. Op het in 1992 nieuw betrokken Sportpark Toolenburg werden het clubgebouw en andere opstallen ondergebracht in een daartoe opgerichte stichting genaamd ETO, gemakshalve benoemd als Stichting Exploitatie Toolenburger Opstallen. Toen nog als slapende beheersstichting, maar nu inmiddels als middelpunt van alle activiteiten rondom de honkbal- en softbalaccommodatie op Park21.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page