DOOR Neptunus dichtbij Holland Series

Met drie overwinningen op Vaessen Pioniers heeft DOOR Neptunus deze week een belangrijke stap gezet richting de Holland Series. De Rotterdamse honkballers zijn nu één zege verwijderd van plaatsing voor de finale. In de andere serie uit de Play-Offs deed L&D Amsterdam goede zaken met twee zeges tegen  titelverdediger Corendon Kinheim. UVV klom na een dubbele zege tegen het nog ongeslagen Mampaey The Hawks naar de eerste plaats in de Play-Downs.

Het verschil in drie wedstrijden was minimaal. Zowel donderdag (4-3) als zondag (4-3) won DOOR Neptunus met één punt verschil. Zaterdag trokken de Rotterdammers in de slotfase de winst met 2-5 naar zich toe. Maar met die drie overwinningen heeft de formatie van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen nu wel stevig de eerste plaats in de Play-Offs in handen gekregen.

Het verschil met nummer twee L&D Amsterdam is opgelopen tot vier punten. Vaessen Pioniers en Corendon Kinheim volgen op zes punten achterstand. Voor de Haarlemse titelverdediger is prolongatie van de titel ver weg. Alleen als Kinheim komende week al zijn drie wedstrijden tegen het sterke Neptunus wint, is plaatsing voor de Holland Series een feit. L&D Amsterdam en Vaessen Pioniers spelen om de tweede plaats in de Holland Series.

Buigen

Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus).

Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus).
Foto: © Rob Jelsma

Vaessen Pioniers was zowel zaterdag als zondag dichtbij winst, maar bleef tegen het ongenaakbare DOOR Neptunus toch met lege handen. Pitcher Eddie Aucoin stond zaterdag voor de Hoofddorpse ploeg slechts drie honkslagen toe in de eerste zeven innings. Zodoende kwam DOOR Neptunus niet verder dan een punt van Dwayne Kemp in de vierde inning na onder meer een veldfout van eerste honkman Mark-Jan Moorman.  Dat punt werd in de vierde inning echter direct beantwoord met twee runs na een honkslag van Zerzinho Croes.

Met de haven in zicht ging het echter alsnog mis voor Vaessen Pioniers. In een catastrofale achtste inning moest niet alleen pitcher Eddie Aucoin buigen, maar ging ook reliever Swen Huijer kortstondig over de knie. Aucoin kreeg bij het ingaan van de slagbeurt direct hits op rij van Shaldimar Daantji, Gianison Boekhoudt en Benjamin Dille om zijn oren.
De wissel van Aucoin voor Huijer had hierna niet het gewenste effect. Want ook de voormalig profhonkballer uit de organisatie van Boston Red Sox werd geraakt. Nadat hij honkslagen had moeten toestaan aan Raily Legito en Rafael Jozefa was de 2-1 voorsprong al omgedraaid in een 2-5 achterstand. Het was een beslissende moment in de wedstrijd. Want op het pitchen van closer Brendan Wise kwam Pioniers in de laatste twee innings niet verder dan één honkslag. Wise had in de achtste inning het pitchen van winnend werper Orlando Yntema (2-4-5-1) overgenomen.

Spannende strijd

Zondag scoorde Dwayne Kemp voor DOOR Neptunus het eerste punt en het laatste punt van de wedstrijd. Daar tussenin ontspon zich een spannende strijd, die pas ver in de negende inning werd bepaald. Aanvankelijk was daarin DOOR Neptunus de sterkste. Dwayne Kemp had de score geopend toen Gyenuar Lopez in de vierde inning een pitch van Josh Rickards voor twee honken had weggeslagen. Een hit van Rafael Jozefa leverde vervolgens ook de 2-0 op. Die voorsprong bleef lang intact.
Pas in de zevende inning kreeg Vaessen Pioniers echt vat op de pitches van Tim Roodenburg.   Met twee man uit sloegen Kevin Dirksen en Dè Flanegin de respectievelijk derde en vierde honkslag voor Pioniers dit duel. Daarmee brachten zij Mark Duursma (geraakt werper) over de thuisplaat. Hierop werd Roodenburg vervangen voor Jorian van Acker. Hij sloot de zevende inning nog wel af met een strikeout, maar werd een inning later gewisseld voor Brendan Wise. Hield Wise een dag eerder nog de thuisplaat schoon, nu zag hij zijn Hoofddorpse tegenstander langszij komen na hits op rij van Vince Rooi, Mark-Jan Moorman en Mark Duursma.

