Nachtwerk in Italiaanse Play-Offs

Avondwedstrijden in Italië beginnen niet, zoals in Nederland, om 19.30 uur, maar om 21.00 uur. Geen nieuwe inning beginnen na 22.30 uur bestaat in Italië evenmin. In de Play-Offs omhelst iedere Italiaanse honkbalfan de traditionele extra innings met lege honken tot er een winnaar is. Dat kan soms een latertje opleveren en menig Italiaans moedertje thuis ligt al lang op één oor als de trouwe fan terugkeert van een spannende honkbalwedstrijd. In de afgelopen Play-Offs leden twee thuisploegen belangrijke nederlagen pas om 01.00 uur en om 02.00 uur ’s nachts. Rimini en San Marino beginnen vrijdag 13 september aan wedstrijd 1 van de Italy Series om het landskampioenschap van 2013.

Ondanks de uitbreiding van het aantal deelnemende clubs van acht naar tien, bestond het reguliere seizoen van de Italian Baseball League dit jaar maar uit 36 wedstrijden per club. Om kosten te besparen, beperkten de clubs het aantal onderlinge wedstrijden tot twee per week, zo mogelijk beiden op zaterdag om geen tien of meer hotelkamers te moeten betalen.

Diverse clubs liggen op grote afstand van hun tegenstanders. Zoals het zuidelijke Nettuno, het noordoostelijke Ronchi en het noordwestelijke Novara. Voor hun uitwedstrijden moeten de honkballers van deze teams minstens drie uur reizen en soms wel acht à tien uur in touringcars. En dat voor de terugreis in het holst van de nacht.

Spannende strijd

Lang voor de 36e wedstrijd was gespeeld, wist Grosseto al dat men niet zou deelnemen aan de Play-Offs. Dit team verloor in totaal 33 wedstrijden. Drie clubs wonnen tenslotte ongeveer tien wedstrijden en beleefden onder elkaar nog best een spannende strijd om de zevende plaats: Godo en Novara wonnen ieder negen en Ronchi werd de baas van de kelder met twaalf zeges uit die 36 wedstrijden.

De middenmoot in Italië bestaat dit jaar eigenlijk maar uit één club: Reggio Emilia, dat zesde eindigde op de ranglijst met achttien overwinningen en achttien nederlagen. De kopgroep van de honkbalronde van Italië vertoonde weer dezelfde vijf clubs als meestal in de afgelopen veertig jaar, waarbij alleen Grosseto zo nu en dan voor wat afwisseling zorgde.

Vreemde eend

De echte Italiaanse clubs probeerden dit jaar weer de vreemde eend in de bijt, San Marino, overboord te kieperen. Het zag er lange tijd ook naar uit dat dit zou lukken. In de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen won nummer vijf San Marino echter van medekoploper Rimini met 4-3 en verloor nummer vier Parma met 3-0 van nummer zes Reggio Emilia.
Daardoor eindigde Bologna met 28 gewonnen wedstrijden alleen op de eerste plaats met één wedstrijd voorsprong op Rimini (27) op de tweede plaats, Nettuno (25) op de derde plaats en San Marino (25) op de vierde en laatste plaats met recht op de Play-Offs. Parma (24) droop met de vijfde plaats af na de  nederlaag tegen nabij gelegen Reggio Emilia, waardoor de trotse historie van het hertogdom nog steeds geen herleving kan beginnen.

Yovany D'Amico (Nettuno) sneuvelt op het tweede honk. Daniel Bittar (T&A San Marino) kan het dubbelspel niet meer maken.

Yovany D’Amico (Nettuno) sneuvelt op het tweede honk. Daniel Bittar (T&A San Marino) kan het dubbelspel niet meer maken.
Foto: © Lauro Bassani/PhotoBass (FIBS)

In maximaal vijf wedstrijden gingen Bologna tegen nummer vier San Marino, alsmede Rimini tegen nummer drie Nettuno de strijd aan in de weekeindes van vrijdag 30 augustus en van vrijdag 6 september. De laagst geëindigde clubs Nettuno en San Marino kregen de eerste twee thuiswedstrijden, waarna de beslissingen zouden vallen bij de maximaal drie thuiswedstrijden van Bologna en Rimini in het tweede weekeinde.

Clubkampioen van Europa

Voor wedstrijd vijf stond de in Italië zeer ongebruikelijke zondagavond gereserveerd. Maar geen van beide series bleek tenslotte die zondag nodig te hebben. Vrijdagavond 6 september sleepte Rimini in eigen huis al de derde overwinning (5-2) op Nettuno binnen na uit al met 3-6 en 7-9 gewonnen te hebben. Zaterdagavond 7 september versloeg San Marino met 2-4 de winnaar van het reguliere seizoen in Bologna. Dat was al de derde nederlaag van de favoriete club, die eerder dit jaar clubkampioen van Europa was geworden.

In eigen huis had San Marino zich al twee keer de sterkste getoond: 2-0 en 15-8. De eerste wedstrijd in Bologna kon de thuisploeg zich nog redden in de serie dankzij een 3-1 winst in 9 innings, maar in de tweede wedstrijd thuis had Bologna de negende inning nodig om althans de gelijkmaker te scoren: 2-2. In de tiende inning sloeg de tweede slagman van San Marino Mattia Reginato bij één man uit een homerun op derde pitcher Mattia Barbaresi van Bologna en even later profiteerde San Marino van twee fouten op rij van korte stop Juan Carlos Infante: 2-4. In de nastoot schakelde San Marino closer Luca Martignoni Bologna met drie fly-outs uit. Winnende werper was Tiago Da Silva in negen innings.

Big inning

Deze wedstrijd van tien innings duurde tot 00.45 uur in de grootste stad van de Italian Baseball League, maar in het zuidelijke havenstadje Nettuno duurde wedstrijd 2 maar liefst vijf uur en vijf minuten met 1800 temperamentvolle aanhangers op de tribunes van het Steno Borghese stadion. Die dropen pas af na 12 innings, 114 individuele slagbeurten, achttienmaal vier wijd, 26 honkslagen en de tweede thuisnederlaag van hun favorieten. Nettuno had met een big inning in de vijfde een 2-6 achterstand omgebouwd tot een 7-6 voorsprong, maar slaagde in de zeven innings daarna niet erin de thuisplaat nogmaals te bereiken.
Rimini maakte gelijk in de zevende inning (7-7) en scoorde eveneens niet meer tot in de twaalfde inning. Geleid door een tweehonkslag liep Rimini bij twee nullen de honken vol en op een honkslag van Jack Santora liep Rimini uit tot 7-9. Nettuno was down en bereikte geen honk meer om 02.00 uur in de morgen.

De afstanden in het reguliere seizoen van Italië waren naar Nederlandse begrippen enorm lang, maar in de finaleserie van de profliga wordt het een ware streekderby. Vanaf de heuvel van San Marino kan men het badplaatsje Rimini in de verte zien liggen. De tien kilometer reis biedt beide groepen aanhangers de gelegenheid ook de uitwedstrijden bij te wonen. Voor Nederlandse toeristen aan de Adriatische kust bestaat in de zwoele avonden nog een sportieve attractie in de vorm van zeker drie en misschien vier of vijf topwedstrijden, die allemaal beginnen om 21.00 uur: vrijdag 13 en zaterdag 14 september in San Marino en vrijdag 20, eventueel zaterdag 21 en zondag 21 september in Rimini.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page