Maar ook de 2-3 voorsprong voor Pioniers hield geen stand. Adrian Anthony opende de achtste inning met een tweehonkslag op closer Bayron Cornelisse en scoorde de gelijkmaker na een opofferingsstootslag van Shaldimar Daantji en een hit van Gianison Boekhoudt. Pioniers kreeg hierna in de negende inning nog wel lopers op alle honken na een honkslag van Phil Ortez, een tweehonkslag van Danny Rombley en vier wijd voor Vince Rooi, maar drie slag voor Mark-Jan Moorman maakte een einde aan de Hoofddorpse kansen.
Ook DOOR Neptunus kreeg in de negende inning de honken vol met Dwayne Kemp (honkslag), Rudy van Heydoorn (opzettelijk vier wijd) en Rafael Jozefa (vier wijd). De Rotterdammers grepen deze kans wel met twee handen aan. Met zijn tweede honkslag van deze wedstrijd sloeg aangewezen slagman Adrian Anthony het winnende punt binnen.

Minimaal

Roeland Henrique (L&D Amsterdam) bereikt in de wedstrijd tegen Corendon Kinheim veilig het derde honk.

Roeland Henrique (L&D Amsterdam) bereikt in de wedstrijd tegen Corendon Kinheim veilig het derde honk.
Foto: © Jan Kruijdenberg

L&D Amsterdam en Corendon Kinheim deelden dit weekeinde de punten. Zaterdag ging de winst naar Kinheim, een dag later won Amsterdam zijn tweede wedstrijd uit deze serie. Mervin Gario (tweehonkslag) opende zaterdag in de tweede inning de score voor Corendon Kinheim na een honkslag van Ramiro Balentina. Maar dat punt wist L&D Amsterdam te pareren met runs in de derde en vijfde inning. In de derde Amsterdamse slagbeurt scoorde Roeland Henrique na een wilde worp van Nick Veltkamp. Twee innings later passeerde ook Björn Hato (geraakt werper) de thuisplaat.
Aanvankelijk leek pitcher Kevin Heijstek (5-0-9-0 in zeven innings) daarmee op weg naar de winst. Hij had tot aan de zevende inning nog maar vijf honkslagen tegen gehad. Zijn wedstrijd duurde echter één inning te lang. In de zevende inning sloegen Jeffrey Arends, Mervin Gario, Ramiro Balentina en Quintin de Cuba honkslagen op rij om de winst alsnog in de wacht te slepen. Op de hit van De Cuba brachten Arends en Gario de 2-3 eindstand op het scorebord.

Met een productieve vierde inning, met vier hits en drie punten, herstelde L&D Amsterdam zich een dag later. Zowel Amsterdam (Percy Isenia) als Corendon Kinheim (Ramiro Balentina) hadden gescoord in de tweede inning. In de vierde Amsterdamse slagbeurt moest startend pitcher Leon Boyd honkslagen incasseren van Bas Nooij en Wesley Connor. Beide spelers liepen vervolgens binnen op een tweehonkslag van Roeland Henrique. Zelf bracht Henrique zijn ploeg op 1-4 na een hit van Bas de Jong.
Corendon Kinheim probeerde hierna nog het gat in te lopen. Even leek dat te lukken. Nadat beide teams in de zesde inning opnieuw hadden gescoord, verkleinden Rachid Engelhardt (vier wijd) en Quintin de Cuba (honkslag) het verschil tot 4-5. L&D Amsterdam hield zijn voorsprong echter vast en bepaalde de eindstand op 4-6 na honkslagen van Bas de Jong en Rashid Gerard in de negende inning. Winnend werper werd Jos de Jong (2-4-4-2 in vijf innings).

Play-Downs

In de Play-Downs nam deze week UVV de leiding in het klassement over. De Utrechtse ploeg maakte met zeges op zaterdag en zondag een einde aan de ongeslagen status van Mampaey The Hawks. De twee teams lijken vrijwel zeker van handhaving in de hoofdklasse. Voor Mr.Cocker HCAW is dat na twee series verrassend genoeg nog allerminst zeker. De Bussumse formatie strafte zondag wel AdoLakers hard af, maar was een dag eerder nog pijnlijk onderuit gegaan tegen de Haagse honkballers, die in het reguliere seizoen maar twee wedstrijden wisten te winnen.

Eugene Henson keerde terug bij AdoLakers.

Eugene Henson keerde terug bij AdoLakers.
Foto: © Fred Reuling

In die wedstrijd van zaterdag opende Linoy Croes (tweehonkslag) de score op een hit van Jorin van Amstel. Daarmee leek er voor HCAW nog geen vuiltje aan de lucht. Een slagbeurt later was de Bussumse ploeg wel duidelijk geworden dat het voor AdoLakers menens was. Na punten van Wamaer Bordewijk en Eugene Henson was de wedstrijd al direct gekanteld. Maar daarmee was AdoLakers nog niet klaar. Twee innings later volgden nog eens vier hits, waarmee de Haagse honkballers zelfs uitliepen tot 6-1. Op het pitchen van Timo van Ancum was Mr.Cocker HCAW niet meer bij machte om daar nog iets tegen in te brengen. Van Ancum gooide een complete wedstrijd met zes strikeouts en drie vrije lopen en werd gesteund door een foutloos spelende verdediging. Pas bij een 7-1 voorsprong voor AdoLakers wisten de bezoekers in de achtste inning nog te scoren na onder meer een driehonkslag van Linoy Croes en een tweepitter van Sergino Martis. HCAW kwam uiteindelijk dit duel tot acht hits, AdoLakers sloeg er negen, waarvan drie voor linksvelder Thomas Gei.

No-hitter

Zondag was het een heel ander verhaal. Pitcher Ivan Granados (9-1-2-0) gooide een complete wedstrijd en nam een no-hitter mee de zesde inning in. Hij had op dat moment al zeven keer drie slag gegooid en slechts één speler met vier wijd toegelaten op de honken. In de zesde inning brak Jurriaan Dijk de no-hitter op. Rick van de Post sloeg vervolgens de tweede en laatste honkslag. Het bleef het enige wapenfeit van AdoLakers dit duel. Mr.Cocker HCAW kwam tot zestien hits. Vier spelers sloegen drie honkslagen. Jorin van Amstel en Jesus Latte sloegen elk drie ploeggenoten binnen.

Ronald Bouwman scoort voor Mr.Cocker HCAW.

Ronald Bouwman scoort voor Mr.Cocker HCAW.
Foto: © Alfred Cop

Bij een 2-0 voorsprong nam de Bussumse ploeg vanaf de vierde inning snel afstand. Na vier runs in de vierde en vijf punten in de vijfde inning volgden zelfs tien punten in de zesde inning om het duel na 6 1/2 inning te kunnen beëindigen. In die zesde inning kreeg HCAW veertien spelers in het slagperk. Mede door drie van de zeven Haagse veldfouten liep het verschil in rap tempo op: 21-0. AdoLakers gebruikte dit duel zes verschillende pitchers, waarvan hoofdcoach Dave Daniëls op startend pitcher Wimsley van Heyningen na geen enkele werper een inning vol liet houden.

Einde

Aan de ongeslagen status van Mampaey The Hawks in de Play-Downs kwam zaterdag abrupt een einde. Dennis de Quint sloeg voor UVV vier honkslagen, waaronder een twee- en een driehonkslag om voor vier van de twaalf Utrechtse punten te zorgen. Ferd van Stekelenburg sloeg drie hits, waaronder een solohomerun waarmee hij een lucratieve vierde slagbeurt voor UVV opende. Bij een 0-1 voorsprong scoorden de Utrechtse bezoekers in deze inning op het pitchen van Elton Koeiman uiteindelijk zevenmaal op acht hits. Joris van Ballegooy en Dennis de Quint sloegen back-to-back driehonkslagen.
Met de 0-8 voorsprong was de wedstrijd gespeeld. Uiteindelijk kon UVV in de achtste inning het karwei klaren nadat pinch-runner Joris Witstok op een honkslag van Rossini Frolijk de 2-12 op het scorebord had gebracht. Pitcher Dennis Burgersijk (4-0-9-3) nam zeven van de acht innings voor zijn rekening. Kim van Lavieren (1-0-0-0) sloot het duel af. Mampaey The Hawks kwam tot negen honkslagen, waarvan drie voor Urving Kemp. Thomas Soederhuijsen en Joris Naber zorgden in de vijfde en zevende inning voor de enige Dordtse punten.

De wedstrijd op zondag tussen UVV en Mampaey The Hawks werd een pitchersduel tussen Jurjen van Zijl en Pim Swinkels, die puntloos bleef tot in de achtste inning. Swinkels (6-1-3-0 in 7 1/3 inning) kreeg tot dat moment alleen honkslagen tegen van Brennan Nijhof (derde inning) en Giovannie Samboe (zevende inning).
In de achtste inning wist UVV de pitcher van The Hawks alsnog te breken. Mike Bazuin opende de aanval met een honkslag en kon na twee wilde worpen door naar drie. Dennis Ribbens werd na vier wijd de tweede honkloper. Op een honkslag van Norbert Jongerius kon Bazuin hierna de score openen. Een hit van Joris van Ballegooy leverde vervolgens nog eens twee punten en de 3-0 eindstand op. Jurjen van Zijl (6-1-6-1) gooide een complete wedstrijd en stond zes honkslagen toe. UVV kwam dit duel tot slechts vijf hits.

Uitslagen tweede speelronde Play-Offs

Corendon Kinheim – L&D Amsterdam: 1-9
L&D Amsterdam – Corendon Kinheim: 2-3
Corendon Kinheim – L&D Amsterdam: 4-6

DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers: 4-3
Vaessen Pioniers – DOOR Neptunus: 2-5
DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers: 4-3

Uitslagen tweede speelronde Play-Downs

UVV – Mampaey The Hawks: 0-9
Mampaey The Hawks – UVV: 2-12 (8 innings)
UVV – Mampaey The Hawks: 3-0

Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 6-1
AdoLakers – Mr.Cocker HCAW: 7-3
Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 21-0 (6 1/2 inning)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page